YAZARLAR

Yeni parti kadın kotasıyla mı gelecek?

Akşener'in önderliğindeki yeni oluşum MHP’nin kadınları 'korunmaya muhtaç varlık' gibi gösterdiğini söylediği ve ayrımcılık olarak nitelendirdiği kadın kotasını tartışmaya açıyor.

MHP’de değişim için yola çıkan Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan’ın yaklaşık 2 yıldır süren çabaları karşılıksız kalınca yeni parti gündeme geldi. İlk adımını Meral Akşener’in attığı oluşumun ilk destekçisi Ümit Özdağ oldu. Ekibe şimdi Koray Aydın da katıldı.

Koray Aydın’ın kararı “sürpriz” olarak nitelendirildi. Çünkü, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Adayların arasında tek ülkücü” dediği Aydın, olağanüstü kongre davasında aleyhlerine bir karar çıkmasına rağmen partide kalacağını söylemiş, Bahçeli’ye karşı genel başkanlık yarışını sürdüreceğinin mesajını vermişti.

Ama il-ilçe kongre süreçlerinde yaşananlar Koray Aydın’a bunun mümkün olmadığını gösterince, kendi ifadesiyle “öz yurdunda garip, öz vatanında parya” oldu, ayrılmaktan başka çaresi kalmadı. Ülkücü hareketin “Başbuğ” olarak nitelendirdiği “Alparslan Türkeş’e evlatlık” yapmış bir isim için kolay bir karar değildi. Koray Aydın da kararını açıklamak için düzenlediği basın toplantısında sözlerine bunu ifade ederek başladı, “Mücadele hayatımın en anlamlı ve zorlu açıklamalarından biri” dedi.

Uzun uzun neden bu kararı aldığını anlatan Koray Aydın’ın konuşmasında altı çizilmesi gereken bir bölüm daha vardı. Aydın, “61 yaşındayım. Hiçbir çıkar ve hesap gütmüyorum. Olacaklarım hali hazırda olduklarımdan fazla değildir. Tek muradım, çocuklarımıza ve torunlarımıza daha müreffef bir Türkiye Cumhuriyeti bırakabilmek için son nefesime kadar mücadele etmektir” sözleri ile genel başkanlık talebinden şimdilik(!) vazgeçtiğini açıklamış oldu.

'GÖNÜL SULTAN'A TEŞEKKÜR!

Yola çıkan Akşener’e “omuz verip yol arkadaşı” olmaya karar veren Aydın, liderlikten vazgeçti ama toplantıya kendisine destek veren yüzlerce kişiyle katılarak “özgül ağırlığını” da ortaya koydu. Bu arada Meral Akşener’in salona girdikten sonra Koray Aydın’ın eşi Gönül Aydın’ı uzun süre kucaklaması ve sonrasında yaptığı konuşmada, özel olarak 'Gönül Sultan'a teşekkür etmesi, bu kararda bir başka “özgül ağırlığı” da tüm salona hisettirdi.

Sonuç olarak MHP’de değişim için yola çıkan 3 siyasetçi bu kez yeni parti için bir arada. Bu birlikteliğin toplumda bir sinerji yarattığını düşünen “yeni oluşumcular” uzun vadede Sinan Oğan’ın katılımı için de umutlu.

Peki ekim ayı sonunda İçişleri Bakanlığına dilekçesini sunması beklenen yeni parti 2'nci MHP mi olacak?

Her ne kadar “ne sağda ne de solda yeni parti merkezde olacak” açıklaması yapılsa da Koray Aydın’ın katılım kararını açıkladığı toplantı MHP’nin rengini taşıyordu. MHP programlarından alışık olduğumuz “Ölürüm Türkiyem” şarkısı ile karşılandık, salondaki erkek ağırlığı da bize sürpriz olmadı. Koray Aydın’ın yeni oluşumda teşkilatları kurma görevi alacak olması da “yeni ne olacak?” sorusunu daha güçlü kıldı.

KADIN KOTASI TARTIŞMAYA AÇILDI

Yeni oluşum için adım atan siyasetçiler bu görüntünün ve söylemin değişeceği görüşünde. Siyasi hayatlarının neredeyse tamamını MHP’de geçirmiş isimler zorunlu çıktıkları yeni yolda “merkezde” bir siyasi pozisyon almadıkları sürece başarılı olamayacaklarını söylüyor. İlk adım da belki bu noktada genel başkanı kadın olacak partinin “kadın açılımı” yapması olacak. Çünkü yeni oluşum MHP’nin kadınları 'korunmaya muhtaç varlık' gibi gösterdiğini söylediği ve ayrımcılık olarak nitelendirdiği kadın kotasını tartışmaya açıyor.

MHP’nin çeşitli kademelerinde uzun yıllar görev yapmış bir kadın siyasetçi anlattı bu kararı. MHP’de kadın kotasına karşı çıktıklarını ama geçen yıllarda kadının siyasette daha fazla yer almasını sağlayamadıklarını anlatan siyasetçi, “kadın kotasını tartışıyoruz” dedi. Tartışmaların sonunda yeni partinin program ve tüzüğünde bu durum nasıl yer alır bilinmez ama MHP kökenli siyasetçilerin “kadın kotası”nı tartışmaya açması dahi önemli bir ilk adım gibi görünüyor.