YAZARLAR

Altından merdiven ve itibar!

Terslik bu ya, daha bir iki saniye indi ki, seksen birlik Kral Selman'ın uçağının yürüyen altın merdivenleri arızalandı. Kral, tam uçaktan inerken altından yürüyen merdiven, çöl devesi inadıyla aniden durdu zıkkım.

Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Vnukovo Havalimanı’na bir uçak indi. Uçak da uçaktı ama. Yükü kraldı. Yürüyen merdivenleri bile altındandı, içini sen düşün artık. Bir tabur züğürt çenesi olsa, bunların zenginliğini konuşmaktan ziyan olur.

Söz konusu züğürtlerin meftun olduğu edebiyat, her ne kadar 'bir lokma, bir hırka' diye bölümlerden oluşsa da, 'büyük'lük onlar için hayli önemlidir. Misal, kabristanda bile kimin kabri büyükse o daha 'büyük' zattır. Bu tarz fukaraya krallık eden zevat ise, her hamlesinde ne kadar 'büyük' olduğunu göstermekten gaflete düşmez.

Rusya'nın misafiri Suudi Kralı Selman'dı. Kral, iki sene öncesinde Fransa’da halk plajını kapatmış ve hanedandan üç yüz kişi ile villada kalarak, beraberindeki diğer yedi yüz kişiyi de civardaki otellere yerleştirerek tatil yapmaya azmetmişti. Ancak mevzu, Fransızların nefsine dokunduğu için halk galeyana gelmiş ve protestolar başlamıştı.

Bu seferki tatil değildi. ‘Biznız’tı. Zaten plaj nerede Allah’ın ‘Moskof’unda. Fakat hava yine bi milyon. Kendince ‘itibardan tasarruf olmaz’ kafasıyla şatafatın dibine vurmuştu. Çarşıya çıkmış aşiret ağaları gibiydi hazret. Gönlünün gezdirdiğini, gözünün değdiğini parayı basıp alacaktı. Körfezin ağası, füze bakmaya gelmişti Rusya’ya. Krallara has görkemli bir ‘iniş’ olacaktı.

Yaşlı canı sıkkındı Kral Efendi’nin. Çok zamandır, Yemen’deki ‘gâvurlar’, öldür öldür bitmiyordu! Hatta o Yemenlilerin gerçekten ‘gâvur’ olduğuna inanalım diye, onların Kâbe’yi yıkmak için füze salladığı yalanını bile sallamışlardı.

Terslik bu ya, daha bir iki saniye indi ki, seksen birlik Kral Selman'ın uçağının yürüyen altın merdivenleri arızalandı. Kral, tam uçaktan inerken, altından yürüyen merdiven (bak söylemesi bile ne kadar zor. Ya altın merdiven yap sabitinden ya da sadece yürüyeninden!); çöl devesi inadıyla aniden durdu zıkkım.

Düşünsene, kendine öyle bir dünya kurmuşsun ki altını ayağına zibil etmişsin, dünyan duruvermiş. Belki de bir Suudi ‘bilim’ insanının dediği gibi dünyanın döndüğü iddiası saçmalık!

İzlerken, modern fiziğin ‘cehline’ takılıp nasıl yanıldığımızı anlayıp dehşete düşüyorsun. Yanılmayı geç, yamulup kalıyorsun. İzlerken göz teması kurmakta heveskâr olmamayı öneririm.

Durmuştu altından merdiven. Selman Kral, olayı 27 saniyede anca anladı. “Kul yapımı canım, oluyor beyle şeyler” de diyemedi o arasatta. Kral'ın arkasında bulunan protokol heyecan yaptı.

Bir kaza yaşanmasın diye hemen tuttular Kral’ı. Çünkü bütün şahlar ve krallar, kazayla olmasa bile kaderde, düşebilen şeylerdi. Ama tuttular. ‘Krallarını düşünen halklar’, protokolle gurur duydu. Onca basamağı bizzat yürüyerek inmek zorunda kaldı Kral Hazretleri.

Ve fakat ev sahibi ekip biraz muzip, ‘krallarını düşünen halklara’ göreyse ‘densiz’di. Güldüler. Karşılama komitesindeki askerlerin kendi aralarındaki ‘pis pis gülüşmeleri’ kameraya yakalandı.

Kral’ın, bu ‘laçka herif’leri Putin’e şikâyet edip etmediğini bilemiyoruz ama dönüşte uçağın altın merdivenlerinin eritilip ‘beşi bir yerde’ yapılacağı kuvvetle muhtemel. Belki de altından bir klozet! Başka türlü bir ‘dış işlerine’ hizmet etmesi ümidiyle…

E, itibar bu, nasıl ‘tasarruf’ edeceğini halkına soracak değil ya!


Özkan Özgür Kimdir?

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun. 'Soğanın Cücüğü' adlı stand up gösterisi yapıyor. İletişim ve bireysel gelişim alanlarında danışmanlık yapıyor, eğitimler veriyor.