YAZARLAR

Millilik bursuma dokunma

Neden sorusunun bir cevabı var mı bilmiyorum. Varmış gibi de durmuyor açıkçası. Yine bir ‘Yaptık oldu’ işi, bir kez daha ülke sporunu vurdu.

Milliğin derecesi olur mu? Evet olur. Her spor disiplininde, çeşitli kategorilerde milli olabilmek mümkün. Ancak sonuçta hangi kategoride olursa olsun hedef Türkiye adına yarışmış olmak. Lümpenlik olarak görmeyin -sporcuların dilinden düşmez bu söylem- amaç bayrak temsilidir. Bu ilk veri.

İkinci veri ise Türkiye’de sporcu yetiştirmek konusundaki sıkıntımız. Eğitim ve spor arasındaki seçim hem aileleri hem de sporcu adaylarını çok erken bir yol ayrımında bırakıyor. Bu yol ayrımında riski olan sporcu olmayı tercih edenler, uzun ince bir yolda elit sporcu olabilmek için mücadele ediyorlar. Bu zahmetli yolu en çok çekenler bilir. İlk okul, orta okul, lise derken bir şekilde üniversitenin kapısından kendilerini zaman zaman milli sporcu olmanın da avantajıyla girebilirler. Ve bu zorlu yolda onlara devlet milli sporcu bursu verir. Açıklaması da şu şekildedir:

Ülke adına müsabakalara katılan, milli olmuş amatör sporcu olan öğrencilerin aldığı burstur. Millilik Bursu olarak da adlandırılır. Daha önce milli takımda yer alan ve millilik belgesine sahip olan üniversite öğrencileri bu burstan yararlanır.

Şimdi verileri birleştirme zamanı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bir türlü istenilen işbirliğine gidememesiyle spor-eğitim sorunu bir türlü çözülemeyen bu ülkede, hem okumak hem de spor hayatına devam etmek isteyen birçok sporcunun en önemli gelir kalemlerinden biri millilik bursu. Bu zamana kadar bu burs tek kalemde toplanıyordu. Yani A-B-C fark etmeksizin milli sporcu olan herkes bu burstan yararlanıyordu.

Ancak artık her milli kategorinin ayrı bir burs bedeli var. A Milli iseniz 1410, B Milli iseniz 940, C Milli iseniz 470 lira alabiliyorsunuz. Lütfen geniş düşünün. Bu ülke şöyle milli sporculara sahip. 8 yıllık kanocu ama B milli, 13 yıllık tekvandocu lakin C milli, 6 yıllık muay thai sporcusu fakat B milli… Bu liste uzar gider. Yani her spor disiplininden birçok sporcu, ilerlemek – eğitim ve spor aynı anda- elinden geleni yaparken, kudretinden sual olunmaz yöneticilerimiz onları desteklemek yerine önlerine bir engel daha koyuyor.

Neden sorusunun bir cevabı var mı bilmiyorum. Varmış gibi de durmuyor açıkçası. Yine bir ‘Yaptık oldu’ işi, bir kez daha ülke sporunu vurdu. Milli sporcular ellerinden geleni yapıyorlar sosyal medyada ancak ellerinden gelen çok da uzaklara gidemedi sanki. En azından ben üzerine çok konuşan görmedim. Ama unutmayın bu sporcular, bu toprakların geleceği. Onların haykırdığı gibi haykırmak lazım. #MillilikBursumaDokunma.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’