YAZARLAR

Erdoğan görse pişman olabilirdi

'Soluklarını tutmak' deyimi bundan güzel bir yerde kullanılamazdı herhalde. Başkan Santos imzanın hemen ardından sayfanın ortasına gelmiş ayraç kurdeliyi de kenara ittikten sonra karşılıklı olarak bir bakışma anı yaşandı... Seyircilerden alkışlar ve barış çığlıkları yükseldi.

CARTEGENA - Univercidat Antioga, Senfoni artisticp, La paz plaza de Bolivar, Bogota... Herkesin beyazlar giydiği, her yerin beyazlarla kaplandığı Antioga Üniversitesi'nde imzalanan barış anlaşmasında her yer beyaz, her yer barıştı. Cartegena ve üniversitenin bahçesi herhalde Kolombiya'da barış için en uygun yerdi. İçinde köylü temsilcilerinin, sendikacıların, entellektüellerin, sanatçıların, din adamlarının olduğu 2 bin 500 kişilik izleyici grubu da tamamıyla beyaz giymişti. Neredeyse Latin Amerika’nın bütün devlet başkanları oradaydılar: Venezuella başkanı Madura, Şili devlet başkanı Bachalet, Arjantin Devlet başkanı Marci, Ekvator devlet başkanı Correa, El Salvador devlet başkanı Sanchez ve diğerleri... Tören o kadar muhteşem görünüyordu ki laf aramızda Erdoğan eğer seyretse muhtemelen barış yapmadığına pişman olabilirdi.

Önce Kolombiya marşı çalındı, ardından savaşın bütün kurbanları için yani 8 milyon kişi için 2 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Çok kısa ama hüzünlüydü. Bunun ardından tamamı siyah kadınlardan oluşan grup gerilla, ‘Esperanza Paz-Barış umudu’ şarkısını söylediler. Önce tutuk ve resmiydiler ama şarkının sonuna doğru kendilerini tutamayarak mahçup bir dans ederek bitirdiler parçayı.

2016-09-26-photo-00002495

ALKIŞLAR VE BARIŞ ÇIĞLIKLARI...

Saat tam 17.31'de anlaşma taraflarca imzalandı. Önce FARC-EP’nin en üst komutanı Tomi Jimenez imzaladı. Tam imza sırasında herkes soluklarını tutmuştu. Hemen ardından Kolombiya devlet başkanı, anlaşmanın yanına bırakılmış aynı kalemle anlaşmayı imzaladı. Yine tam imza sırasında inanılmaz bir sessizlik vardı. 'Soluklarını tutmak' deyimi bundan güzel bir yerde kullanılamazdı herhalde. Başkan Santos imzanın hemen ardından sayfanın ortasına gelmiş ayraç kurdeliyi de kenara ittikten sonra karşılıklı olarak bir bakışma anı yaşandı. Her anı prova edilmiş bir tören olduğu kesindi. Taraflar tokalaşarak bu anlaşmayı simgelerken, provasız seyircilerden alkışlar ve barış çığlıkları yükseldi.

Üstlerinden geçen jetler bu sefer bombalamak için değil gökyüzünü boyamak için uçtular. İlk olarak BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon söz aldı. Konuşmasına bu 4 yıllık çalışmayı sürdürenleri överek başladı. İnsan haklarına ilişkin yeni bir duyarlılığın, kadına yönelik şiddet için alınan önlemlerin altını çizdi. İzleyenlere, köylülere, sendikacılara, sanatçılara, entellektüellere seslenerek harika iyimserlikleri için teşekkür etti ve İspanyolca 'yaşasın barış', 'yaşasın Kolombiya barışı' sözleriyle bitirdi.

2016-09-26-photo-00002496

İmzalar kurşun şeklindeki kalemle atıldı...

Kurşun, kaleme dönüştü...

'SİLAHLA DEĞİL AMA HER ZAMANKİ GİBİ KALPLERİYLE...'

Onun ardından söz FARC-EP en üst komutanı Timo Jimenez’deydi. Önce Kolombiya halkını 'hiçbir zaman gelecek inşasından umudu kesmedikleri', 'demokrasi ve eşitlik için mücadele ettikleri' için överek söze başladı. Ünlü yazar Gabriell Garcia Marques’ten alıntıyla başlayıp, FARC’ın kurucu lideri Manuel Marulanda ile sürdürüp, Başkan Santos'un görevi sırasında öldürülen komutan Alfonso Cano’ya gönderme yaptı.

Sözlerinden bazı satırbaşları şöyleydi:

- İsyancı Komünist Parti, artık silahlarıyla değil, uluslararası garanti altında fakat barışçıl ve her zamanki gibi kalpleriyle mücadele edecek…

- Suriye ve Filistin halkları için de barış umuduyla...

- Bu barış Kolombiya halkının ve uluslararası toplulukların zaferidir....

- Geleceğin mutluluğunu provoke etmek isteyenlere aldırmayan başkan Santos’u kutluyorum.

- Biz asla kapitalizme karşı mücadeleden, sosyalizmden vazgeçmiyoruz. Sadece artık bu mücadeleyi şiddet kullanmadan sürdüreceğiz.

- Herkesin önünde, bu savaşın acılarını yaşayan, bütün kurbanların ailelerinden özür diliyoruz.

- Bu barışı yaratan bütün gerillalara, kayıplarımıza, tutsaklarımıza geleceği inşa ettikleri için şükran duyuyoruz.

Son sözleri ise; ‘Yeni Kolombiya topraklarına hoşgeldiniz’ oldu.

Jimenes konuşurken başının üstünden geçen jet bir an için herkeste tedirginlik yarattı. Bunu gülümseyerek seyreden Jimanez ise, “Artık uçaklar bombalar için değil barış için uçacak” diyordu. Ama sağcı basın hemen imzanın ardından 'jetin Jimanez’i çok korkuttuğunu' yazdı! Bütün Latin Amerika başkanları ve Kolombiya başkanının olduğu bir yerde her şey bir yana 33 yılını gerillada geçiren birisinin 'çok korktuğunu' söylemek komik bir karalamaydı.

2016-09-26-photo-00002500

'GERİLLA DEĞİL ŞANS DOĞUYOR'

Kolombiya devlet başkanı Santos ise konuşmasını kağıttan okumadı. Oldukça coşkulu konuştu. Onun konuşmasında da bazı satırbaşları şöyleydi;

- Öncelikle bu savaşın kurbanlarınınn yakınlarını selamlıyorum.

- Burada sadece 50 yıllık bir savaşa değil 70 yıllık şiddet politikasına son veriyoruz.

- Bu anlaşmayla savaştan bıkan Kolombiya’da başka savaş istemiyoruz. (Burada sloganlar atılmaya başlandı: Başka savaş istemiyoruz!)

- Yoksulluğun doğurduğu gerilla yerine bu topraklarda yeni şans doğuyor artık

Barış imzalandı... Şimdi herkesin gözü barışın oylanacağı 2 Ekim'deki referandumda. Yüzde 60-65 oranında barışa 'Si-Evet' oyu bekleniyor.

Bu gece, her yer beyaz, her yer barış rengiydi ve bu yıl Nobel Barış Ödülü sahipleri bence Santos ve Jimanez…

2016-09-26-photo-00002499

Kürtlere barış; Kolombiya kadar yakın, Türkiye kadar uzakKürtlere barış; Kolombiya kadar yakın, Türkiye kadar uzak

FARC'dan açıklama: Bu zafer en güzeliFARC'dan açıklama: Bu zafer en güzeli

Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!Barış kazandı, gerilla siyasete giriyor!

Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?Gerilla 52 yıl sonra dağdan nasıl inecek?

Türkiye Kolombiya'daki barışı kutladıTürkiye Kolombiya'daki barışı kutladı


Metin Yeğin Kimdir?

Yazar, belgeselci, sinemacı, gazeteci, avukat, seyyah... CNN-Türk, NTV, Kanal Türk, Al Jazeera, Telesur televizyonlarına 200'e yakın belgesel ve kurmaca filmler yaptı. Türkiye'de Cumhuriyet, Radikal, Birgün, Gündem; dünyada Il manifesto, Rebellion gazetelerine köşe yazıları yazdı. Dünyanın sokaklarını anlattığı 10'dan fazla kitaba sahip. Dünyanın farklı yerlerinde yoksullarla birlikte evler inşa etti, bir sürü farklı işte çalışarak yazılar yazdı, filmler çekti. Birçok ülkede kolektif çalışmalara katıldı, kooperatif örgütlenmelerine öncü oldu. Ekolojik direnişlere katıldı, isyanlara tanıklık etti. Türkiye ve birçok ülkede öğretim üyeliği yaptı... Ve dünyayı değiştirmeye çalışmaya devam ediyor hâlâ...