YAZARLAR

Gülfim Abla Köşesi: Sağlıklı yaşam için 5 önemli ipucu

İyi karbonhidrat vergisini zamanında ödeyen, size güler yüz gösteren, zor anlarınızda 50 kağıt ateşleyen karbonhidrattır. Doymamış yağa güven olmaz, kız verilmez. Tavlada zar tutar doymamış yağ. Çünkü doymamıştır.

Değerli okurlar, şu son bir kaç haftamı sağlıklı bir şekilde kilo vermeye adadığım için amacıma ulaşsam da hafiften gözlerim kararıyor, bayılmak üzereyim ve sizleri çift görüyorum. Ama can havliyle bu süreç içinde öğrendiğim ipuçlarını sizlerle paylaşmak istedim. Buyurun. İşte öğrendiklerim:

1-İyi huylu karbonhidratları tüketin.

Kime ne gibi iyilikleri dokunmuş? Çevrelerindeki gıdalara iyi davranıyorlar mı yoksa siz arkanızı döndüğünüzde altlarından tabağı, ekmek tahtasını mı çekiyorlar? Tüm bunlara bakın. Kötü karbonhidratlar size her türlü yalanı söyleyip, sizden donunuza kadar alıp otobanda sizi yarı yolda bırakabilirler. Uyanık olun. İyi karbonhidrat vergisini zamanında ödeyen, size güler yüz gösteren, zor anlarınızda 50 kağıt ateşleyen karbonhidrattır.

2-Çiğ sebze çiğ kuruyemiş tüketin.

Gıdada çiğlik çok önemli. Bakmayın siz onların ilkel şakalar yapıp, uygunsuz bir dil kullandıklarına. Brokoliden, Ayşe kadın fasulyeden size ne zarar gelecek? Siz asıl iyice tencereye oturmuş artık kendini gerçekleştirmiş olan gıdalardan sakının. Onların afra tafrasını çekip, çifte kavrulmuş bademden Zizek, Tarkovski dinleyeceğinize, çiğ bademden kötü Karadeniz fıkraları dinleyin. İyi çiğ kuruyemiş size densizce de olsa her halini olduğu gibi tüm samimiyetiyle yansıtandır. Ham deyip geçmeyin, yiyin, ağacı olduğu gibi yiyin mesela. Kütük yiyin.

3-Lokmalarınızı uzun çiğneyin.

Sabahtan başlayın, ertesi günün sabahına kadar öğütün. Hâlâ kilo veremiyorsanız ya da yeteri kadar çiğnediğinizi düşünmüyorsanız sabahtan saatinizi kurun, kalkın biraz çiğneyin, sonra gene yatın. Yatıp kalkıp çiğneyin.

4-Doymuş yağları tercih edin.

Doymuş yağ var doymamış yağ var siz, artık bazı şeylere doymuş, ortamlardan elini ayağını çekmiş olan yağları tercih edin. Onların yolundan gidin, o felsefeyi izleyin, onları tüketin. Ununu eleyip eleğini asan yağları tercih edin. Çünkü doymamış yağ aç gözlü olur, sizin her şeyinizde gözü olur, iyi niyetli olmaz kem gözlü olur, nazar değdirir canım. Onun en çok zararı kendine gerçi ama size de zararı olur. Doymamış yağa güven olmaz, kız verilmez. Tavlada zar tutar doymamış yağ. Çünkü doymamıştır. Hep daha fazlasını ister. Doymamış yağ! Yeter artık canım sen de!

5-Keten tohumu lazım.

Keten tohumu her şeye lazım her yere lazım. Üzerinizden gül yaprakları gibi aksın keten tohumu. İyisi mi kalkın kendinize keten tohumu serpin! Üstünüze başınıza, saçınıza, bağrınıza her tarafınıza gelsin. Öyle iyi bir şeymiş ki bu keten tohumu. Karıncayı bile incitmiyormuş, herkes çok iyiliğini görmüş bunun. Ah vefakar, can dostu keten tohumu. Hep başkaları için yaşadın sen. Sen çok yaşa. İyi ki varsın.


Not: Çok da Fifi Hatunlar Stand Up bu hafta 21 Nisan Cuma 20:00'de Living Room "Art Cafe & Social Club"da. Gülmeye bekleriz.


Meltem Parlak Kimdir?

Psikoloji alanında İstanbul Üniversitesi’nde lisans, New York Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Şahika Tekand Stüdyo Oyuncuları ve Terry Schreiber Studio’da oyunculuk eğitimi aldı. 2004’te Bird-On-A-Cliff Theatre Company’s Woodstock Shakespeare Festival’de Romeo ve Juliet’te Juliet’i canlandırdı. Barda, Muhalif Başkan filmlerinde, Hatırla Sevgili ve Zoraki Başkan içinde olmak üzere çeşitli televizyon dizilerinde yer aldı. 2011’de Şaşaalı Şehir, 2013’te Gülfim Abla, 2014’te Gülfim Abla Yüzük Bekliyor, 2015’te Sen Dünkü Sen Olacak mısın? romanları yayınlandı. Senaryosunu yazdığı, yönettiği ve kadın başrol karakterini canlandırdığı ilk sinema filmi Koltuk yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli festivallerde gösterildi. Zaytung.com internet sitesinde editörlük ve haber spikerliği yapmıştır. MXC yarışma programı için mizahi metinler hazırlayıp seslendirmiş ve Bihaber programında yazarlık ve sunuculuk yapmıştır. 2015’ten beri Açık Mikrofon aktivitelerinde, Hatunlar Stand Up – Çok da Fifi ekibi ile stand-up yapmaktadır ve Evlenecek miyiz?adında tek kişilik bir gösterisi bulunmaktadır.