YAZARLAR

Resmin ve Evin'in zaferi

Geride bıraktığımız yılın sanat olaylarından biri de Evin Sanat Galerisi’nin 20. yılını kutlamasıydı. Güzel bir figür sergisi görmek istiyorsanız gitmeniz gereken ilk adres Evin Sanat Galerisi’dir.

“Şöyle güzel bir figür sergisi görmek istiyorsanız sizi Evin Sanat Galerisi’ne alalım.” Hürriyet’teki Aylin Zaptçıoğlu sergi yazısına Erkan Aktuğ böyle başlamış. Hakikaten öyledir. Güzel bir figür sergisi görmek istiyorsanız gitmeniz gereken ilk adres Evin Sanat Galerisi’dir. Hem de tam 20 yıldır.

cem1 Resim: Nuri İyem

Geride bıraktığımız yılın sanat olaylarından biri de Evin Sanat Galerisi’nin 20. yılını kutlamasıydı. Bebek’te tarihi bir binadaki bu galeri, 1996’da Evin ve Ümit İyem tarafından kuruldu. Türk resminin en etkili isimlerinden biri, Nuri İyem’in kişiliğini kattığı bir galeri burası. Oğlu Ümit İyem ve gelini Evin’e ilk yıllar tecrübesiyle epey destek olmuş. Hatta Evin İyem, bir söyleşisinde galerinin adının Evin olması konusunda Nuri İyem’in ısrar ettiğini anlatıyor. Hem galeriyi yönetecek kişinin adını taşıması, hem de herkes için bir ‘ev’ olması düşüncesiyle. Nitekim bu yönde çalıştıklarını sanatçıları ve sanat izleyicisi için kendilerini ait hissedecekleri güvenli bir ev olmayı hedeflediklerini anlatıyor…

Ev güzel bir metafor, ama Evin Sanat Galerisi için kesin bir ifade arıyorsak o da ‘kurum’ sözcüğü olmalı. 20 yılda sadece Türkiye resim ve heykelinin en önemli ustalarına sergiler açtılar. Genç sanatçılar için düzenledikleri Nuri İyem resim yarışması, hazırladıkları kataloglar, sanatçı kitapları ve her yıl TÜYAP Sanat Fuarı’nda kurdukları göz alıcı stand gibi etkinliklerle Evin Sanat Galerisi gerçekten de kendi alanında her zaman en önde koşan ve ipi göğüsleyen galeri oldu.

Önceki yıl açılan Nuri İyem 100 yaşında sergisinde ünlü sanatçının atölyesini galeri mekanına kurmuşlardı. Fırçaları, plakları, kitaplarıyla bir entelektüel sanatçının dünyasının içine girmeye fırsat veren harika bir düzenlemeydi. Nuri İyem, Türk resminde kendi başına bir uçta durur. Hem yaptığı resim, hem ilişkileri, hem yarattığı etki ve bireysel duruşuyla böyledir. Onun öğrencilerinden yeni sanatçı grupları, 80 resmini oluşturacak yıldız sanatçılar çıkmıştır. Evin Sanat Galerisi de böyle bir çizgi izler. Kendi başına sapasağlam ve kendinden emin. Nuri İyem’in toplumcu bakış açısı ve kendine has figürleri, Evin Sanat Galerisi’nde de dünyaya ve sanata dair kritik bir bakış açısına dönüşmüş. Galeriyle, kurucu baba arasında böyle bir düşünsel ve estetik yakınlık en baştan kurulmuştur.

Ardından o yolda hep en özgün ve üretken sanatçıların peşinde ve yanında oldu Evin Sanat. Neşe Erdok, Rahmi Aksungur gibi Akademi’nin yaşayan efsaneleri de, Temür Köran, Hakan Gürsoytrak gibi güncel resmin en kendine özgü imzaları da Setenay Alpsoy, Aylin Zaptçıoğlu gibi genç kuşak sanatçılar da Evin Sanat’ta sergiler açtılar, açıyorlar. Bir dönem sergi açktıkları sanatçılar, yarışmalarda dikkat çekenler ve yıllardır birlikte çalıştıkları derken tam listeye bir bakmak Evin Sanat’ın Türk resminde ne kadar da önemli bir rol oynadığını gösterir bize.

eedd Resim: Nuri İyem

Yirmi yıl önce Bebek’te köşedeki küçük bir dükkanda açılan Evin Sanat Galerisi’ni ayakta tutan ve bugüne getirenler tabii ki Evin ve Ümit İyem. Başta da Evin İyem oldu. O küçük dükkandan sonra galeriye dönüştürdükleri tarihi İstanbul evinde her zaman bizleri karşılayan, hatta ağırlayan galeri yöneticisi ve dost olarak Evin İyem; tevazu sahibi ama özgüvenli, atak ve aynı zamanda güven verici bir galerici… Evin İyem işte bu özellikleriyle kurumu sanatçı ve sanatseverlerden oluşan bir haleyle çevrelemeyi başardı. Bu uzun soluklu koşuda Evin Sanat Galerisi önemli bir etabı geride bıraktı. Nice yirmi yıllar boyu sürecek bir koşunun ilk etabını…

21. Yıla yine bir genç sanatçının sergisiyle girdiler. Aylin Zaptçıoğlu’nun neşeli renkler ve aydınlık bir dünyada biraz karanlık düşlerin kendini gösterdiği resimleri bu ayın 21’ine kadar görülebilir. Sadece yeni bir sanatçıyı daha iyi tanımak için değil, bir sanat kurumunun yeni yirmi yılının ilk tanıklarından biri olmak için de görülmesi gereken bir sergi.