YAZARLAR

Almanya'da bir garip pasaport kontrol eziyeti

Uzun bir süredir politik ve ekonomik iklimin etkileriyle Türkiye ile Almanya arasında inişli çıkışlı hale gelen ilişkilerin etkilerini gündelik hayatta görmek mümkün. Bunlardan biri de, ülkeye girişteki uzun pasaport kontrol kuyrukları.

Dünyanın en önemli teknoloji etkinliklerinden biri olan IFA'yı takip etmek için Almanya'nın Berlin şehrine geldim. Her yıl Eylül ayında düzenlenen bu fuarın yanı sıra, toplantılar veya Alman şehirlerindeki üniversite ve araştırma merkezlerini ziyaret için sıklıkla geliyorum bu ülkeye. Benim ve pek çok insanın başına ilk defa gelen bir uygulamayla karşılaştım.

Yarım saat bir rötarla İstanbul'dan kalkan uçak Berlin Tegel havalimanına iniş yaptıktan sonra 15-20 dakika kadar bekletildikten sonra körüğe yanaşmadan, merdivenle indirdi yolcularını. Normal, her havalimanında olağan şeyler. Fakat bizi bekleyen asıl sürpriz, otobüslerden indikten sonra karşımıza çıktı. Kapıdan dışarı taşan insan kalabalığı!

İŞ YAVAŞLATMA EYLEMİ Mİ?

Şaşkınlıkla durumu anlamaya çalışırken, bekleyen çoğu Türkiye'den gelme ve bir bölümü Ortadoğulu ve Asyalı olduğunu tahmin ettiğim insanlar homurdanarak fakat pek de seslerini çıkarmadan yığı halinde bekliyordu. AB pasaportu olanlar muhtemelen 10 dakika içinde giriş yaptılar. Geriye kalan tahminimce bi 350-400 kişi için dar bir salonda milim milim ilerleyerek pasaport kontrolü bekleme süreci başladı.

Daha önce onlarca defa Berlin'e ve bu havalimanına geldim. İlk başta bu bölüme almalarını bir garipsemiştim çünkü Almanların normalde yaptığı bir şey değildir. Daha büyük salonlarda ve bekleye kalabalığa uygun sayıda pasaport polisi görevli olurdu. Bizim alındığımız salonda 6 kontrol bölümü vardı ve üçü açıktı. Beklememizin ikinci saatine doğru, AB vatandaşları için çalışan dördüncü kontrol bölümü de açıldı ve bu sayede sıra biraz daha hızlı ilerledi.

'GELDİĞİMİZE PİŞMAN ETMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Bu alanda fotoğraf çekmenin yasak olduğunu düşündüğümden bu tuhaf kalabalığı görsel olarak belgelemeye cesaret edemedim. Fakat aynı uçakta geldiğim pek çok tanıdık isim de benimle benzer şeyler düşünüp dillendiriyordu. Her birimizin ilk defa başına gelen bir durum. Yakın zamanda sıklıkla Almanya'ya gemiş olan bir tanıdık, "Bunu son haftalarda başlattılar. Kasıtlı olarak bekletmek üzere, eziyet çektirmek için yapıyorlar. Gelmeyin demiyorlar ama geldiğimize de bin pişman etmeye çalışıyorlar" dedi sessizce.

'EN AZINDAN BİZİ ÜLKELERİNE ALIYORLAR'

Yakın zamanda Rusya'nın vize ve ülkeye giriş çıkışlarda uyguladığı yıldırma politikasının bir benzerinin Almanya'da yaşatıldığını söyleyen bir başka yolcu, "Buna da şükür, en azından alıyorlar ülkelerine. Sudan sebeplerle engel de olabilirlerdi" diyordu.

Daha hızlı ilerleyen sıraya düştüğüm için arkadaşlarımdan şanslı olarak 2 saatlik bir beklemeden sonra kontrolden geçip ülkeye giriş yaptım. Arkadaşlarım benden yaklaşık 40 dakika sonra geldi. Ve onların arkasında hâlâ hatırı sayılır bir insan kalabalığı vardı.

Tam da bu zamanlar için serbest dolaşım, vize muafiyeti gibi konulardan bahseden Almanya hükümetinin hem Türkiye'ye, hem de diğer Ortadoğu ülkelerinden gelen insanlara karşı bu tutumu bir politikanın eseri midir yoksa münferit veya geçici bir durum mudur bilmiyorum. Fakat pek çok insandan duyduğuma ve gördüğüm kadarıyla, Almanya ve diğer bazı Avrupa ülkelerine giriş yaparken bir süre daha "bekleyeceğiz".

Follow @kaplanseren