YAZARLAR

AK Parti 'yerel hamle' arıyor

Büyükşehir-bütünşehir tartışmaları ile gündeme gelen yerel yönetimlerdeki değişiklikler iktidar tarafında 'koordinasyon sağlamak için' diye açıklanırken muhalefet 'referandumda kaybedilen gücü geri toplamak' şeklinde değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Meclis konuşması yeni dönem siyaset gündeminin de ipuçlarını verdi. Meclis’in ilk işlerinden biri Anayasa değişikliği sonrası zorunlu Uyum Yasaları'nı çıkarmak olacak. Bahsedilen aslında teknik bir çalışma. Başbakanlık kurumu kaldırıldığı için yasalardaki 'Başbakan' ifadesinin temizlenmesi gibi düzenlemelerden bahsediyoruz ama Erdoğan bununla sınırlı kalınmasını istemiyor. Açılış konuşmasındaki sözleri bu açıdan önemli. 2019 yılından önce tüm bu hazırlıkların bitirilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Bu çalışmaların, sadece Anayasa ve yasalardaki ifadelerin ayıklanmasından ibaret kalmamasını ümit ediyorum. Elimizdeki bu imkânı kapsamlı bir yönetim reformu hâline dönüştürme fırsatını çok iyi değerlendirmeliyiz” diyor.

'YÖNETİM REFORMU' GELİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği “Yönetim Reformu” bir süredir kulislerde konuşulan belediyelerle ilgili çalışmayı akıllara getirdi. Şu an 30 büyükşehir belediyesi var. Yeni bir düzenlemeyle ya büyükşehir olmak için gerekli nüfus kriterinin aşağıya çekileceği ya da nüfus kriteri konulmadan 51 ilin “bütünşehir” statüsüne geçirileceği konuşuluyor.

İktidar kanadının, “belediyelerin hizmet sunumunda yaşanan koordinasyon sorununu gidermek” gerekçesine dayandırması beklenen yerel yönetim reformuna ana muhalefet ise “referandumda güç kaybeden AK Parti 2019 yerel seçimleri öncesi elini güçlendirmek istiyor” diye yaklaşıyor. Böyle bir düzenlemenin 2019 yerel seçimlerinde uygulanabilmesi için en geç 25 Mart 2018 tarihine kadar yasalaşması gerektiğini de not edelim.

Tarlada kurultay, inşaatta basın toplantısı

Meral Akşener liderliğindeki yeni parti kurma çalışmalarında sona yaklaşıldı. Hafta sonu partinin kullanacağı genel merkez inşaatını inceleyen Akşener burada bir de basın toplantısı yaptı. Akşener başında baretle inşaatta inceleme yaparken yol arkadaşlarından, “Tarlada Kurultay, inşaatta basın toplantısı” esprileri geldi. Akşener’in partinin kuruluşunu ilan edeceği toplantı için ön anlaşma yaptıkları otelin tek taraflı iptal edilmesine tepki gösterirken yaptığı “Gerekirse çadırda kurar bu partiyi milletle buluştururuz” açıklamasının ardından bu espriye 'çadır' da eklendi: “Tarlada Kurultay, inşaatta basın toplantısı, çadırda parti!”

Durmuş Yılmaz 'ışığı' gördü!

Akşener’in kuracağı yeni partide ekonomi politikaları eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’a emanet. Yılmaz’ın 2009 yılındaki ekonomik krizi değerlendirirken, “Tünelin içine girdik. Ucundaki ışık çıkışı mı gösteriyor, yoksa üzerimize gelen bir araba mı?” sözleri çok konuşulmuştu. Biz de tartışmalara yol açan Orta Vadeli Program'ı (OVP) nasıl değerlendirdiğini sorduk, “Tünelin ucunda ışık var mı?” dedik. Yılmaz da, “Tünelin ucunda ışık var, o ışık bu parti” yanıtını verdi. Yılmaz’ın OVP’ye dönük temel eleştirisi tahminlerin tutmaması değil de kendi içindeki tutarsızlığı oldu. Enflasyon tahmini ile Türk lirası değerlenmesi beklentilerinin birbirini tutmadığını söyleyen Yılmaz, "hedefler tutmayabilir ama programın kendi içinde bir tutarlılığı olur” eleştirisini getirdi.

CHP’de vaatler arşivi açılıyor

Sadece AK Parti değil siyaset sahnesindeki tüm partilerin ana gündemi 2019 seçimleri. Arka arkaya 3 seçime hazırlanan ana muhalefet, Türkiye’nin sorunlarına dair ürettiği tüm projeleri arşivden çıkardı. Merkez Türkiye Projesi, aile sigortası, asgari ücret ve daha bir çok proje güncellenecek, yeni dönemin ihtiyaçlarına dair yeni çalışmalar başlayacak. Partinin temel söylemlerine dair hazırlanan raporlar madde madde, kısa metinlere dönüştürülecek, parti yöneticilerinin ifadesiyle “hap” haline getirilecek. Bu “Hap”lar başta kurultay sürecindeki toplantılar olmak üzere tüm parti çalışmalarında kullanılacak, parti, iç çekişmelerin değil, parti politikalarının konuşulacağı ortamlara dönüştürülecek.