YAZARLAR

Yunanistan'da yeni ırkçılık dalgası kabarıyor

Yerel ırkçı ve milliyetçi odakların desteğiyle harekete geçen veli örgütleri, imza toplayıp mülteci çocukların okullara kabul edilmemesi için hükümete baskı uyguluyor.

Yunanistan’daki yeni ırkçılık dalgası günden güne kabarıyor. Ekonomik kriz ve sosyal iflas noktasında olan komşu ülkede, ırkçılık artık kendisini eğitim sahasında hissettiriyor. Ülke genelinde kabaran ırkçılık dalgası iktidardaki Syriza ile toplumun geniş kesimlerini karşı karşıya getiriyor.

Duvar’a ulaşan son bilgiler, son günlerde ülke geneline birçok okulda velilerin mülteci ve göçmen çocukları için harekete geçmiş olduğuna işaret ediyor. Yerel ırkçı ve milliyetçi odakların desteğiyle harekete geçen veli örgütleri, imza toplayıp mülteci çocukların okullara kabul edilmemesi için hükümete baskı uyguluyor.

Yunanistan okullarındaki ırkçı dalgaya yeni örnek İmathia bölgesinden geldi. Bölgenin okullarına çocuklarını gönderen veliler, mülteci çocuklar karşıtı yeni bir kampanya başlattılar. Mülteci çocuklarının kamu sağlığı ve kendi çocuklarının sağlığı açısından tehlike arz ettiğini öne süren veliler, her türlü girişimle mülteci çocuklarının okullara girişini engelleyeceğini deklere etti. İmza kampanyası yürüten veliler, gelinen noktada her türlü seçeneğin masada olduğu vurgusunda bulunuyorlar. Bu seçenekler arasında okulların işgali de bulunmakta.

İmathia’daki velilerin kalkışması Yunanistan için ilk değil. Ülkenin birçok noktasında da benzer haberler gündeme damgasını vuruyor. Bazı durumlarda, bazı veliler şiddet eylemlerine de başvurulabileceği mesajını vermekten çekinmiyorlar.

HÜKÜMETİN TEPKİSİ

Ülke genelinde kabaran ırkçılık dalgası karşısında hükümet, soğukkanlılığını korumak için gayret ediyor. Syriza-Bağımsız Helenler (ANEL) Koalisyon Hükümeti mülteci çocukların her halükarda okullara kabul edileceği mesajını veriyor.

Diğer yandan, hükümet yetkilileri kazan kaldıran velilere, geçtiğimiz yıllarda meclisten geçen ırkçılıkla mücadele kanununu hatırlatıyorlar. Bu kanuna göre, velilerin son girişimleri suç teşkil ediyor.

Syriza’nın ve sol partilerin aksine sağ partiler, isyan noktasına gelen velilere destek mesajı gönderiyorlar. Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi ise, şimdilik bu yeni gelişme karşısındaki sessizliğini koruyor.