YAZARLAR

Meclis’in en uzun 100 metresi!

Grup salonundan Meclis çıkış kapısına uzanan yaklaşık 100 metrelik mesafe Cumhurbaşkanına dert anlatmak isteyenler için bulunmaz fırsat. Korumaları atlatmak o kadar kolay değil ama bu mesafe içinde “Sayın Cumhurbaşkanım… Sayın Cumhurbaşkanım…” diye bağırarak ses duyurmak, ısrar sürdükçe Erdoğan’ın dikkatini çekmek mümkün.

Meclis’te Salı günlerinin “grup toplantısı mesaisi” MHP ile başlıyor. Dakikliği ile bilinen MHP lideri Devlet Bahçeli yine duyurulan saatte kürsüdeydi. Meclis’in “en erkek partisi” olarak nitelendirebileceğimiz MHP’de Genel Başkan Bahçeli’den 5 Aralık dolayısıyla kadınların kazandığı hakların önemini dinlemek, başta şiddet olmak üzere yaşanan sorunlara dikkat çektiğini görmek güzeldi. Kadına şiddet çözülmeden seçme seçilme hakkını konuşmanın tek başına anlamı olmadığını söyleyen Bahçeli’nin devam sözleri ise ilginçti. Bahçeli, “Kadın şiddetine son verilmeden gelişemeyiz, kalkınamayız, “adam gibi adam” olamayız” dedi!

MECLİS’İN EN UZUN 100 METRESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grup toplantısına katıldığı günlerdeki “Meclis heyecanı”nı daha önce bu köşede yansıtmaya çalışmıştık. Erken saatlerden itibaren başlayan geniş güvenlik taraması, ana kapıdan grup salonuna çekilen şeritler artık sürpriz değil. Erdoğan’ın grup konuşması yaptığı günlerde özellikle bakanların ve milletvekillerinin yüksek katılımı da gözlerden kaçmıyor. Erdoğan’ın konuşmasını bitirdikten Meclis’ten ayrılışına kadar geçen sürede yaşanan manzarayı ise ayrıca not etmek gerek.

Grup salonundan Meclis çıkış kapısına uzanan yaklaşık 100 metrelik mesafe Cumhurbaşkanına dert anlatmak isteyenler için bulunmaz fırsat. Korumaları atlatmak o kadar kolay değil ama bu mesafe içinde “Sayın Cumhurbaşkanım… Sayın Cumhurbaşkanım…” diye bağırarak ses duyurmak, ısrar sürdükçe Erdoğan’ın dikkatini çekmek mümkün. Bugüne kadar bunun sayısız örneği yaşandı. Kimisi partinin il-ilçe teşkilatında yönetici, kimisi sade vatandaş onlarca kişi bu yol üzerinde bir fırsatını yakalayıp Erdoğan’a ulaşmayı başardı. Dert anlatanların içinde çocukları FETÖ tutuklusu veya ihraç edilmiş annelerin öne çıktığını söyleyebiliriz.

Yine bu koridorda bir de hediye yağmurunu not etmek gerek. Grup toplantısına katılmak için değişik illerden Ankara’ya gelen partililer tabii ki boş gelmiyor. Kiminin elinde bir tablo, kiminin elinde seramik testi veya bir yöresel kilim, bu hediyeleri Cumhurbaşkanına takdim etmenin yollarını arıyorlar. Bu haftanın dikkat çeken hediyeleri Erdoğan’ı annesi Tenzile Erdoğan ile resmeden karakalem bir tablo ile seramik bir vazoydu.

Grup konuşmasının ardından yaklaşık 1 saat sonra Meclis’ten çıkabilen Erdoğan, son toplantıdan bir başka programı olduğu için erken ayrıldı ama yine de bu çıkış da tam 35 dakika sürdü.

HDP’DE DEMİRTAŞ’LA DEVAM MI

AK Parti grup toplantısı bitişi ile HDP grup toplantısının başlangıcı her zaman ufak da olsa bir gerilime yol açıyor. Alınan yoğun güvenlik önlemi ve vatandaşların, gazetecilerin kalabalığı, kendi grup toplantısına gitmeye çalışan HDP’lilere zor anlar yaşatıyor. Biz de birçok kez kalabalığı yararak grubuna gitmeye çalışan HDP milletvekillerinin bu duruma tepkisine şahitlik ettik.

HDP grubu kürsüsünde bu hafta Eş Genel Başkan Serpil Kemalbay vardı. Şubat 2018 için Olağan Kurultay hazırlığı başlatan HDP’de tutuklu Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın tekrar aday olup olmayacağı merak konusu. 1 yılı aşkın süredir tutuklu olan, hakkında onlarca dava bulunan Demirtaş’a siyaset yasağı getirilebileceği konuşuluyor. HDP grubunda “Bu durumda ne olur?” diye nabız yokladık. Milletvekillerinin genel tavrı, “Siyaset yasağı mı getirecekler. Getirsinler. Olmadı tekrar olağanüstü kongre yaparız ama Demirtaş bizim eş başkan adayımızdır” oldu.

ZANA DOSYASI BEKLETİLECEK Mİ?

Bugüne kadar kimi kesinleşmiş yargı kararı, kimi devamsızlık gerekçesiyle 5 HDP’li siyasetçinin milletvekilliği düşürüldü. Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın Komisyon raporu ise Meclis Başkanlığında bekliyor. Yeni dönemin ilk işlerinden biri olarak ele alınıp dosyası düşürülmeye hazır hale getirilen Zana’nın durumu da merak konusu. HDP milletvekillerine göre Zana dosyası günün ihtiyaçlarına veya gündem değiştirmeye dönük olarak elde tutulup bekletilebilir.

'CHP BOMBASI'NIN YARATTIĞI HAYAL KIRIKLIĞI

Meclis’te grubu bulunan 4 siyasi partinin en hareketli gruplarından biri de her zaman ana muhalefet partisi CHP oluyor. Sloganların eksik olmadığı grup salonunda bu hafta ise sessizlik vardı. CHP grubu “Kadın, Adalet, Eşitlik Buluşması” kapsamında Meclis dışında yapıldı ama gözler yine de Kılıçdaroğlu’nun ne söyleyeceğindeydi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de “Asıl bomba patlayacak” diyerek bu toplantıyı işaret etmişti. Salı gününün yoğun temposunda CHP liderini izleme şansı bulamayan çok sayıda kişi birbirine Kılıçdaroğlu’nun ne açıkladığını, bir belge gösterip göstermediğini sordu. Man Adası belgeleri ile büyük ilgi uyandıran CHP liderinin söylendiği gibi “bomba” bir açıklama yapmamasının tüm Meclis’te hayal kırıklığı yarattığını söyleyebiliriz.