YAZARLAR

Atina tedirgin

Yunanistan Genelkurmayına yakın bir kaynağa göre gelinen noktada Kürt toplumunun hedeflerine ve arzularına set çekme uğraşının yegane sonucu bölge genelinde tansiyonun yükselmesi olacak. Tüm başkentler gibi Atina da IŞİD’in Türkiye’de eylemlerini artırabileceği kaygısını taşıyor.

Yunanistan Türkiye’de 15 Temmuz’dan beri vuku bulan gelişmeleri büyük bir tedirginlikle takip ediyor. Mevcut durumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümeti’nin Ankara’da duruma hakim olduğu bilincinde olmasına rağmen, Atina son dönemde gerek Türkiye’nin içerisinde gerekse de Türkiye-Suriye hattında meydana gelen gelişmeleri tedirgin bir durumda ele alıyor.

Duvar’a konuşan Yunanistan hükümetine yakın kaynaklar, Türkiye’deki gelişmelerin tüm bölgeyi yakından alakadar ettiği noktasının altını çiziyorlar. Atina’nın perspektifinden 15 Temmuz darbe girişiminin açmış olduğu yaralar ve gedikler Türkiye gündemindeki güncelliğini koruyor. Devlet mekanizmalarındaki büyük kriz Ankara’nın birçok soruna ve olaya bakış açısını ve yaklaşımını etkiliyor. Kürt Meselesinde ve Suriye Krizinde güç gösterisine giden Ankara’nın birçok macerayla karşı karşıya kalmış olması Atina’daki yetkilileri endişelendiriyor.

KRİZLER DERİNLEŞİYOR 

Kürt Meselesi'ndeki ve Suriye Krizi'ndeki son gelişmeleri tahlil eden Yunanistan Hükümeti kaynakları bu konulardaki krizlerin derinleşme eğiliminde olduğu sonucuna ulaşıyor. İçeride milliyetçi ve Kemalist unsurlarla işbirliğine giden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti Hükümeti Kürt Meselesi'nde ve Suriye İç Savaşı'nda daha sert bir tavır takınarak kendi parti tabanlarına ve toplumun milliyetçi kesimlerine kararlılık mesajları veriyorlar. Aynı zamanda, Kürt tarafının uzun zamandan beri tedavüle sokmuş olduğu ‘özerklik’ fikrinin önüne gerek Türkiye’de gerekse de Suriye’de set çekilmiş olunuyor. Yunanistan Genelkurmayına yakın bir kaynağa göre gelinen noktada Kürt toplumunun hedeflerine ve arzularına set çekme uğraşının yegane sonucu bölge genelinde tansiyonun yükselmesi olacak. Bu yetmezmiş gibi Suriye ve Irak’ta darbe üstüne darbe yiyen İslam Devleti oluşumunun Türkiye’nin ve Batının başkentlerinde ve büyük yerleşim merkezlerinde yeni tarzda terörist eylemlere girişmesi de artık ihtimal dahilinde.

DOĞU AKDENİZ'E DİKKAT

Türkiye’deki gelişmeleri yakından büyük bir tedirginlikle tahlil eden Atina mülteci konusuna, Türk-Yunan ilişkilerinin geleceğine ve Kıbrıs Sorunu'na da ayrı önem atfediyor. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sorunlar nedeniyle, Atina ilerleyen dönemlerde Ege’de önemli gelişmeler ya da yeni gerginlikler beklemiyor. Yunanistan Hükümeti'nin değerlendirmelerine göre yeni gelişmelere gebe olan coğrafya Doğu Akdeniz havzası ve Kıbrıs Adası. Özellikle Kıbrıs’ın civarlarındaki enerji rezervleri yeni gelişmelerin tetikleyici unsuru olabilir. Bu öngörüde bulunan Yunanistanlı kaynaklar belirli bir süre için Kıbrıs Sorununun çözümsüzlük sürecinde kalacağı tahmininde bulunuyor.