YAZARLAR

Akşener’in MHP korkusu!

Akşener’e yakın isimler “yeni partinin geleceği açısından en tehlikeli şey MHP alternatifi bir parti görüntüsü alması” diyor. Yeni parti kuruluş hazırlıkları yapılırken hem bu görüntünün olmaması için çalışılacak hem de varsa böyle bir görüntü silinecek.

Meral Akşener’in genel başkanlığında kurulacak yeni partiyle ilgili her gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Parti programı ve tüzüğü ile ilgili çalışmalar sürerken kurucular kurulunda yer alacak isimlerin Eylül ayı sonunda netleşmesi bekleniyor. Parti ismi ve logosu da merak konusu; ama duruşunu “merkez” olarak tarif eden ve toplumun tüm kesimlerinden oy almayı hedefleyen yeni oluşumun önündeki en büyük sorun, MHP alternatifi bir parti görüntüsü sergilemesi. MHP teşkilatlarından yeni partiye katılmak için gelen yüzlerce istifa da bu görüntüyü pekiştiriyor.

Aslında tablo çok şaşırtıcı değil. Akşener’i yeni partiye getiren süreç de doğrudan MHP ile ilişkili. Akşener’in de içinde bulunduğu 4 genel başkan adayının hedefi MHP’de bir değişim yaratmaktı. Kongre mücadelesinde Akşener 4 adayın arasından sıyrılarak öne çıktı, Akşener referandum sürecindeki performansıyla da ilgi odağı oldu. MHP’deki değişim çabası sonuçsuz kalınca Akşener’e yeni parti dışında seçenek kalmadı. Peki, Akşener kuracağı yeni partiyi MHP’den nasıl ayrıştıracak?

Akşener’e yakın isimler “yeni partinin geleceği açısından en tehlikeli şey MHP alternatifi bir parti görüntüsü alması” diyor. Yeni parti kuruluş hazırlıkları yapılırken hem bu görüntünün olmaması için çalışılacak hem de varsa böyle bir görüntü silinecek.

Parti teşkilatının MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de “Aralarındaki tek ülkücü” dediği Koray Aydın’a emanet edildiği daha önce yazıldı. “Koray Aydın’ın kuracağı teşkilatın MHP görüntüsü vermemesi nasıl mümkün olacak” sorusuna yanıt, “Koray Aydın’a teşkilatlar emanet edilir ama isim tespiti ve yapılanmada son söz genel başkana aittir. Genel başkan da bu hassasiyeti taşıyor” şeklinde oldu. Siyasi yelpazede duracağı yeri “Merkez” olarak tanımlayan yeni partide bunun ilk sinyalinin de Kurucular Kurulu’nda yer alacak isimler ile verileceği konuşuluyor.

Akşener’e yakın bir siyasetçi “Kurucular Kurulu’nda muhafazakârlar da, Aleviler de, milliyetçiler de, hatta azınlıklardan temsilciler de olacak. Dengeler gözetilecek” derken bir başka siyasetçi, “Akşener, Güneydoğu’dan da Orta Anadolu’dan da, Karadeniz’den de oy alacaktır” iddiasında.

Akşener önderliğinde kurulacak yeni partinin MHP tabanının yanı sıra özellikle AK Parti’den oy alacağı konuşulurken kulislerde dile getirilen bir başka iddia daha var. O da Akşener’in CHP’nin ulusal kanadından ciddi oy koparacağı yönünde. Bu iddiayı dile getirenler Akşener’in referandum sürecinde CHP’lilerden büyük destek gördüğüne dikkat çekiyor. İddiayı sorduğumuz bazı CHP yöneticileri de bunun mümkün olduğunu söylüyor.

Akşener destekçilerine göre, yeni partinin önünde iktidarın uygulamalarıyla ortaya çıkan biri “Partiyi kurdurmazlar” diğeri “Akşener’i tutuklarlar” şeklinde iki bariyer var. Bu nedenle partinin kuruluşunun ilan edildiği gün bu iki bariyerin yıkılacağı ve destekçilerin de daha açıktan ve yoğun bir çalışmanın parçası olacağı konuşuluyor.

“Tutuklamaya dönük bir operasyon bekliyor musunuz?” sorusuna “kesinlikle hayır” yanıtı verilemezken, “Bundan sonra ne yaparlarsa yapsınlar ters teper. Set çekersen vatandaştan tokat yersin” deniliyor.

Akşener ekibi 2019 için de iddialı. Cumhurbaşkanı adaylığı için Akşener’in çokça dile getirildi. İlk turda tüm parti ve siyasi oluşumların kendi adayını göstereceğinin altı çizilirken 2. tura CHP adayının değil Akşener’in kalacağı iddia ediliyor.