YAZARLAR

Meral Abla'yı gördünüz mü?

Akşener kürsüye çıktığında “Devletin başına Meral gelecek” sloganları atıldı. Bu slogan Devlet Bahçeli için kullanılan “Devletin başına Devlet gelecek” sloganını anımsatırken salondakiler Akşener’e “Meral Abla” diye hitap ediyordu. Tören bittiğinde gazetecilerin yanına gelen partililerin, “Meral Abla’yı gördünüz mü?” soruları bu yüzden kimseyi şaşırtmadı.

Partinin adından logosuna her şey son dakikaya kadar sır gibi saklandı. İYİ Parti adı kuruluş töreninden birkaç saat önce sızdı. Güneşli logo, Türkiye’yi 15 yıldır yöneten AK Parti’nin ampul logosuna alternatif olarak yorumlandı. Hatta “Güneş doğduğunda ampul söner” sloganları sosyal medyada hemen paylaşıma girdi.

AK Partili belediyeler Akşener’in kuracağı partiye yer vermediği için CHP’li Yenimahalle Belediyesi’nin Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde kuruldu İYİ Parti. Günün ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından gelen arabalar, otobüslerle doluydu kültür merkezinin çevresi. Kartal Belediyesi otobüslerinden inen İYİ Partililer’in konuşmalarına kulak kabarttığımda, “Bu korku ikliminde insanların yeni kurulan bir partiye gösterdiği bu ilgi önemlidir” cümlesini duydum. Hemen girişte karşılaştığımız AK Parti’nin eski milletvekili Ersönmez Yarbay’a bunu aktardığımda “Haklı insanlar. İYİ Parti’ye ilgi çok güzel” dedi. Katılımcıların çoğunluğu orta yaş ve üstüydü ama gençler de vardı.

.

'DEVLETİN BAŞINA MERAL GELECEK'

Mehter Marşı da çalındı, İzmir Marşı da ama en fazla dinlediğimiz Ayna grubunun, “Kafkas Kartalı” olarak bilinen Şeyh Şamil için yapılmış Kafkas ezgisinden uyarladığı 'Ceylan' şarkısı oldu. Kalabalık içinde Azerbaycan bayrağını taşıyan partili özel bir alkış aldı. Salon hınca hınç doluydu. Gazeteciler epey zorlandı çalışırken. İstiklal Marşı okunurken “bozkurt işareti” yapanlar dikkat çekti. Önce 200 kişilik Kurucular Kurulu listesinin yer aldığı bir video gösterimi oldu. 5 emekli büyükelçinin de bulunduğu listede üç isim benzerliği dikkat çekiciydi: Ali Coşkun, Mesut Yılmaz ve Emine Erdoğan… Emine Erdoğan ismi okunduğunda salonda gülüşmeler oldu.

Meral Akşener kürsüye çıktığında “Devletin başına Meral gelecek” sloganları atıldı. Bu slogan Devlet Bahçeli için kullanılan “Devletin başına Devlet gelecek” sloganını anımsatırken salondakiler Akşener’e “Meral Abla” diye hitap ediyordu. Tören bittiğinde gazetecilerin yanına gelen partililerin, “Meral Abla’yı gördünüz mü?” soruları bu yüzden kimseyi şaşırtmadı. İlk cümlesi, “Referandum sırasında hatırlar mısınız ‘vallahi de olacak billahi de olacak’ demiştik. İnşallah vallahi de olacak billahi de olacak” olan Akşener alkışlarla başladığı ve yaklaşık bir saat süren konuşmasını promter adı verilen şeffaf camdan okudu. Ara ara metnin dışına çıktı, espriler yaptı.

Son ana kadar İçişleri Bakanlığı’na yapılan izin başvurusuna olumlu yanıt alınıp alınmayacağına dair endişe vardı. Bu nedenle Akşener konuşmasının bir yerinde Isparta Bağımsız Milletvekili Nuri Okutan’ı, “Nuri Bey şu sıralarda alındı belgesinin peşinde” sözleriyle andı.

EN FAZLA ALKIŞI ONLAR ALDI

Partinin kuruluşunda öne çıkan isimler en çok alkışı alanlardı. MHP’li eski Bakan Koray Aydın, MHP Genel Başkanlığı’na adaylığını koymuş isimlerden Ümit Özdağ, Ülkü Ocakları'nın eski başkanlarından Müsavat Dervişoğlu, MHP’nin eski Genel Sekreteri Cihan Paçacı, MHP’den ayrılan bağımsız milletvekilleri Nuri Okutan, İsmail Ok, Yusuf Halaçoğlu’nun yanı sıra CHP’den ayrılarak partiye katılan Aytun Çıray çok alkışlandı.

Meral Akşener, İsmet İnönü’den Adnan Menderes’e, Turgut Özal’dan Necmettin Erbakan’a tüm siyasi liderlerin adını andı. Salonda Bülent Ecevit’in adını andığında da yoğun alkış koptu ama en fazla alkış, “Başbuğ Alpaslan Türkeş” ve “Şehit Muhsin Yazıcıoğlu” ifadelerinin ardından geldi. Bütün bu isimlerin yanında Akşener’in konuşmasında her “Atatürk” dediğinde alkış alması da dikkat çekiciydi.

'İYİ GÜNLER OLSUN… BİZ ÇOK İYİYİZ…' MESAJLARI

İYİ Parti’nin adının hikâyesini de sorduk kuruculara. İki reklam ajansıyla çalışan Meral Akşener’in İYİ Parti adını paylaştığı kurucuların çoğu ilk önce ismi “biraz hafif” bulup burun kıvırdıklarını söylediler ama sonrasında “İYİ günler olsun… Biz çok İYİyiz… Siz de İYİ misiniz?.. Her şey İYİ olacak…” gibi mesajlar alınca bunun seçmende olumlu karşılık bulduğunu düşündüklerini anlattılar. Yapılan yorumlar, “iyi”nin basit, akılda kalıcı ve pozitif anlamı olduğu yönündeydi. Akşener “iyi”yi anlatırken “İyi cesarettir, iyi medeniyettir” gibi ifadeler kullandı.

'15 TEMMUZ’DA MİLLET DEVLETİ SOKAKTAN TOPLADI'

Meral Akşener parti için yola çıktığından bu yana kavgacı bir çizgi izlemekten kaçınıyor, kapsayıcı bir üslupla yola devam ediyor. Bu hava konuşmasına da yansıdı. Gençlere mesajlarını TEOG ve KPSS sınavlarına değinerek verdi. FETÖ ile ilgili vereceği mesajlar da merak konusuydu. “İhanet şebekesinin faillerini bulmak bir namus borcudur” ifadesini kullanırken, “15 Temmuz’da millet devleti sokaktan topladı” dedi.

Siyasi iktidarın “artık Kürt sorunu yoktur” dediği bir dönemde İYİ Parti, Kürt meselesini programına “Doğu ve Güneydoğu sorunu” başlığıyla aldı ve programda, “Partimiz, Doğu ve Güneydoğu sorununa ilişkin öncelikle tüm ülkede eşit vatandaşlık zeminine oturan sağlam bir demokrasi ve özgürlük ortamı geliştirecektir” denildi. “Kalıcı çözüm” için öneriyse bildik yerdendi: Terörle sonuna kadar mücadele…

İYİ Parti’de kadına şiddet uygulayanlara vetoİYİ Parti’de kadına şiddet uygulayanlara veto

'BU BİR İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜDÜR'

Son haftaların tartışma konusu belediye başkanlarının görevden alınmasıyla ilgili olarak “seçimle gelen seçimle gider” ifadesini kullanan Akşener iktidarı eleştirirken “Bize saracak çok yara bıraktınız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı isim vermeden “tek adam”lıkla eleştiren Akşener AK Parti’nin yola iyi çıktığını ama 2007’den sonra vizyonsuz hale geldiğini ifade etti. Akşener konuşmasını “Bu bir iktidar yürüyüşüdür. Başaracağız, başaracağız, başaracağız” diyerek bitirdi.

AK Parti de bunun bir iktidar yürüyüşü olma ihtimalinin farkında. Bu nedenle başından beri temkinli bir biçimde izliyor Akşener’i. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şimdiye kadar yorum yapmaması da buna yoruldu. Artık parti kuruldu ve Akşener genel başkanlık koltuğuna oturdu. Bununla kalmadı ilk konuşmasında partinin kurucu bazı isimlerini sayarak, “Beni illa cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorlar” sözleriyle 2019’daki cumhurbaşkanlığı seçimine adaylığını da kameraların önünde ilan etti.

İYİ Parti'den ilk videoİYİ Parti'den ilk video

Merkez sağda tanımlanan ama CHP seçmeninden de hatırı sayılır oranda oy alacağı konuşulan, MHP tabanına hiç uzak olmayan ve AK Parti seçmenine de göz kırpan İYİ Parti’nin kurucuları törenin bitiminde salondan “her şey iyi olacak!” diyerek ayrıldılar.