YAZARLAR

Yapay zeka: Kurtuluş mu, kâbus mu?

Dijital dünyanın en önemli devlerinden beşi, yapay zekanın geleceği için birlikte hareket etmeye karar verdi. Google, Facebook, Microsoft, Amazon ve IBM’in bu alanda en üst düzey yöneticileri bir zirvede toplanıp bir yol haritası ve görev listesi çıkarmaya hazırlanıyor.

Geçmişi çok eskilere dayanan yapay zeka; büyük ivme kazanan donanım, yazılım ve bağlantı teknolojilerinin etkisiyle hiç olmadığı kadar somut bazı çıktılar vermeye başladı. Giderek daha zeki hale gelen sesli asistanlar, veriyi işleme ve öğrenme konusunda ustalaşan bot yazılımları günlük hayatımızda kendilerine yer bulmaya başladı.

Peki bu gidişat önümüzdeki dönemde kontrolden çıkarak şu anda tahmin etmediğimiz biçimde olumsuz sonuçlar doğurur mu? Bu kaygıları paylaşan teknoloji devleri, yapay zekanın geleceğini konuşmak için bir araya geliyor. Henüz kesin bir tarih açıklanmasa da, bu ayın ortalarında bir açıklama yayımlanması bekleniyor.

yapay zeka

OLASI SORUNLARI ÖNGÖRMEK

Farklı alanlarda çetin rekabet içinde olan bu dev şirketleri birlikte hareket etmeye iten sebep salt ticari kaygılar mı? Buna kesin biçimde hayır demek güç fakat eldeki veriler ve yaşadığımız sürecin genel fotoğrafına bakınca, böylesine kritik bir girişimin, özellikle böyle bir dönemde ortaya çıkması pozitif anlamda çok önemli. Bu şirketleri işbirliğine iten ana konuların başında, yakın ve uzak gelecekte yapay zeka konusunda ortaya çıkması muhtemel sorunların tespit etmek var. Yapay zeka uygulamaları geliştirme konusunda bazı etik kurallar belirlemek ve devletlerin bu konuda kanun hazırlarken faydalanacağı türden veriler üretmek de konuya dahil.

İSTİHDAMA ETKİLERİ

Robotların ve yapay zekanın günlük hayat içindeki kullanımının artmasıyla birlikte bazı mesleklerin ortadan kalkacağı, milyonlarca insanın işsiz kalabileceği uzak bir ihtimal değil artık. Bir süredir iş süreçlerinde etkin olarak rol oynuyorlar. Toplumsal ve sosyal düzene etkilerinin de bu noktada önemi büyük. Refah düzeyini artıracak yapay zeka çözümlerine öncelik verilmesi, bu anlamda sivil toplum örgütleri ve üniversitelerle işbirlikleri geliştirilmesi muhtemelen gündem maddelerinden biri olacak

robot and frank

GEÇEN YIL DA KONUŞULDU

Yapay zekanın gelişimi ve gelecekte başımıza bela olup olmayacağı konusunda geçen sene ünlü fizikçi Stephen Hawking, s0n yılların en başarılı girişimcisi Elon Musk ve Google'ın yapay zeka konusunda çalışan bir çekirdek ekibi bir araya gelmişti. Gelecekte yapay zekanın insanlığa hizmet etmesi için şimdiden bazı tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekilmişti.

DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN

Yapay zeka gelecekte pek çok şey yapabilir. İnsan zekasının yetişmediği hesaplamaları, araştırmaları, analizleri yapmakta kullanımı günümüzde de mümkün. Yapay zeka bizi ameliyat edebilir. Pek çok hastalığa çare bulunmasında işimize yarayabilir. Günlük hayatımızı kolaylaştırabilir, bizim yerimize aracımızı sürebilir, hayattaki riskleri öngörüp bizleri tehlikelerden koruyabilir. Yaşam kalitesini artırabilecek potansiyele sahip yapay zeka, kişi ve şirketlerin ellerinde tehlikeli bir silaha da yol açabilir. Sorumluluk alan şirketler dışında, farklı alanlarda çalışan sosyal kuruluşların katılımı da önemli.

Follow @kaplanseren