YAZARLAR

Suç sende be kardeşim!

ABD çoktan dünyanın en büyük güvenli bölgesini hayata geçiren ülkedir. Göstericileri harekete geçiren, bu güvenli bölgenin de artık kendileri için güvenli olmadığının Trump’ın kararı ile ortaya çıkması değil mi? İkiyüzlülük akıyor bu gösterilerden de, Trump’a Avrupa ya da diğer ülkelerde gösterilen tepkilerden de.

Amerikan halkı, Trump’a niye kızıyor ki? Sonuçta Amerika’nın dış politikasını kendi topraklarına taşıdı o kadar. Obama’ya kadar Amerika insanları kendi ülkelerinde vuruyordu, Trump bu ülkelerden gelenlere kapıyı kapattı hepsi bu.

Obama, Trump’ın kararına karşı çıktığını söylüyor ve karara karşı yapılan gösterileri cesaret verici olarak niteliyor. Aynı Obama değil miydi Suriye’deki savaşı sonuna kadar destekleyen, yönetime karşı savaşan örgütlere silah, lojistik, eleman sağlayan?

Hele hele John McCain’in Trump’ın kararına karşı çıkıyormuş gibi yapması nasıl bir ikiyüzlülüktür öyle? McCain, Suriye’ye girip teröristler ile poz veren ve ateşli bir şekilde Suriye’nin bombalanmasını isteyen isim değil mi?

Geçmişte Irak’ı kitle imha silahları yalanları ile bombalayan, bilim adamlarını kurşuna dizen, kadim eserleri, kitapları yağmalayan, Irak’ın tarihsel birikimini çalan yöneticiler Amerikan halkının oyları ile gelmemiş miydi iktidara? Irak halkını sefalete sürükleyen, milyonların aç, okulsuz, hastanesiz kalmasına sebep olanlar kimlerdi?

El Kaide başta olmak üzere terör örgütlerinin Irak ve Suriye başta olmak üzere insanlığın başına bela olmasında Obama yönetiminin politikalarının etkisini bilmiyor mu Trump karşıtları?

NATO Muammer Kaddafi’yi devirmek için Libya’yı bombalarken, Amerikan büyükelçisi ve ajanlarının yardımcı olduğu çeteler Kaddafi’yi linç ederken, daha da ötesi aynı çeteler Amerikan büyükelçisini linç ettiğinde neredeydi Amerikan halkı?

Trump karşıtlarının çoğu muhtemelen bilmiyor ama kendileri için gösteri yaptıklarının arasında Yemenliler de var. Yemenliler için sokaklara çıkan aynı göstericiler, Yemen halkının ABD’nin sıkı müttefiki vahşi Suud rejimi tarafından hastane, okul, düğün alayı demeden bombalandığını ve binlerce kişinin bu bombardımanlarda öldürüldüğünü de bilmiyor muhtemelen. Daha da ötesi Suudi Arabistan'ın bu katliamlarına ses çıkartılmamasının müttefikin mezhep savaşı nedeni ile olduğunu da bilmiyorlar.

Aynı göstericilerin çoğunun Bahreyn diye bir ülkeden haberleri bile yoktur. Bahreyn’de devlet eli ile işkencede ölüm günlük işlerden oldu.

CNN ya da Fox kendilerine anlatmadığı sürece nereden bilecekler? Çünkü yönetimleri bunları bilmelerini istemiyor.

Trump, Suriye için “güvenli bölge” planını hayata geçirmeye çalışıyor. Ama asıl ABD çoktan dünyanın en büyük güvenli bölgesini hayata geçiren ülkedir.

Göstericileri harekete geçiren, bu güvenli bölgenin de artık kendileri için güvenli olmadığının Trump’ın kararı ile ortaya çıkması değil mi?

İkiyüzlülük akıyor bu gösterilerden de, Trump’a Avrupa ya da diğer ülkelerde gösterilen tepkilerden de.

Theresa May kendi partisinden gelen baskı sonucu yarım ağızla “kabul edilemez” dedi. Bırakın yıllar öncesinde yüzbinleri katlettiği ülkelerden gelenleri, Avrupa’nın başka yerlerinden gelenlere bile tahammül edemeyen Fransa da utanma belası tepki gösterdi.

Peki ya Türkiye? Nerede halifeliğe soyunanlar? FETÖ ya da PYD için gösterilen tepki neden şimdi gösterilmiyor?

8 askeri vermeyen Yunanistan’a denizde kuvvet komutanları, karada savunma bakanı ile gözdağı veren hükümet nerede peki? Neden bu uygulamaya karşı “Trump efendiii” diye bir çıkış duymadık? Hükümetin Mavi Marmara örneği önümüzde durduğu için cevap belli olmasına belli de Müslüman hassasiyeti en ufak bir olayda kabaran “dindar” matbuat nerede? Hükümet’in Trump’ı tepki gösterilecekler listesine koymasını mı bekliyorlar?

Kaosun sürdüğü Irak bile “mütekabiliyet” ilkesine göre hareket edeceğini açıklamışken, İran tepki verirken neden Türkiye’den net bir ses yok?

“İki haremin hizmetkarı” Suudi Arabistan Kralı Selman neden sus pus? Katar neden ses etmiyor? BAE emiri ise “Amerikan yönetiminin iç işidir” demiş.

Bu satırlar yazılırken Kuveyt’in de bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarına vize yasağı getirdiği haberi ulaştı. Dünya ikiye bölünüyor ve bu gidişatın sonu hiç de iyi değil.

Trump’ın, ABD’nin ve dahi işbirlikçi gericilerin evveline de ahirine de sol cenahın dışında samimi tepki veren var mı?

Sana göre senin dininden, mezhebinden olmayan kafir, senin ırkından olmayan gayri makbul, senin siyasal düşünceni taşımayan hain olduğu sürece Trump gibileri var olmaya; oyların ile başa getirdiğin yöneticilerin işbirliği yapmaya, ülken, halkın bombalanmaya, geri kalmaya mahkum olacak. Şanslı isen her yıl çekilen lotoda adın çıkacak, birikmişinle ülkenden kaçıp birkaç dolar için Amerikan sistemine dahil olacaksın ve bu kısır döngü böyle devam edecek.

Trump’ın yaptıkları için oh olsun demiyoruz elbette ama suç sende be kardeşim!


Musa Özuğurlu Kimdir?

Gazeteci. Mesleğe 1994 yılında başladı. Çok sayıda radyo ve TV kanalının haber merkezlerinde editörlük, muhabirlik, program sunuculuğu yaptı. 2010 yılında TRT Türk’ün Suriye temsilcisi olarak çalışmaya başladı. Suriye’de 2011’de başlayan süreci 2016 yılına kadar yerinde takip eden az sayıda yabancı gazeteciden biridir. Alanı Suriye başta olmak üzere Ortadoğu. Serbest gazeteci olarak çalışmaktadır.