YAZARLAR

Mavi Balina oynamak

Etrafımda bu oyuna dahil olan o kadar çok insan var ki ben hiç şaşırmıyorum doğrusu. Çünkü aynı devlet gibi işleyen bir mekanizma bu ‘Mavi Balina’ oyunu. Gönderilen yönergelerin hiç birinin neden yapıldığı bile bilinmiyor. İtaat et ve talimatlara uy!

Mavi Balina oyununu biliyor musunuz? Gençleri intihara sürüklüyormuş. Bir link geliyor tıklıyorsunuz. Size verilen direktifleri uyguluyorsunuz. “Git mezarlıkta selfie çek” diyor mesela gece saat 2’de ya da “peş peşe korku filmleri seyret”. Odadan çıkamaz oldum diyor tesadüfen Mavi Balina’dan kurtulan bir genç. Kollarınıza ve bacaklarınıza keskin bir bıçakla façalar atıyorsunuz ve burası yazılmamış ama bu façaları videoya çekip bak yaptım diye gönderiyorsunuz herhalde.

-Adli mahkumlarla kalırken façalarını gösterirlerdi bize. Kolunu aşağıdan yukarı doğru sıvazlar ne kadar etin, kesilmiş olduğu yerden, -sanki ‘buradan kesilecek’ ve makas işareti var gibi- yukarda toplandığını gösterirlerdi. Ne kadar çok toplanmışsa yani faça ne kadar derinse, o kadar makbuldü. Birbirleri ile karşılaştırırlar ne zaman kestiklerini anlatırlardı. Bazen de cama bir yumruk vurur, bir cam parçasıyla yeni bir faça atarlardı mesela çıplak bedenlerine. Şöyle karnından başlayan ama hiç boyuna kadar çıkmayan -çünkü bir manita ile buluştuğunda dik yakalı bir kazak bunu örtebilmeli- önce çok kısa bir süre de olsa derin bir kesik görünürdü, biraz pembemsi, hemen kan kaplardı her yeri, çünkü cam çok hızlı parçalardı eti. Bazen yakındakilerin üstüne sıçrardı doğrudan, kırmızı ve sıcak-

50 aşama varmış Mavi Balina’da ve son aşaması ‘kendini yüksek bir yerden at’ gibi bir nihai final. Türkiye’de 142 gencin ‘Mavi Balina’dan intihar ettiği düşünülüyormuş. Şaşırıyorsunuz değil mi? Sadece siz değil uzmanlar ve devletler de çok şaşırıyormuş buna. Neden ve nasıl bu oyuna dâhil oluyorlar?

Etrafımda bu oyuna dahil olan o kadar çok insan var ki ben hiç şaşırmıyorum doğrusu. Çünkü aynı devlet gibi işleyen bir mekanizma bu ‘Mavi Balina’ oyunu. Gönderilen yönergelerin hiç birinin neden yapıldığı bile bilinmiyor. İtaat et ve talimatlara uy. Zaten askeri kışlalarda, okullarda, iktidarların minyatürü ev halinde hani pijamalı erkek beslenen ve fazlasıyla devlet camiilerinde, iş yeri yönetmeliklerinde, müdür suratlarında, öldür emirlerinde ve her gün ve her gün çalış dediklerinde, sigara içme, üç çocuk yap -ama sezaryen olmasın başkan istemiyor-, satın al daha çok al, alamıyorsan piyango bileti al, daha çok satın alabilmek için hayaller kur ve hızlı git demelerinin ne farkı var ‘Mavi Balina’dan? İtaat ve talimat makamının farklı bir versiyonu bu o kadar…

‘Mavi Balina’ daha masum hatta. En azından kendi bedenin söz konusu olan. Bir başka açıdan bu oyun bedeninin üzerindeki iktidar oyununun yeniden kurgulanması. Neredeyse hiçbir şeyi yapmasına müsaade edilmeyen, yaşadığının farkında olması için kendisini öldürmekten başka çaresi kalamayan insanların bir çığlığı bu. Alışveriş merkezinde kendisini boşluğa bırakanlar gibi bir şey, düşene kadar havada geçen zaman kadar bir hayat.

Mavi Balina’nın şansızlığı okyanusun da mavi olması değil mi ?


Metin Yeğin Kimdir?

Yazar, belgeselci, sinemacı, gazeteci, avukat, seyyah... CNN-Türk, NTV, Kanal Türk, Al Jazeera, Telesur televizyonlarına 200'e yakın belgesel ve kurmaca filmler yaptı. Türkiye'de Cumhuriyet, Radikal, Birgün, Gündem; dünyada Il manifesto, Rebellion gazetelerine köşe yazıları yazdı. Dünyanın sokaklarını anlattığı 10'dan fazla kitaba sahip. Dünyanın farklı yerlerinde yoksullarla birlikte evler inşa etti, bir sürü farklı işte çalışarak yazılar yazdı, filmler çekti. Birçok ülkede kolektif çalışmalara katıldı, kooperatif örgütlenmelerine öncü oldu. Ekolojik direnişlere katıldı, isyanlara tanıklık etti. Türkiye ve birçok ülkede öğretim üyeliği yaptı... Ve dünyayı değiştirmeye çalışmaya devam ediyor hâlâ...