YAZARLAR

Büyük Meclis küçülüyor!

Geçtiğimiz yıl 4’ü kesinleşmiş yargı kararıyla düşürme, biri vefat olmak üzere 5 üyesini kaybeden Meclis, yeni yasama yılına da 1 eksilerek başladı. Temyiz sürecindeki davalara bakılırsa bu henüz başlangıç.

TBMM, 1 Ekim’deki açılış töreninin ardından çalışmaya başladı. Mesaiye salı gününün rutin grup toplantılarıyla “merhaba” denildi. İlk grup toplantısı MHP’nindi. Genel Başkan Devlet Bahçeli her zamanki gibi dakikti. Ankara teşkilatının doldurduğu salona saat tam 10.30’da giriş yapan Bahçeli, konuşmasına da sakin bir ortamda başladı.

Bahçeli’nin sessizce dinlenen konuşması, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuna Kerkük’ü de dahil etmesine dönük eleştirileri sıralayıp "Şartlar oluştuğunda, Misak-ı Milli uyanacak, 81 Düzce'den sonra, 82 Kerkük, 83 Musul deme hakkının önünde hiçbir güç duramayacaktır" sözleri sonrası salonda büyük bir heyecan dalgasına yol açtı. Bahçeli’nin sözleri uzun süre ayakta alkışlandı. Bahçeli haftada bir kamera karşısına geçtiği grup konuşmasını bitirip Meclis’teki makamına geçerken eski Senato Salonu’nda AK Parti grubu için hareketlilik çoktan başlamıştı.

Salı günleri grup toplantıları nedeniyle yıllardır Meclis’in en yoğun gününe tanıklık eder. Çok sayıda ziyaretçi nedeniyle güvenlik önlemlerinin arttığı bu gün yaşananlar Anayasa değişikliği sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti grubunda konuşmaya başlamasıyla bir başka boyut kazandı.

OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER OLAĞANLAŞTI!

Cumhurbaşkanlığından gelen güvenlik ekibinin ek tedbirler alması, bomba imha uzmanlarının, özel harekat polislerinin koridorlarda dolaşması, Erdoğan ayrılana kadar Meclis üzerinde bir helikopterin alçak uçuş yapması artık sıradanlaştı. Erdoğan’ın Meclis’ten grup salonuna geçişi için şeritlerle oluşturulan koridor da eksik değildi. Meclis eski Başkanı Cemil Çiçek’in “tribün” olarak nitelendirdiği grup salonunda yine sloganlar vardı. “İşte ordu, işte komutan”, “Bir gece ansızın gelebiliriz” sloganı bu haftanın gözdeleriydi. Meclis Başkanı ve Başbakan ile grup salonuna gelen Erdoğan’ı çıkışta da yine aynı isimler uğurladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması bittikten sonra yaptığı bazı görüşmeler nedeniyle çıkışı uzayınca uğurlamak için Şeref Holü çıkışına giden Meclis Başkanı ve bazı Bakanların en az yarım saat orada beklemek zorunda kaldıklarını da not edelim.

BEN BİR ŞEY YAPAMAM Kİ!

AK Parti grubu için gazetecilerin de en yoğun ilgi gösterdiği grup dersek yanlış olmaz. Ama gazetecilere bir de kimisi fotoğraf çektirmek, kimisi bazı talepler iletmek isteyen vatandaşlar da eşlik eder. Bu hafta da bir anne, “Kızıma iş istiyorum” diyerek Başbakan Yardımcısının yolunu kesti. Elinde kızına ait özgeçmiş olan anneye Başbakan Yardımcısının yanıtı, “Ben bir şey yapamam ki” oldu. Anne şaşkın, “Yaparsınız” derken Başbakan Yardımcısı çoktan uzaklaşmıştı.

HDP YENİ YASAMA YILINA DEMİRTAŞ’SIZ BAŞLADI

AK Parti grup toplantısından sonra başlayan HDP grubu ise yeni yasama yılına ilk kez eş başkanları olmadan başladı. Ankara ve Konya teşkilatlarından gelen partililerin bulunduğu salona hitap eden Parti Sözcüsü Osman Baydemir konuşurken akıllarda 1 yıl önce aynı kürsüde konuşan Selahattin Demirtaş’ın “Korkacak zaman değil. Özgürlük mücadelesi bedel istiyorsa, bu bedeli ödeyeceğiz. Ama teslim olmayacağız!” sözleri vardı.

KILIÇDAROĞLU’NA KOLUNDAKİ BİLEKLİĞİ VERDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, tıpkı Bahçeli gibi ilan edilen konuşma saatinde grup salonundaydı. Çok sayıda partilinin katıldığı yeni yasama yılının ilk grup toplantısında sürprizi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yaptı. Adı Cumhurbaşkanı adayları arasında gösterilen Büyükerşen’e ilgi yüksekti. CHP grubunun çıkıştaki sürprizi ise kolundaki, “Nuriye Semih” yazılı boncuklu bilekliği Kılıçdaroğlu’na hediye eden Acun Karadağ oldu. Uzun zamandır grup toplantısı giriş-çıkışlarında gazetecilerin sorularına yanıt vermeyen Kılıçdaroğlu, Acun Karadağ’ı dinlemek için durdu. Kılıçdaroğlu “Çocukları kurtarın” diyen Acun Karadağ’a “Elimizden geleni yapıyoruz” derken, geleneği bozmadı, istifası konuşulan Melih Gökçek’le ilgili soruyu yine yanıtsız bıraktı.

MECLİS EKSİLEREK BAŞLADI

Grup toplantılarının bitmesinin ardından Genel Kurul’un ilk oturumunun gong sesi duyuldu. 26. Dönem 3. Yasama Yılı ilk oturumu iyi dilek mesajlarıyla açıldı. Meclis Başkanvekili ve Grup Başkanvekillerinin mesajlarının hemen ardından okunan tezkereler ise bu yasama yılının kolay geçmeyeceğinin işareti oldu.

Önce HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’nın milletvekilliğini düşüren tezkere okundu, ardından Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın “Anayasa’ya uygun ant içmeyerek milletvekilliği görevine başlamaması ve devamsızlığı” sebebiyle 1.5 yıllık ödenek ve yolluğu kesildi. Geçtiğimiz yıl 4’ü kesinleşmiş yargı kararıyla düşürme, biri vefat olmak üzere 5 üyesini kaybeden Meclis, yeni yasama yılına da 1 eksilerek başladı. Devam eden davalara bakılırsa bu henüz başlangıç. Leyla Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesi süreci geçtiğimiz yasama yılının sonunda başlamıştı.

Ayrıca ilk mahkeme kararları ortaya çıkmış dosyaları temyizde milletvekilleri var. HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel’in cezalarının onanması durumunda milletvekillikleri düşürülecek. CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nu da farklı bir süreç beklemiyor. Bu durumda yeni yasama yılının nasıl başladıysa öyle devam edeceğini söylemek yanlış olmayacak.