YAZARLAR

Kimse neden Ortadoğu'daki kölelikten bahsetmiyor?

Katar’da 2,6 milyon kişi yaşıyor. Bunların sadece yüzde 12’si yani 313 bini Katarlı. Geri kalanı, yani 2,3 milyonu işçi, yani modern köle. Modern kölelikte Hindistanlılar 650 bin kişiyle başı çekiyor. Aspirin kadar Nepal’den 350 bin kişi gelmiş buraya çalışmaya. 280 bin Bangladeşli, 260 bin Filipinli, 200 bin Mısırlı, 145 bin Sri Lankalı ve daha bir çok ülkeden insan var. 125 bin Pakistanlı zaten bu kölelerin arasında bu arada.

Ben Türkiye'nin Katar'a niye asker gönderdiğini, o askerlerin orada kendilerini "ne savunmasında" hissedeceklerini anlamamışken Pakistan düştü önümüze.

Pakistan hep acayip zamanlarda düşer zaten önümüze. Tuhaf diplomasilerin, darbelerin, kötü yönetimin şahikasıdır. Malumunuz Kenan Evren katil madrabazının dünyadaki tek dostu Pakistan’ın katil madrabaz başkanıydı. Tane hesabıyla insan bulunan bir ülkedir Pakistan. 1992’de İran’dan karayoluyla geçmiştim. Geniş otoyollardan, zengin Zahedan’dan eşiksiz kapısız toprak evlerin bulunduğu zavallı Taftan bir dünya adaletsizliği müzesi gibiydi.

Quetta, Lahore, bir yandan kriket oynayan ama kriketin beyaz sahipleriyle karşılaştırdığında hamam böceği mertebesinde yaşayan insanlarla dolu büyük şehirlerdi.

Şimdi 2 milyonluk Katar’a 20 bin asker göndereceğim diyor Cive Pakistan...

Haberi şöyle de okuyabiliriz: "Bizde insan çok. O yüzden ucuz da. Atalım şuraya 20 bin. Sürümden kazanırız."

2 milyonluk ülkeye 20 bin asker göndermek ne demek yahu? Pakistan Katar’da haldeki ordunun iki katını “yolluyor” kaç bin kilometre öteden. Türkiye'ye oranlarsak 350 bin asker ediyor.

Şu iki milyonluk ülke kısmını da açalım. Burada daha hazin, hiç konuşulmayan, bütün ansiklopedilerde yazan, rakamlarda geçen ama görünmez şeyler var. Ben Katar’dan örnek vereceğim ama pek çok benzerleri (yahut düşmanları) da öyle. Apaçık kölelik düzeni var. Tek hayatı çalışmak olan, cinsellikten kültür ürünlerine erişime pek çok haktan mahrum neredeyse karın tokluğuna varoluşları umursanmadan çalıştırılan insanlar. Kişi başına 75 bin USD’lar mertebesinde gelirden bahsedilen kişilerin konforu için çalışan başka kişiler. Köleler.

Tam rakamlar şöyle. Katar’da 2,6 milyon kişi yaşıyor. Bunların sadece yüzde 12’si yani 313 bini Katarlı. Geri kalanı, yani 2,3 milyonu işçi, yani modern köle. Modern kölelikte Hindistanlılar 650 bin kişiyle başı çekiyor. Aspirin kadar Nepal’den 350 bin kişi gelmiş buraya çalışmaya. 280 bin Bangladeşli, 260 bin Filipinli, 200 bin Mısırlı, 145 bin Sri Lankalı ve daha bir çok ülkeden insan var. 125 bin Pakistanlı zaten bu kölelerin arasında bu arada. Pakistan açısından bu 20 bin kişiyi yollamanın nasıl olup da bu kadar kolay olabildiğini anlatıyor bu rakamlar. Yani bi yüz bin daha yollayabilir ne var ki?

Ha bu asker yahut işçi yahut modern köle dediklerimizin biliyorsunuz hakiki birer hayatları var esasında. Bunlar minimum 20 yıldır kesintisiz kalpleri atan, oksijen yakan insanlar. Bunları da anneleri emziriyor, yemek yiyor, su içiyor, bunlar da içki içince sarhoş oluyorlar. Hastalanınca anne-babaları telaşlanıyor. Gülünce sevinen ölünce üzülecek arkadaşları, yavruları, kardeşleri, eşleri var.

Bu asker gönderme olaylarında insanları sigara paketi sayar gibi sayıyor, haber yapıyorlar. Halbuki 20 bin asker 20 bin uzun hikaye, özlemler, acılar filan demek. Asla küçümsemek için söylemiyorum da Londra’da geçen 7 kişi öldü ya, onun 2 bin 857 katı insan ediyor 20 bin kişi.

Bu, asker hesabı. Bu yazıyı yazmama vesile olan askerlerin hesabı. Modern köleleri de hesaba katıp oranlarsak matematik iyice acayipleşir. Düşünsenize bu modern kölelerin erkeği makbul olduğu için ülkede 100 kadına yaklaşık 400 erkek düşüyor. Ortada bir uçurum olduğu için “zavallı erkek çoğunluk” ve “geri kalanı” diye de bölebiliriz Katar’ı.

Bir de bu Katar olsun BAE yahut Suudi olsun mevcudiyetlerinin yegane temeli petrol olan kabile devletleri bu hayatta Türkiye kadar olsun katma değerleri olmayan yaratıcılığa uzak, şımarık “şeyler”.

Sharjah Havalimanı'nda çok vakit geçirdim. Air Arabia ucuzcu hava yoludur. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai’nin hemen dibine konuşlanmış şehri Sharjah’ın bu havalimanı da büyük oranda o ucuzcu hava yoluna hizmet eder. O ucuzcu hava yolu da bütünüyle "oralarda” çalışan milyonlarca modern köleyi taşımak için kurulmuştur. O kölelerin üç kuruşunu da emmek için.

Sharjah Havalimanı'nda 3 benzemez tip insan gözlenir. Bir: Çok çok çok zavallı, ailesini kim bilir ne zamandır görmeden gece gündüz üç otuza çalıştırılmış, dünyanın en görgüsüz lüksünün yanında izbe yerlerde yatırılmış, çalıştırılmak üzere kötü gıdalarla yaşatılmış modern köleler. Bunların yüzünden hasret ve hüzün akar her yerlere. İki: Bu makul fiyatlardan sebeplenmek için oraya düşmüş traveller’lar. Üç: Her yerlerinden zenginlik sızdıran “sahip”ler.

Tükettiği hiç bir şeyi üretemeyen Katar’ın 313 bin yurttaşının konforu için çalışan 2,3 milyon modern köleye ek olarak güvenliği için 20 bin Pakistanlı ve eser miktarda Türkiyeli asker gidiyor oraya.

Çok hazin.


Metin Solmaz Kimdir?

1969′da doğdu, Ankara’da büyüdü. İstanbul, Fethiye, Lapta, Lefkoşa ve Bodrum’da yaşadı. 1990 yılından bu yana yazılı basında ve muhtelif internet sitelerine yazıyor. siberalem.com, idefix.com, Overteam ltd ve Ağaçkakan Yayınları kurucularındandır. Kitapları: Kenardaki Milyonerler (1992, Korsan), Rock Sözlüğü (1994, Pan) Türkiye’de Pop Müzik (1996, Pan), Türkiye’ye Ait 100 Büyük Yanılgı (2015, Ağaçkakan), Erken Adam Hikayeleri (2016, Pan), 100 Ne Olacak Bu Memleketin Hali (Hazırlayan, 2016, Ağaçkakan) Facebook: MetSolmaz | Twitter: @metinsolmaz