YAZARLAR

Suriye ile savaş mı?

El Bab eğer Türkiye destekli grupların eline geçerse şimdiden uyarılarda bulunan Suriye uzun süre sessiz kalmaz. Suriye ordusu son birkaç aydır daha rahat hareket edebiliyor. Bu da El Bab özelinde Suriye’nin harekete geçebileceği anlamına geliyor.

Bu da nereden çıktı diye düşünmeyin.

Suriye dışişleri bakanı Velid El Muallim Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığını kabul etmediklerini bir kez daha yineledi.

Herkesin gözünü El Bab’a diktiği bugünlerde gelen bu açıklama çok önemli. Peki uzun bir süredir gündemde olan El Bab’ı herkes için bu kadar cazip kılan ne?

elbab

Haritadaki yeri El Bab’ın son dönemde yaşanan gelişmeler ile birlikte neden önemli hale geldiğini anlamaya yeter.

El Bab, batı – doğu ekseninde Türkiye’den Reyhanlı - Bab El Hava sınır kapısından Halep’i geçerek Menbiç’e uzanan yol üzerinde yer alıyor. Yolun devamı Süleyman Şah türbesinin eskiden bulunduğu Kavzkuzah (Gökkuşağı) köprüsüne uzanır.

Kuzey – güney ekseninde ise Türkiye sınırındaki (Elbeyli köyünün karşısında) El Rai’den başlayan yol El Bab’tan geçerek Halep’in batısından güneye Suriye içlerine uzanır.

El Bab, Rakka, Halep ve İdlib illerinin ortasında yer alıyor. Bugünlerde ise haritayı farklı okumak gerekiyor:

El Bab YPG’nin ana güç olduğu SDG’nin kontrolünde bulunan Menbiç, Suriye ordusunun büyük kısmını geri aldığı Halep merkez ve Kürt kantonlarından biri olan Afrin arasında adının tam anlamıyla “kapı” konumunda.

Yukarıda tarif ettiğimiz yollar bu merkezler arasında ulaşımın sağlanması ya da ilerlemek için ana yollar ve hepsinin kesiştiği nokta El Bab.

Eğer Türkiye (destekli silahlı gruplar) El Bab’ı ele geçirirse IŞİD’e karşı bir merkez daha kazanılmış olacak ve El Nusra başta olmak üzere Türkiye’nin desteklediği gruplar El Bab’a hakim olacak. Böylece  Türkiye bir yandan Kürtlerin ilerlemesini durduracak, diğer yandan Şam’a karşı koz elde etmiş olacak. Suriye ordusunun Halep’te elde ettiği başarı sonrasında El Bab’a yönelerek kritik bir merkezi ele geçirmesi en azından geciktirilecek.

Eğer El Bab’ı Kürtler (YPG – SDG) ele geçirirse Diğer kantonları Afrin ile birleştirme hedefinde önemli bir adım atmış olacak ve Rakka’ya (güneye) inen yolda önemli bir noktayı ele geçirmiş olacak. Zira El Bab’tan güneye devam eden yol İŞİD’in elinde bulunan Tabaka’ya ve hemen sonrasında Rakka’ya ulaşıyor. YPG bu hamle ile kuzeyde kalan İŞİD unsurları ile Rakka bağlantısını da kesmeyi de amaçlıyor.

Diğer yandan YPG Menbiç’ten doğuya çekilmek yerine tam tersi batıya ilerlemiş olacak.

Suriye ordusu ise El Bab’ın Türkiye destekli silahlı örgütlerin ya da YPG’nin eline geçmesini istemiyor.

Suriye ordusu da El Bab’a yaklaştı. Eğer El Bab Suriye ordusu tarafından geri alınırsa ordu kuzeyde hakimiyet sağlamak için önemli bir merkez ve lojistik durağını ele geçirmiş olacak.

Ordu YPG ile anlaşıp kantonları birleştirmek için El Bab’ın kuzeyinden yol verebilir. Böylece Halep ile Türkiye arasında doğal bir tampon bölge oluşur.

El Bab işte bu nedenlerle bütün taraflar için çok önemli. Suriye ordusunun Halep’te operasyonları sürüyor, diğer yandan yeni takviye birlikler de gönderiliyor.

Bu, Halep’in kuzeyinde operasyon bölgesinin daha da genişleyeceği anlamına geliyor.

TÜRKİYE NE YAPACAK?

ABD ile Türkiye arasında Kürtler konusunda görüş ayrılığı devam ediyor. Türkiye’nin El Bab’a ilerlediği haberlerine ABD’li yetkililerin verdiği tepkiler bunu ortaya koyuyor.

Türkiye her ne kadar İŞİD’e karşı savaştığını savunsa da asıl savaşın YPG’ye karşı olduğu ortada. Bu durum Amerikan çıkarlarına aykırı ve Amerikalılar bu nedenle El Bab konusunda Türkiye’ye destek vermediklerini açıkça belirtiyorlar.

Türkiye destekli gruplar El Bab’a yaklaştı ancak girmekte zorlanıyorlar. Nitekim İŞİD’in son düzenlediği saldırılarda tanklar hedef alındı. Bundan sonra Türkiye destekli grupların El Bab’a girebilmesi için Türkiye daha fazla mı müdahil olacak?

Kürtler, Suriye ordusu ya da ikisinin işbirliği El Bab’a daha yakın görünüyor. Türkiye destekli gruplar El Bab’a daha önce girse bile uzun süre dayanamaz. Silahlı grupların dayanacak gücü ve birikimi yok. Türkiye’nin bunu doğrudan sağlamaya çalışması ise savaşı başka bir boyuta taşıyabilir. Suriye’nin açıklamaları bunu düşündürüyor.

MUALLİM’İN AÇIKLAMALARI NE ANLAMA GELİYOR?

El Bab eğer Türkiye destekli grupların eline geçerse şimdiden uyarılarda bulunan Suriye uzun süre sessiz kalmaz.

Nitekim Suriye dışişleri bakanı Velid El Muallim dün yaptığı basın toplantısında Türkiye’yi bir kez daha işgalcilikle suçladı. Suriye’nin tepkisi son dönemde sadece söylemde kalmıyor. Suriye bir süre önce hava sahasını ihlal eden Türk uçaklarını vuracağını açıklamış ve radarlarını harekete geçirmişti.

Suriye ordusu son birkaç aydır daha rahat hareket edebiliyor. Cephe çokluğu daha önce büyük engeldi. Ama şimdi öncelikli yerlere takviye birlikler gönderilebiliyor. Bu da El Bab özelinde Suriye’nin (istediğinde) harekete geçebileceği anlamına geliyor.

Suriye daha önce Keseb ya da İdlib gibi yerlerde Türkiye’nin silahlı gruplara verdiği doğrudan desteğe karşı sessiz kalmıştı. Ancak bu kez durum farklı olabilir.


Musa Özuğurlu Kimdir?

Gazeteci. Mesleğe 1994 yılında başladı. Çok sayıda radyo ve TV kanalının haber merkezlerinde editörlük, muhabirlik, program sunuculuğu yaptı. 2010 yılında TRT Türk’ün Suriye temsilcisi olarak çalışmaya başladı. Suriye’de 2011’de başlayan süreci 2016 yılına kadar yerinde takip eden az sayıda yabancı gazeteciden biridir. Alanı Suriye başta olmak üzere Ortadoğu. Serbest gazeteci olarak çalışmaktadır.