YAZARLAR

Bu Oscar tarihe geçebilir

89. Oscar Ödülleri bu akşam sahiplerini buluyor. Bu yıl Trump’ın uygulamaları nedeniyle törene katılamayan film ekipleri olduğu düşünülürse kürsüden yapılacak konuşmalar geceye damga vurabilir.

Ciddiye alalım ya da almayalım, Oscar ödülleri yerkürenin en büyük sinema hadiselerinden birisi. Bu akşam 89. kez sahiplerini bulacak olan Oscarlarda ödüllerin hangi filmlere gideceği kadar, kürsüye çıkan sinemacıların neler söyleyeceği de merak konusu. Zira Trump’ın başkan seçilmesiyle Amerika’da ortam hararetlenirken Demokratlara daha yakın olan ve geleneksel olarak liberal özgürlüklerin arkasında duran Hollywood ahalisinin kürsüden nasıl konuşmalar yapacağı da merak konusu.

Durumu daha da heyecanlı hale getiren gelişmeler de oldu bugüne kadar. Yabancı dilde en iyi film kategorisinde aday olan ‘Satıcı’ filminin yönetmeni Asghar Farhadi’nin Trump’un aralarında ülkesi İran’ın da bulunduğu yedi ülkeye getirdiği vize kısıtlamasını protesto etmek için törene katılmayacağını açıklaması başlı başına bir gündem maddesi zaten. Dün de kısa belgesel kategorisinde aday olan “The White Helmets” (Beyaz Miğferler) filminin Suriyeli sinematofrafı Khalid Kateeb’in ABD’ye girişinin engellendiği ve İstanbul’dan ayrılamadığı haberleri basında yer aldı. Trump’ın başkan seçilmesinin ardından gerçekleştirilen büyük yürüyüşte Hollywood yıldızlarının en önde yer aldığı göz önünde bulundurulursa bu akşamki törende kürsüden oldukça sert demeçler duyma ihtimalimiz yüksek.

ÖDÜLLER KİME GİDER?

Törendeki kürsü konuşmalarına dair beklentiler bir yana, ödüllerin hangi filmlere gideceği de merak konusu. Tam 13 dalda 14 adaylık kazanarak adını “Titanic” ve “All About Eve” filmlerinin yanına yazdıran “La La Land”ın geceden kaç ödülle döneceği en çok merak edilenlerin başında geliyor hiç kuşku yok ki. Meryl Streep’in 20. Oscar adaylığında bir kez daha ödüle ulaşıp ulaşamayacağı da öyle…

En iyi film kategorisinde en büyük favori olarak Oscar sürecine giren “La La Land”ın ilk heyecan geçtikten sonra sert eleştiriler almaya başlaması havasını biraz söndürmüş gibi görünüyor. Bu film düşerken yükselişe geçen “Ay Işığı” oldu. Oscar’da bazı dönemlerde politik hassasiyetlerin öne çıktığı göz önünde bulundurulursa en iyi film ödülüne ulaşması sürpriz olmayacak kanımca. Filmin siyah ve eşcinsel bir adama dair hikayesi Trump’a ‘dersini vermek’ için yeterince fırsat sunuyor. Zaten film de ödülü fazlasıyla hak ediyor. Bu dalda adını andığımız iki film dışındaki bir tercihin gerçek sürpriz olacağını belirtelim.

En iyi yönetmen kategorisinde “La La Land” ile Damien Chazelle’in ödüle uzanacağının kesin olduğunu söyleyebiliriz. İki nedenle. Birincisi gerçekten maharetiyle bunu hak ediyor. İkinci olarak da filmin büyük bir ödülle taltif edileceğini düşünüyorum.

İki ayrı dalda verilen senaryo ödüllerinde ise sonuçlar neredeyse kesin gibi. Uyarlama senaryo dalında “Ayı Işığı”, orijinal senaryoda ise “Yaşamın Kıyısında” açık ara favori olarak görünüyorlar. Eğer “La La Land”a bu ödül giderse, yukarıdaki öngörülerin tutmadığı ve teknik dalda kazanacağı birçok ödülle bu filmin Oscar tarihine geçtiği bir geceye şahitle etmemiz muhtemel. Gönlümüz böyle olmamasından yana.

Kadın oyuncuda bütün veriler “La La Land” ile Emma Stone’u işaret ediyor. Büyük ihtimalle de öyle olacak. Ama bu ödülü ondan daha fazla hak eden iki isim daha var. “O Kadın” ile Isabelle Huppert ve “Jackie” ile Natalie Portman. Huppert’in Altın Küre’de bu dalda zafere ulaşan isim olduğunu da hatırlatalım.

Erkek oyuncu bu yılın ödül töreninin neredeyse belli olan tek dalı gibi görünüyor. Yeni yıldan itibaren verilen hemen hemen bütün ödülleri toplayan Casey Affleck, “Yaşamın Kıyısında”daki performansıyla burada da mutlu sona ulaşacak gibi görülüyor.

FARHADİ TARİHE GEÇEBİLİR

Törenin merak edilen ödüllerinden birisi de yabancı dilde en iyi film kategorisinde kimin kürsüye çıkacağı. Aslında son gelişmelere kadar Maren Ade imzalı Alman filmi “Toni Erdmann” açık ara bu dalın en büyük favorisiydi. Hala da öyle görülüyor. Ancak “Satıcı”nın yönetmeni Asghar Farhadi’nin törene katılmayacağını açıklaması bir anda gözleri bu filme çevirdi. Eğer ödül bu filme giderse bu yılki törenin en politik kararı olacak hiç kuşku yok ki. Farhadi de bu ödülü ikinci kez kazanmış olacak.

Yardımcı kadın oyuncu kategorisinde “Fences” ile Viola Davis diğerlerinden önde görünüyor. Bir başka siyahi oyuncu Naomie Harris de “Ay Işığı"ndaki performansıyla sürprize en yakın isim. Yardımcı erkek oyuncu dalında ise “Ay Işığı” ile Mahershala Ali ismi öne çıkıyor.