YAZARLAR

Zeki Müren de penaltıyı görecek mi?

Futboldaki pozisyon tartışmalarının sonu video hakemle mi gelecek, yoksa bir futbolcunun itiraflarıyla mı?

Yine tek bir değişiklik ile her şeyin çözüleceği yanılgısına kapılıp, Video Asistan Hakem uygulamasının bir an evvel uygulamaya konmasının mecburiyetini dile döken yorumcu, yazar, gazeteci, kulüp başkanı, futbolcu, teknik direktör, futbolsever sayısı her gün artıyor. Video Hakem bu sezon İtalya ve Almanya'da uygulanıyor. İtalya'dan emin değilim ama Almanya'da video hakem geldi dertler bitti gibi bir durum yok. İtalya'da da video hakemin kullanıldığı bazı tartışmalı kararlar alındığını okudum. Almanya'da ise bire bir şahit oluyorum.

1. FC KÖLN TEKNOLOJİ KURBANI MI?

Bu yazıyı birazcık taraftarlık sosuyla yoğurup, mâlum 'Süd Kurve' (Güney Tribün) genciyiz, 1. FC Köln'ün şu anda ligin son sırada yer almasını bile video hakeme bağlayabilirim. Çünkü video hakem çıktığından beri, 1. FC Köln aleyhine iki önemli karar alındı. Doğruluğu yanlışlığı ise uzun süre tartışıldı. Bundesliga'da da hakem kararları üzerine olan tartışmalar azalmadı, daha da artmışa benziyor. Bu tartışmaların artma nedeninde illa ki, teknolojinin pozisyonları daha hakkaniyetli bir şekilde yorumlamaya vereceği düşünülen katkının yarattığı hayal kırıklığı vardır. "Teknoloji gelecek, haksızlıklar bitecek" şeklinde sunulan sistem öyle müthiş sanılıyor ki insan gerçekten o televizyonun içinden Zeki Müren'in de kendisini göreceğine inanabilir hale gelebiliyor. Halbuki ne sahadaki pozisyon video hakem tarafından hakkaniyetle yorumlanıyor, ne de Zeki Müren de bizi görüyor.

MAÇIN İPTALİ İSTENDİ

Bugüne kadar Bundesliga'da 1. FC Köln - BVB Dortmund maçında en çok Video Hakem'e başvuruldu. Maçı 5-0 kazandı Dortmund, e o zaman tartışılacak ne var değil mi? Fakat bu maç sonunda 1. FC Köln kanadından oldukça büyük tepkiler verildi. 1. FC Köln, Video Hakem'e danışılmasının ardından yediği ikinci golün haksız olduğunu düşündüğü için bu maçın iptalini istemekle gündeme geldi. İptal için resmi bir başvuru yapmadı FC Köln ama her şeyi çözeceği düşünülen bir teknolojik dahiliyetle işlerin daha da uç noktaya varabileceğinin bir örneği yaşandı. Çünkü Almanya Futbol Federasyonu video hakem desteğinin sadece, kırmızı kart, penaltı pozisyonları, oyuncu değişikliği ve gol kararlarında alınabileceğini söylemişti. Pozisyonda ise hakem, Sokratis gol atmadan önce düdüğü çalmış Sokratis'in faul yaptığına karar vermişti. Fakat video hakeme danıştıktan sonra hakem golü verdi. Faulü iptal edip golü vermesi tartışılmıştı. Golü değil, faulü sormuştu hakem. Tartışma uzunca bir süre devam etti Bundesliga'da.

"VİDEO ASİSTAN HAKEM BİLE YANILABİLİR"

Bir dönem Süper Lig'in yayıncı kuruluşunda yorumculuk yapan Markus Merk, Almanya Sky Sport'a verdiği röportajda, denemede olan video hakem sistemini yorumlarken, insan faktörünün tüm teknolojik gelişmelere rağmen hâlâ en büyük etken olduğunu söylüyor, ofsayt çizgilerinin ise video hakem ile henüz düzgün çizilmesi konusunda problemler olduğunu ekliyor. Geçtiğimiz hafta da Bundesliga'nın Hakem Kurulu Başkanı Lutz-Michael Fröhlich de, Frankfurter Allgemeine Zeitung'a verdiği röportajda, "Video Asistan Hakem bile yanılabilir" dedi. Bunun üzerine daha fazla söz söylenebilir mi?

Bundesliga'da verilen doğru kararlar da var Video Asistan Hakem desteğiyle, ama görüldüğü üzere tartışmaları bitirdiği yok bu yeni teknolojik sistemin. Hatta ve hatta geçen sezon boyunca çevirimdışı olarak test edilen ve bu sezon da çevirimiçi, yani maçlarda, test edilme sürecinde olan bu uygulamanın bir süre rafa kaldırılması bile gündemde. Her başımız sıkıştığında ülke futbolunun kurtuluş reçetesini Almanya ve Bundesliga'da arayanlara naçizane bilgilendirmemdir.

Başından beri sorulduğundan bu yana Video Asistan Hakem uygulamasının herhangi bir tartışmayı bitirmeyeceğini düşünüyorum, özellikle Türkiye'de bitmez. Çünkü biz futbol içindeki oyuna dair güzellikleri, futbolumuzu geliştirici tartışmaları değil, çoğunlukla futbol dışında kalan konuları öncelikli olarak tartışmayı seviyoruz. Tartışmayı sevdiğimiz için, ister Video Asistan Hakem, ister 'manuel' hakem kararları versin, biz bu ülkede her türlü kararı ne olursa olsun tartışacağız! Çünkü adalete inancımız yok. Herkes kendi bakış açısına göre uygulanması gereken adaletin daha doğru olduğuna inanıyor. Mevzunun derinliği burada.

TARTIŞMALARI TEKNOLOJİ DEĞİL İNSANLIK BİTİREBİLİR Mİ?

Peki bu adalet duygumuzu yaratan nedir ve çözüm olabilecek tartışmayı nereden başlatabiliriz? Bir futbolcunun itiraflarından başlayabiliriz hakem tartışmalarını, penaltı pozisyonlarını, oyun içindeki kararları ve adaleti tartışmaya: (Çaykur Rizesporlu Halil İbrahim Sönmez) "Hakemin vermiş olduğu bir penaltı var ben açıkçası pek penaltı olduğunu düşünmüyorum. Kendi penaltım da var onun da penaltı olduğunu düşünmüyorum ama yani hakem o penaltıyı verdiği zaman bizim aleyhimize ben de biliyorum ki bana en ufak müdahalede ben kendimi yere attığım zaman hakem bana da penaltıyı çalacak bunu biliyorum. Benim bunu bilmem çok acı aslında, benim penaltım penaltı değil aslında. Evet bilerek bıraktım kendimi. Öyle hiç müdahale olmadan değil, ufak bir müdahale var yani penaltı verebilirsin vermeyebilirsin de ama ben hakem verecek diye kendimi yere atıyorum. Bunu ben niye yapıyorum, bunu bana neden hissettiriyor hakemlerimiz?"

Halil İbrahim veya başka bir futbolcu neden bunu yapıyor? Herhangi bir hakem, herhangi bir futbolcuya bunu neden hissettiriyor? Herhangi bir futbolcu, herhangi bir hakemin kendisine penaltı vereceğinden nasıl bu kadar emin? Ve mesela maç içinde neden bu pozisyonda dürüstçe çıkıp "Hocam bu penaltı değildi?" deyip kararı değiştirtmiyor, ya da topu auta atmıyor mesela? Video Asistan Hakem sistemini getirmeden önce bütün futbolcularla bu konuların tartışılacağı bir toplantı düzenlemek pozisyonlar üzerine yapılan yapılacak tartışmaları daha aza indiremez mi? Madem herkes her şeyin bu kadar farkında...


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.