YAZARLAR

Türkiye, Türkiye duy sesimizi!

En iyisi ben size kısa kısa başka haberlerden bahsedeyim. İçinde spor olsun, başarı olsun ama ilgisi az olsun. Bu sayfaya taşıyalım ki belki meraklısı sevinir, meraksızı ‘Vay be. Türk sporunda iyi şeyler de oluyormuş’ der.

Memlekette sıcaklık 40 derecelere varıp aşarken, spor dünyamız ise yine neredeyse yüzde 100’ünü futbola teslim etmiş durumda. Aykut Kocaman’ın Fenerbahçe’ye dönemsinden mi dem vuralım, Belhanda’nın, Valbuena’nın, Gomis’in gelişinden mi? Beşiktaş’ın Pepe ısrarından mı yoksa Trabzonspor’un sessiz ve derinden çalışmasından mı? En iyisi ben size kısa kısa başka haberlerden bahsedeyim. İçinde spor olsun, başarı olsun ama ilgisi az olsun. Bu sayfaya taşıyalım ki belki meraklısı sevinir, meraksızı ‘Vay be. Türk sporunda iyi şeyler de oluyormuş’ der. Buyurun size Haziran ayının spor manşetlerini süslemesi gereken lakin çok az meslektaşımızın ilgisine mazhar olan 6 haber:

12 CESUR YÜREK AVRUPA'NIN ZİRVESİNDE

Avrupa Erkekler Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda namağlup finale kadar yükselen Türkiye, sonunda şeytanın bacağını kırdı ve Avrupa’nın en büyüğü oldu. Üç kez finale çıkan anacak kupaya uzanamayan 12 Cesur Yürek, bu kez son iki finalde kaybettiği Büyük Britanya'yı İspanya’nın Tenerife kentinde 76-69 mağlup ederek tarihinin ilk Avrupa şampiyonluğuna ulaştı.

HAVUZDAN AVRUPA ŞAMPİYONU ÇIKARDIK

İsrail’in Netanya kentinde düzenlenen Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nın ilk gününde Türkiye, ilk mutlu haberini aldı. Türk yüzmesinde geleceğin yıldızı olarak görülen isimlerden biri olan Ümit Can Güreş, erkekler 50 metre kelebek için girdiği havuzdan altın madalya ile çıktı. Bununla da yetinemeyen Ümit Can, heybesine bir de Türkiye rokurunu koymayı unutmadı. Artık kendisine ait Türkiye rekorunun yanında 23.72’lik derece yazacak.

TÜRK KADINI AVRUPA'DA TATAMİYE DAMGA VURDU

Güney Kore’de düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası’nda Türk kadın sporcular tarih yazdı. Muju kentinde düzenlenen organizasyonda kadınlar 67 kiloda tatamiye çıkan Nur Tatar Askari, finalde ABD’li Paige McPherson’u 6-4 yenerek ilk kez dünya şampiyonu oldu. Nur daha önce 2012 Yaz Olimpiyatları ve 2015 Dünya Şampiyonası'nda gümüş; 2012 Avrupa Şampiyonası'nda ise altın madalya kazanmıştı.

Nur’un başarısını perçinleyen ikinci isim ise Zeliha Ağrıs oldu. Dünya Tekvando Şampiyonası’nda kadınlar 53 kiloda mücadeele eden milli sporcu, altın madalyaya ulaştı. İlk kez Dünya Şampiyonası’nda mücadele eden 19 yaşındaki Zeliha, finalde geçen yıl Avrupa Şampiyonası’nda yenildiği Rus Tatiana Kudashova ile karşı karşıya geldi. Son Avrupa şampiyonu Rus sporcuyu 11-8 mağlup eden Zeliha, kariyerindeki ilk dünya şampiyonluğuna henüz 19 yaşında ulaşmış oldu.

AVRUPA'DA HAT-TRICK YAPTILAR

Slovenya’nın Ljubljana şehrinde düzenlenen Üniversiteler Arası Badminton Şampiyonası’nda Uludağ Üniversitesi Badminton Takımı, bir kez daha Avrupa şampiyonu oldu. 2020 Badminton Olimpiyat Milli Takım sporcularının da aralarında bulunduğu  Uludağ Üniversitesi, Özge Bayrak, Neslihan Yiğit, Emre Lale, Sinan Zorlu, Yusuf Ramazan Bay, Cemre Fere, Aleyna Arslan, Emine Demirtaş ile Türkiye'yi temsil etti. 2015 ve 2016’da da mutlu sona ulaşan Uludağ Üniversitesi, bu kez finalde Norveç'i 3-0 gibi rahat bir skorla yenerek tarihinin 3. Avrupa şampiyonluğuna erişti.

TÜRKİYE SATRANÇTA AVRUPA'NIN EN İYİSİ

Karadağ'ın Budva şehrinde gerçekleştirilen Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda Türkiye, tam 5 altın madalya kazanırken turnuvanın da birincisi oldu. Şampiyonada,  9 yaş genelde Kerem Ertem, 9 yaş kızlarda Elif Zeren Yıldız, 11 yaş genelde Zeki Berke Çaputçuoğlu, 13 yaş kızlarda Esma Doğa Duran ile 17 yaş kızlarda Bengü Sena Ayan Avrupa Şampiyonu oldu. Türkiye ise 44 sporcu ile mücadele ettiği Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası’nda ayrıca 20 madalya daha kazanarak, bu tabloda zirveye yerleşti.

BRİÇTE AVRUPA PODYUMU TÜRKİYE'NİN

Türkiye, İtalya’nın Montecatini kentinde düzenlenen 8. Avrupa Açık Briç Şampiyonası’nda podyumu donattı. Briç Federasyonu Başkanı Nafiz Zorlu partneri Nezih Kubaç, organizasyonda şampiyonluğun sahibi oldu. Zorlu ve partneri Avrupa’nın zirvesine çıkarken, Mustafa Cem Tokay ve İtalyan partneri Versace ise üçüncü sıranın sahibi oldu.

Velhasıl-ı kelam, Türk sporu için Haziran ayı pek bereketli geçti. Kadın Basketbol Takımızın Avrupa beşincisi olarak Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı elde etmesini, Beste Samancı’nın Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda kızlar 50 metre kurbağalamada podyumu son anda kaçırarak 4. olmasını, Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda 62 kiloda Cumali Kıvanç’ın koparmadaki gümüş, toplamdaki bronz madalyasını, İsa Güngör’ün 56 kiloda koparmadaki üçüncülüğünü, Dünya Tekvando Şampiyonası’nda Hatice Kübra İlgün’ün 57 kilodaki gümüş madalyasını eklemedik bile. Hiçbiri, futbolda memleket sathına giren bir oyuncu kadar önem görmedi. Bu sebeple artık bağıra bağıra şunu söylemenin vakti geldi: Türkiye, Türkiye duy sesimizi, işte bu diğer sporların ayak sesleri.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’