YAZARLAR

Atatürk’ün en sevdiği meze: Fava

Bugün yazımı Atatürk’ün anısına, onun en sevdiği meze olduğu söylenen favaya ayırıyorum. Mümkünse de Atatürk’ün anısına uygun bir duble ile eşlik edin... Mutlu hafta sonları...

Her şeyden önce, bugünkü yazıma Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan çok erken ayrılışının 79’uncu yıldönümünde bütün saygımla anarak başlamak istiyorum. Onun aydınlanmacı devrimleri olmasa bu ülkede bugün olduğumuz noktadan bile çok daha zor durumda olacağımız bir gerçek.

Bugün yazımı Atatürk’ün anısına, onun en sevdiği meze olduğu söylenen favaya ayırıyorum.

Fava bizde bildiğiniz üzere genellikle kuru bakla ile yapılır. Mevsiminde biraz zahmetli de olsa ben taze baklayla da yapıyorum. Suyun diğer yanında, Yunanistan’da fava genellikle sarı mercimek ile yapılıyor ve olağanüstü lezzetli oluyor. Sarı mercimek bulursanız denemenizi tavsiye ediyorum.

Gelelim bizim kuru bakla favamıza... Bakla protein açısından çok zengin bir baklagil. Kanserle savaş konusunda da faydaları olduğu da biliniyor. Ancak aşırı miktarda tüketimiyse tavsiye edilmiyor, favizm adında, ileri safhalarda ölüme bile varan bir hastalığa sebep olabileceği biliniyor. O nedenle çok abartmamakta yarar var.

Fava konusunda ben ünlü şef Arda Türkmen’in tarifini kullanıyorum, sizle de bugün aynı tarifi paylaşacağım.

MALZEMELER

500 gr. kuru bakla

2 adet kuru soğan – kabaca doğranmış

½ su bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı toz şeker

Tuz

Su – üzerini 2 parmak geçecek kadar

 

ÜZERİ İÇİN MALZEMELER

½ bağ dereotu

1 adet kırmızı soğan

Zeytinyağı

YAPILIŞI

Kuru baklayı bir gece önceden ıslatın. Ardından tüm malzemeleri bir tencereye alıp, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Blender’dan geçirin.

Bir borcama yayıp streç ile kapatın. Önce oda sıcaklığına getirin, ardından buzdolabına alıp kıvam alıncaya kadar 1-2 saat dinlendirin.

Dolaptan çıkan favayı, dereotu, kırmızı soğan ve zeytinyağı ile servis edin.

Mümkünse de Atatürk’ün anısına uygun bir duble ile eşlik edin...

Mutlu hafta sonları...


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.