YAZARLAR

Bülent Abi de yanılır

"İyi birey, iyi vatandaş, iyi futbolcu" diyerek yola koyuldu Özkan ve Altınordu. Yani önce birey olması gerekiyor sporcunun. Sadece önündeki maçlara bakmamak için, yetenekleri sayesinde ünlendiğinde dünyanın merkezinde kendisinin olmadığını bilmesi için de iyi bir vatandaş.

"Yaşamak dopdoluydu akan pınarlar gibi

İnanmayanlar beklediler

Umutlarını borç verdin, cebinde hiç kalmadı

Dostların anlamadılar"

(Bu Su Hiç Durmaz'dan...)

Bu kez yanıldın be Bülent Ortaçgil Abi! Umutlarımızı borç verdiğimiz dostlarımız bu kez bizi anladı sanırım. Türk futbolunun umudunu borç verdiği Altınordu’dan bunu anlıyoruz. Malum Altınordu sistemi, Türkiye’nin gerçek anlamda özkaynak düzenine dayanan tek sistemi. Ya da daha doğru bir ifadeyle işleyen tek sistemi. Bazı hamleleri tartışılır da olsa Seyit Mehmet Özkan’ın öncülük ettiği bu sistem meyvelerini vermeye devam ediyor. Bir ürünü genç yaşına karşın Roma’da kendisine yer bulmaya çalışıyor, birçok futbolcusu ise Türkiye’de ders niteliğinde açıklamalar yapıyor.

Bu yazının nedeni de onlardan biri olan Erce Kardeşler. Boluspor’la oynadıkları ve kazandıkları karşılaşma sonrasında yaptığı açıklama bir kez daha Altınordu gerçeğini yüzümüze vurdu. Galibiyeti ailesine, arkadaşlarına, kulüp çalışanlarına hem de haklarını gönülden vererek teslim edince gündem yine Altınordu altyapısına döndü.

Fotoğraf, Altınordu Kulüp sitesinden alınmıştır.

İYİ İNSAN, İYİ SPORCU

Beşiktaş efsane başkanı Süleyman Seba’nın Beşiktaşlılar için ettiği belirtilen “İyi insan olunmadan iyi Beşiktaşlı olunmaz’ sözünü eğip bükmek gerekiyor bence. Başka türlü bu toprakların özelde futbol genelde ise yaşam zihniyetinden kurtulamayacağız yoksa. "İyi insan olmadan iyi hiçbir şey olunmaz.” Altınordu’nun başarısı da buradan geliyor zaten.

Ben temcit pilavı yapmayayım, benden önce birçok arkadaşım, çokça büyüğüm, Türkiye’nin en büyük altyapı sistemi üzerine kalem oynattı. Benimki kısa bir özetle birlikte bir noktaya dikkat çekmek olsun. İşbu yazının sebebi de bu zaten, Erce bahane.

ERCE BAHANE

2012’de Seyit Mehmet Özkan’la başlayan dönüşümün temeli bir sporcu sistemine dayanıyor. Metin Oktay’ın Eşrefpaşa’sından çıkan Özkan, futbol sevgisinde ailesinden çalım yemiş bir futbolseverdi. Yediği çalım onun diline ise şöyle yansımıştı: "Bu babam bana top oynatmıyor ama ben, bir gün çok param olunca bütün çocuklara top oynatacağım." Gerçekten de öyle oldu. Parası vardı, aklı ve kalbi futbol için atıyordu. Ve neticede Altınordu’dan bir örnek futbol modeli de çıkarmayı başardı. Futbolcu izleme komitesiyle başlayan, Türkiye genelinde yetenek arayan bu sistem, seçtiği oyuncunun sadece okul ve futbola odaklanması için de her türlü kolaylığı yaratıyor.

Seba’nın fikrine çok yakın bir düsturla "İyi birey, iyi vatandaş, iyi futbolcu" diyerek yola koyuldu Özkan ve Altınordu. Yani önce birey olması gerekiyor sporcunun. Sadece önündeki maçlara bakmamak için, yetenekleri sayesinde ünlendiğinde dünyanın merkezinde kendisinin olmadığını bilmesi için de iyi bir vatandaş. Zaten bu ikisine yetenek ve çalışma da eklenince iyi bir futbolcu olmak da kaçınılmaz hale geliyor.

Ama mesele de bundan sonra başlıyor. Evet, bu sistem Türkiye’nin "La Masia"sıdır. Evet bu sistem, Türk futbolunun en iyi jenerasyonuna belki de zemin hazırlayacaktır. Ancak hepsinden önemlisi bu sistem şımarmayan, bahaneler üretip ona buna saldırmayan, basın mensubunun boğazına sarılmayan, onlara el hareketi yapmayan, arkadaşlarını ve meslektaşlarını hor görüp onları dövmeye kalkışmayan, bir neslin yapıtaşı olacak.

NE ARDA OLACAKLAR NE EMRE NE DE BURAK

Erce’nin açıklamaları bunun için değerli. Bu çocuklar umuyoruz ki Arda Turan olmayacak. Futbol olarak değil karakter olarak. Biliyoruz ki bu gençler Emre Belözoğlu’na dönüşmeyecek. Umuyoruz ki hiçbiri kız arkadaşlarını ya da eşlerini dövmeye yeltenmeyecek Burak Yılmaz gibi. Çünkü onlar önce birey ve vatandaş olmayı öğreniyorlar. Yetenekleri ve çalışma arzuları onları sporcu yapıyor. O sebeple yanılacak bence Bülent Abi. Umutlarımızı Altınordu tedrisatından geçen tüm sporcu adaylarına borç verdik biz Bülent Abi. Biliyoruz onlar bizi anlayacaklar.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’