YAZARLAR

Müzikal ve sessel bir ütopya’daki sesli/müzikli performanslardan bir seçki

4-12 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilere açık olan 27'nci İstanbul Sanat Fuarı'nda Artist 2017'nin programı, ilginç performanslar, söyleşiler ve konserleri bir araya getiriyor. Ses, müzik ve dansın ütopya ile ilişkisini tartışan işleri görmek isteyenler bu seçkiyi incelemeli.

Ezgi Bakçay ve Eda Yiğit koordinatörlüğünde gerçekleşecek 2017 // 27'nci İstanbul Sanat Fuarı, bu sene 4-12 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Artist 2017’nin programı müzik ve ses (soundscape yani ses alanı çalışmaları) açısından oldukça ilginç işler, performanslar, söyleşiler ve konserlerle dolu!

Artist 2017’de özellikle ses, müzik ve dansın ütopya ile ilişkisini tartışan işleri görmek isteyenler için bir seçki hazırladım:

BAKTERİLERİN MÜZİĞİ 

Eğer bakterilerin müziğinin nasıl olduğunu merak ediyorsanız ve bu müziği dinlemek isterseniz; Galeri Bu!’nun düzenlediği, Gencer Uçar ve Esra Özkan’ın küratörlüğünü yaptığı “veri sanat,biyoloji sanatı, yeni medya ve hibrid sanat” gibi konular etrafında gezinen “Out of the Way” isimli sergiyi ziyaret edin!

(Sergi hakkında daha fazla bilgi için: https://tinyurl.com/y7rnn9ht)

HEP YEK

Volkan İncüvez – (Sessel Ütopaylar) (Çağlama, ney, gitar, vokal: Volkan İncüvez)

Bunlardan ilki Volkan İncüvez’in 4 Kasım Cumartesi 18:00’da gerçekleştireceği “Hep Yek” isimli performans. İncüvez bu performansında gitar ve neyin yanı sıra, 2014 yılında kaybettiğimiz Ömür Kılıçaslan’ın icat ettiği çağlama adlı bağlama/gitar hibridi çalgıyı da kullanacak. Ömür Kılıçaslan’ın zamansız vefatından sonra 25’e yakın çağlamanın üretilmiş olduğunu yani bu çalgının belirli bir ihtiyaca cevap verebilmiş ve üstüne de kabul görmeye başlamış bir çalgı olduğunu belirtmekte fayda var.

(Etkinlikle ilgili daha detaylı bilgi için: https://tinyurl.com/y9wjr4qz)

“Ney, vokal, perdesiz gitar, elektro gitar ve çağlama enstrümanlarının kullanıldığı; makamsal müzik, modern müzik öğeleri ve doğaçlamalardan oluşan tek kişilik canlı loop performansıdır.

Günümüz dünya müziği kriterlerine uygun bir sound ve aranje anlayışından yola çıkarak seçilmiş repertuarda, Türkiye’nin her bölgesinden halk müziği eserleri ve geleneksel Türk Müziği eserlerinin karakterlerini taşıyan enstrümantal besteler ve sıkça doğaçlamalar bulunur. Aslında geleneksel ve doğal bir hayatın, modern hayatla kesişip karışmasını kendince ifade eder ve tabii endüstriden de nasibini almıştır. Teknik olarak bakıldığında bütün Ortadoğu’ya mâl olmuş ritmik ve melodik yapının yanı sıra; Afro ritm ve groovelar, jazz armonisi, makamsal armoni ve çok seslilik, Anadolu etnik müziği, progresif müzik gibi tarzlara da dokunan bu performans, adeta bir trans niteliği taşır. Başka bir deyişle; Hep Yek, melodi ve armonilerini kara parçalarında büyütür, bir rotası olmadan semada dolanır ve duygusunu denizin dibine bırakır."

"HAKİKAT BALINI TADANLAR"

Urum Ulaş Özdemir – (Sessel Ütopaylar) (Ulaş Özdemir: bağlama, vokal)

Sessel Ütopyalar başlığı altındaki konserlerden ikincisi de etnomüzikolog ve müzisyen Ulaş Özdemir’in 5 Kasım Pazar günü (saat 18.00-19.00) gerçekleştireceği “Hakikat Balını Tadanlar” başlıklı “açıklamalı dinletisi”.

(Etkinlikle ilgili daha detaylı bilgi için: https://tinyurl.com/y84494y9)

“19'uncu yüzyılda Sivas’taki Alevi-Bektaşi toplulukları arasında başlayan, zamanla Maraş, Malatya, Kayseri bölgelerine yayılan ve günümüzde “Hakikatçiler” ya da “Hakikatliler” olarak anılan dinsel hareketin günümüze kadar gelen en önemli mirası, bu harekete mensup âşıklarla taşınan şiir geleneği ve müzik icrası olmuştur. Alevi-Bektaşi yolunun en temel düşüncesi olan '4 Kapı – 40 Makam' öğretisinde, Alevi-Bektaşi ütopyasının varılması gereken en üst noktası olan 'Hakikat' kapısını menzil alan bu hareketin günümüze kadarki yolculuğunun konuşulacağı bu sunumda, Ulaş Özdemir Hakikatçi âşıkların repetuarlarından örnekler çalıp seslendirilecektir.”

HAVA, SES, NEFES

“Sessel Ütopyalar” sergisi bünyesinde çağdaş sanatçı Ali Miharbi’nin hava, nefes ve ses ilişkisiyle ilgilenen ve ses üretimiyle ilgili bir yerleştirmesi yer alıyor.

RHYTHM SECTION PROJECT

Küratörlüğünü Ezgi Bakçay’ın yaptığı Rhytm Section adlı projede “görsel sanatlarda ritm” konusu işleniyor. Kendi alanındaki (görsel sanatlarda ‘ritm’) en büyük proje olan bu projede Hollanda, Büyük Britanya, Türkiye, Çin ve Almanya’dan sanatçılar yer alıyor.

(Proje hakkında daha detaylı bilgi için: https://tinyurl.com/y7uhll8v)

"a.i.r. No:2" AĞAÇKAKAN'A RAD DAR VE İSKELETOR

4 Kasım’da (19.00-19.40 @ana sahne), Taşeron Sanat İnisiyatifi “Sanatçının Ütopyası” sergisi kapsamında ana sahnede a.i.r. No:2 isimli performansıyla izleyeceğimiz Ağaçkakan’a, Rad Dar ve İskeletor da eşlik edecek:

“Farklı müzik tarzlarına olabildiğince kulak kabartmaya çalışıyorum. 4 Kasım’da Rad Dar ve İskeletor’la Tüyap Sanat Fuar’ı için bir performans yapacağız. Lokal hip hop sahnesinin azimli ismi Ağaçkakan, geçtiğimiz günlerde 12 şarkıdan oluşan yeni uzunçaları yayınladı. Hip hop ve deneysel müzik kolektifi M4NM’in kurucularından olan müzisyen, şu sıralar konserler ve bir takım provaların yanı sıra, hiç aklından çıkmayan gelecek projelerini düşünmekle de meşgul. Ağaçkakan’la (nam-ı diğer Burkay Yalnız) henüz paylaştığı albümünden, genellikle MC; yeri geldiğinde ise beatmaker kimliklerinden ve yakın gelecekte gerçekleşmesi muhtemel söz konusu projelerinden bahsettik.”

(Etkinlik hakkında daha detaylı bilgi için: https://tinyurl.com/y8egznrt)

ROBONIMA PRESENTS: EXOGENESIS ISTANBUL

“Geçtiğimiz sene Gramafonia projesiyle tanıdığımız Önder Kılınç’ın öncülüğünde kurulan Robonima kolektifi, müziğin yanı sıra sanatın birçok dalıyla uğraşan sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlıyor. 2/5 BZ, Kaosmos, Nodul, 9VSS, Gramafonia, Haoassa gibi isimlerin de dahil olduğu otuza yakın sanatçının bir araya geldiği kolektifin ilk icraatı ise Robotape 1.0 ismiyle yayınladıkları toplama albüm oldu.” Kaynak: bantmag

(Performanslarla ilgili daha fazla bilgi için: https://tinyurl.com/ybukuav3)

1 - a. 4-7 Kasım tarihlerinde TÜYAP'TA düzenlenecek olan ARTİST ÜTOPYA adlı organizasyona ekibinden Gramafonia & Wilsondub & Zoo Psychology (Headspin & Cinuty) w. Robo Geisha ve Bigeira Eternelle katılıyor.

2- 4 Kasım 2017

Gramafonia & Wilsondub (MC & Live Performance)

Zoo Psychology (Headspin & Cinuty) w. Robo Geisha (Experimental Synth Live Performance)

Hilal Seven (Bigeira Eternelle) (Improved Columns Sergi)

(Etkinlik programının tamamı için http://istanbulsanatfuari.com/etkinlik-listesi)

Yard. Doç Dr., Altınbaş Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü


Mustafa Avcı Kimdir?

Altınbaş Üniversitesi, Sosyal Bilimler Bölümü'nde öğretim üyesi, 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümünü bitirdi. 2009 yılında İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) Müzik bölümünden Yüksek Lisans derecesini aldı. Akademik çalışmalarını sürdürmek için 2007 yılında girdiği New York University Müzik bölümünden, 2015 yılında doktora derecesiyle mezun oldu. Etnomüzikolog ve kültür tarihçisi, besteci. Az biraz da lavta ve bağlama tıngırdatır.