YAZARLAR

Akşener'in seçim bileti Meclis'te mi?

2019'de yapılacak seçimler öncesi siyaset arenasında hesap çok. En ilginç tartışmalardan biri de Meral Akşener liderliğinde kurulacak parti etrafında dönüyor. Erken seçim tartışmaları devam ederken önümüzdeki günler ilginç gelişmelere gebe görünüyor.

Meral Akşener liderliğinde kurulacak yeni parti sonbaharda Samsun’dan yola çıkacak. Partinin tüzük ve program hazırlığı bitmedi ama açıklamalara bakılırsa yeni parti “merkez sağ”da değil “milli merkez”de konumlanacak. Hedefi de toplumun farklı kesimlerinden oy almak olacak.

Yeni oluşumun hedefi böyle ama ilk etapta parti kurma faaliyetini yürütenlerin yollarının ayrıldığı MHP’den büyük bir parça koparmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Yeni parti kurucularının iddialı olarak dile getirdikleri bir konu da parti kurulduktan sonra Meclis’te grup kurulacağı yönündeki açıklamaları. BU çerçevede en son, bağımsız Milletvekili Ümit Özdağ Hürriyet gazetesine verdiği röportajda, “Parti kurulur kurulmaz Meclis’te grubu olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Peki Meclis’te grup ne anlama geliyor?

SEÇİME GİRME BİLETİ...

Siyasi Partiler Kanunu’na göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grup kurmak için en az 20 milletvekili gerekiyor. Meclis’te 20 milletvekilinden oluşan bir grubun faydası temelde daha etkin ve görünür muhalefet etmek olabilir. Ama yeni kurulan bir parti açısından kritik bir önemi daha var. O da yine aynı kanunun “Siyasi Partilerin Seçimlere Katılması” bölümünde anlatılıyor. Siyasi Partiler Kanunu’na göre, partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunması gerekiyor.

Söz konusu yasada ifade edildiği gibi Meclis’te 20 milletvekiliyle kurulacak bir grup seçimlere doğrudan katılımın bileti demek. Yeni kurulan bir partinin 81 ilin yarısında hızla teşkilat kurma zorluğu ve bir erken seçim ihtimali düşünüldüğünde “en kolayı” bu yol görünüyor.

NAZLIAKA'DAN OLUMSUZ YANIT

“En kolayı” dedik ama tabii yeni oluşum için 20 milletvekili ile grup kurmak yeni oluşum için ne kadar mümkün? MHP’den ihraç edilen ve yeni oluşum içinde yer alan 4 bağımsız milletvekili var. Bağımsız milletvekilleri Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan ve İsmail Ok’un bu parti grubunda yer alacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Bu arada bağımsız bir başka isme de teklif götürüldüğü konuşuldu. CHP’den ihraç edilen Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise bu iddiayı, “Ben CHP'liyim. Şu anda gündemimde sadece bir an önce yuvama dönmek var” diyerek reddetti.

Peki MHP’den ihraç edilen 4 milletvekili dışında 16 milletvekili nasıl bulunacak? Meclis'te bulunan dört partiden milletvekili koparmak mümkün mü? HDP’den bir kopma, iki siyasi yapının dünya görüşlerindeki fark dikkate alındığında en zoru. Beklenti de iktidar partisi dahil diğer 3 partiden bazı milletvekillerinin bu siyasi oluşuma katılabileceği yönünde. Hatta kulislerde CHP’den 'stratejik olarak' böyle bir desteğin gelebileceği de konuşuluyor. Yeni parti oluşumunda yer alan bir siyasetçi bu durumu, “Kuracağımız partinin AK Parti seçmeninden oy alma potansiyeli muhalefetteki diğer partilere göre daha fazla. O nedenle bu duruma daha taktiksel yaklaşabilirler” sözleriyle anlatıyor.

2019 öncesi siyaset arenasında hesap çok. Erken seçim tartışmaları devam ederken önümüzdeki günler ilginç gelişmelere gebe görünüyor.