YAZARLAR

Doğayla toplumun betonla silahlanmayı finansman tasarısı!

Yeni torba tasarıya Bütçe açığını, "Betonlaşmayı ve silahlanmayı finanse etmek için doğa ve toplumdan para kazanma çorba kanun tasarısı” demek daha doğru olur herhalde. Zaten kimse anlamasın diye tasarı bir hayalet gibi komisyona geldi, 2 haftada da çıktı.

Bugün (31 Ekim) TBMM’ye 884 sayılı torba kanun geliyor. Tam adı “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”. Böyle olunca sanki iki vergi düzenlemesi yapacaklar zannedilirsiniz. Değil. Tasarıya biz başlık versek herhalde adı “Bütçe açığını, betonlaşmayı ve silahlanmayı finanse etmek için doğa ve toplumdan para kazanma çorba kanun tasarısı” demek daha iyi olurdu. Azıcık maddeleri okusanız, gerekçelerine baksanız tasarının hiç de verilen başlık gibi olmadığı görebilirsiniz.

Zaten konuyu kimse anlamasın diye tasarı bir hayalet gibi komisyona geldi, 2 hafta da komisyondan çıktı.

ÇORBA KANUN

Bu kadar basitleştirdiğimize bakmayın. Aslında tam bir çorba kanun. Anlamamız için tasarının genel kurula gelen halinden birkaç örnek verelim;

  • Madde 6 ile bakanlar kuruluna kış saati uygulaması için izin veriyor.
  • Madde 11’de dönüyor ve artan internet kullanımından yüksek vergi almanın yolunu açıyor.
  • Madde 23-27’de Motorlu Taşıtlar Vergisine normalde yüzde 3-5 olan yıllık artışı yüzde 25 gibi bir orana çıkartıyor.
  • Madde 36’da gecekondudan bir emlak vergisi alıyorsa yanına yeni yapılmış 40-100 dairelik rezidanstan 50-100 değil, sadece 1,5 emlak vergisi alacak bir yol buluyor. Böylece elde kalan daireler daha fazla emlak vergisi vermiyor, müteahhitte yük olmuyor.
  • Madde 47’de toprağın tarım dışı kullanımına dair istisna getiriyor.
  • Madde 48 ve 49’da madencilere kolaylık yaparken Madde 50’de de Şırnak kazasında olduğu gibi rödovans modeline formül buluyor.
  • Madde 54’de meraların betona açılmasını sağlarken, Madde 62 ile de kıyılara beton dökemeyene zaman tanıyor.
  • Madde 59’da kalan kamu lojmanlarını ve kent çevresindeki tarım arazilerinin satılmasını sağlıyor.
  • Madde 77 ise MTV’nin ve şans oyunlarından toplanan vergilerin bir kısmını savunma sanayine aktarmayı sağlıyor.

Size şimdi 15’e yakın maddeyi anlattım. Bu hali bile ne kadar çorba kanun olduğunu çok net gösteriyor.

BÜTÇEYE GÖRE; EVE HIRSIZ GİRMİŞ!

Tasarının bütçe boyutu ise ayrı bir alem. 2017 yılı başında 47,4 milyar TL’lik bütçe açığı tahmin edilmiş. Bu limit şimdi aşılmış. Öyle olunca Hazine’nin biraz daha borçlanması istenmiş. Bizim 47,4 milyar 52,3 milyar TL’ye çıkmış. Tasarıda ise bu borcun üstüne 37 milyar TL daha ek borçlanma istenmiş. Yani 10 milyar dolar daha. Bizim 47,4 milyar TL açık için borç alma işi 89,2 milyar TL olmuş. Yani bütçe açığı artmış ama ne kadar artmış bilinmiyor. Ama bu artıştan fazla para isteniyor ve bu borçlanmanın ne için olduğu da bilinmiyor.

Sanki eve hırsız girmiş ama ne kadar almış bilmiyoruz diyebiliriz.

BETONUN ÖNÜ AÇILIYOR!

Türkiye dünyanın dördüncü büyük çimento üreticisi. Koca Çin, koca Hindistan ve koca ABD’nin arkasından geliyoruz. Şu an kişi başına 1 ton çimento üretiyoruz. 2015’te 78 milyon ton olan çimento üretimini 2023’de 100 milyon tona çıkartma gibi ülkenin hedefi var. Böyle bir durumda mevcut sektörü kollamak ve yeni inşaatların önünü açmak zorunda. Bu nedenle mevcut boş gökdelenlerin satılmayan dairelerinden emlak vergisi almak istemiyorlar. Madde 36 tam da bu. Benzer şekilde Madde 59 ile mevcut lojmanları satarak yıkıp yeni inşaatların önü açmak istiyorlar. Ayrıca kent çevresindeki tarım arazilerini açmaya, gerekçede de belirtildiği gibi “ekonomiye kazandırmaya” çalışıyorlar.

GEREKÇE İLE MADDELER İLİŞKİSİZ

Ekonomiye kazandırma gerekçesi size saçma gelebilir. Ama daha saçması var. Madde 54’ün gerekçesinde “Türkiye’de mera, kışlak ve yaylak alanlarında büyük kayıplar olduğu, bunun sonucunda da tarımda kendi kendine yeten bir ülke konumundan birçok ürünü ithal eden bir duruma gelindiği, sanayinin hiçbir kural veya kaideye bağlı olmaksızın geliştirilmesinin yanlış olduğu, mera, yaylak ve kışlakların tahsis amacının kolayca değiştirilmesine cevaz veren Mera Kanununun 14 üncü maddesinin değiştirilmesi gerektiği,..."  yazıyor. İnsan çok etkileniyor. Yaylalara kimseyi dokundurmayacaklarını zannettiniz değil mi? Yanıldınız. Çünkü bu gerekçe ile meralar organize sanayi bölgelerine, teknoloji geliştirme bölgelerine açılıyor. Yani meraları korumak yerine meraya tesis yapmak isteyene kolaylık sağlanıyor.

BU ARABA S-400 FİNANSE ETMEKTEDİR

89,2 milyar TL’lik borçlanma, merayı, tarım arazisini betona açmak yetmezmiş gibi üstüne olağanüstü bir Motorlu Taşıtlar Vergisi artışı getiriliyor. Böylece 2015’te 9 milyar TL olan toplam MTV geliri şimdi 13,6 milyar TL’ye çıkıyor. 23, 24, 25, 26 ve 27 madde bununla ilgili. Ama 77. maddenin köşesine MTV’nin yüzde 20’si savunma sanayine gidecek deniyor. Yani siz dünyanın en pahalı benzinini arabanızda yakarken, arabanız ise MTV’si ile S-400 füzesi gibi silahların alımına aktarılabilecek. Yani araba ve petrolün ÖTV, MTV ve KDV’si ile köprüler yaptıran hükümet şimdi silah harcamasına kaynak yaratmış olacaklar.

Hükümet çok heyecanlı. Bütçe açığından daha fazla borç alıp harcayabileceği, toprağı, merayı satıp bir, beton döküp; iki, kat artışı verip; üç ve böylece kat ve kat kazanabileceği bir tasarıyı istiyor. Yetmiyor ellerinde kalan 50 bin lojmanı da satacaklar. Böylece kat artışı ile o elli bin belki beş yüz bin, belki beş milyon lüks daire olacak. Yetmeyecek, sizin toplu taşımanın olmadığı kentlerde aldığınız arabanın artan MTV’si ile silah alınabilecek. Ya da Haziran 2017’deki gibi TBMM’deki vekillerine ulaşıp, üretim reformu paketinde zeytine ve peynire sahip çıkıldığı gibi toprağa ve barışa sahip çıkacağız ve yine kazanacağız.


Önder Algedik Kimdir?

Proje yöneticisi, enerji ve iklim uzmanı. Çeşitli sektörlerde proje yöneticiliği yaptıktan sonra son yıllarda iklim değişikliği ve enerji alanında uzman olarak çalışmaktadır. İklim, Enerji, Çevre Sorunları Araştırma Derneği başkanı olup 350ankara.org iklim aktivist grubunun kurucularındandır. Raporlarına ve arşivine http://www.onderalgedik.com/ adresinden ulaşılabilir.