YAZARLAR

Meclis’te yeni dokunulmazlık hamlesi mi?

Dokunulmazlıkların kaldırılması için yeni bir Anayasa değişikliği mümkün mü? Bir önceki değişikliğe verilen desteğin ciddi sorgulamalara yol açtığı CHP'de benzer bir anayasa değişikliğinin kesinlikle gruptan geçmeyeceği ifade ediliyor. Bu durumda dosyaların Karma Komisyon harekete geçirilerek tek tek ele alınması gündeme gelebilir.

Ankara’da siyaset sertleşiyor. Bir tarafta ABD’de Rıza Sarraf’ın sanık sandalyesinden tanık sandalyesine geçtiği davada bakanları da içine alan rüşvet çarkıyla ilgili iddialar, diğer tarafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınlarının para transferleriyle ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgeler tartışma konusu. Her iki konu da hem iktidar hem de muhalefet cephesinde 2019 seçimlerine kadar gündemden düşmeyecek başlıklar.

Meclis’te de gergin tartışmalara yol açan, milletvekillerinin yumruklaşmanın eşiğinden döndüğü bu gerilimli süreçte fezlekeler için özel bir parantez açmakta fayda var.

Dokunulmazlıkların geçici bir maddeyle 682 dosya için kaldırılmasının üzerinden yaklaşık 18 ay geçti. Sonrasında yaşanan süreci hep birlikte izledik. Gözaltına alınan, tutuklanan milletvekilleri günlük rutin haberler oldu. Halen cezaevinde 1’i CHP 9’u HDP'den toplam 10 milletvekili tutuklu bulunuyor.

Dokunulmazlıkların mevcut dosyalar üzerinden kaldırılmasının ardından Meclis’e yeni fezlekeler gelmeye devam etti. Anayasa Komisyonu internet sayfasında toplu bir istatistik yok ama son 18 ayda gelen dosyalardan kabaca bir hesap yapmak mümkün.

Meclis, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından gelen yeni fezlekelerle birlikte geçtiğimiz yasama dönemini yaklaşık 261 yeni dosya ile kapattı. Bu yasama dönemi de bu açıdan hızlı başladı. Kasım ayı ortasında 24 yeni fezleke, 29 Kasım itibariyle de 121 yeni fezleke Meclis’e sunuldu. Bu durumda yaklaşık 18 ayda Meclis’e yasama dokunulmazlığının kaldırılması için sunulan dosya sayısı 400’ü geçmiş oldu. Fezlekelerin neredeyse tamamının CHP ve HDP milletvekilleri hakkında düzenlenmiş olduğunu da buraya not düşelim. Yine şaşırtmayan bir başka not ise fezlekelerin büyük kısmının HDP milletvekillerine ait olması. Son gelen 121 fezleke başta olmak üzere bu kadar kısa sürede bu yoğunlukta fezlekenin Meclis’e sunulması soru işaretlerine yol açtı.

Bu noktada 25 Ağustos 2017 tarihinde 694 sayılı OHAL KHK’sı ile milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilmiş olduğunu hatırlatalım. Eskiden fezlekeler bakanlıklarda, Başbakanlık'ta bekletilirdi. Şimdi doğrudan Anayasa Karma Komisyonu'na gönderiliyor. Tüm bu gelişmeler süreci hızlandırmış görünüyor. Ama kulislerde Meclis’e toplu olarak bu kadar fezleke gönderilmesi “bir başka hazırlığın işareti de olabilir” yorumları yapılıyor. Bahsedilen hazırlık ise yeni bir dokunulmazlığın kaldırılması süreci.

Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının 2 yolu var. Bir örneğini yakın zamanda yaşadığımız Anayasa değişikliğinde gördük. Diğer yol ise Meclis Anayasa Karma Komisyonu üzerinden dosyaların tek tek ele alınıp Genel Kurul’da salt çoğunlukla kaldırılma süreci.

Dokunulmazlıkların kaldırılması için yeni bir Anayasa değişikliği mümkün mü? Bir önceki değişikliğe verilen desteğin ciddi sorgulamalara yol açtığı CHP'de benzer bir anayasa değişikliğinin kesinlikle gruptan geçmeyeceği ifade ediliyor. Bu durumda dosyaların Karma Komisyon harekete geçirilerek tek tek ele alınması gündeme gelebilir. AK Parti, MHP'nin sandalye sayısı da bu şekilde bir süreci yürütmek için fazlasıyla yeterli. Yeni gelen günler ne getirir bilinmez ama hem milletvekilleri hakkında soruşturmayla ilgili yayınlanan KHK hem de yüzlerce dosyanın bir anda Meclis’e sunulması bazı milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili hazırlığın parçası olarak okunuyor.