YAZARLAR

Kendine viral

Yönetmenliğini Henry Joost ile Ariel Schulman’ın üstlendiği Viral, bir virüsle hayatları değişen insanların 'paranormal' hikayesini anlatıyor.

Kimseye haksızlık etmek istemem ama bu hafta vizyona giren ‘Viral’ hakkında şöyle bir spekülasyon rahatlıkla yapılabilir. Filmin senaristleri Christopher Landon ve Barbara Marshall’dan birisi bir gün Guillermo del Toro- Chuck Hogan ikilisinin çizgi roman olarak yaratıp daha sonra da dizi haline getirdiği “The Strain”i izleyip şöyle düşünmüş: Buradaki fikir oldukça parlak. Ben bu mevzuyu alıp biraz değiştirsem, o kadar büyük prodüksiyona para bulamayacağımız için küçük bir banliyö kasabasına uyarlasam, üç beş dokunuş yapsam aslında fena film olmaz.

Sonra bu fikri diğerine açmış, derken işin içine “Paranormal Activity” serisinin 3 ve 4. filmlerini birlikte çeken Henry Joost ve Ariel Schulman ikilisini bulmuşlar. Neden, çünkü “The Strain”i de bir ikili yarattı. “Viral”in senaryosunu da iki kişi yazdığına göre, filmi de iki kişi çekmeli!

Tabii bütün bunların hiç biri gerçek olmayabilir ama “The Strain”i izleyenler açısından film daha onuncu dakikada bunları akla getirecektir. Bu arada henüz izlememiş olanların da çok şey kaçırdığını, 3. sezon öncesinde ilk iki sezonu izlemek için hala vakit olduğunu hatırlatmak boynumuzun borcu olsun.

AMERİKA 'ŞİMDİLİK' GÜVENDE!

“Viral”e gelince, Drakeford ailesi bir krizin ardından küçük bir kasabaya taşınmıştır. Anne iş gezisindedir, kızlar okula gidip erkeklerle ilgilenirken, baba da aynı okulda ders vermektedir. Filmin hemen açılışındaki haber bülteni sesinden bir salgının dünyayı tehdit ettiğini ama Amerika’nın ‘şimdilik’ güvende olduğunu öğreniriz. Fakat bu güvenlik duygusu fazla uzun sürmez ve virüs bu küçük kasabaya da ulaşır. Tabii filmin yaratıcıları bize burada ince bir mesaj vermiş olurlar böylece: O sizin güvenli sandığınız küçük ve modern banliyöleriniz öyle değil aslında.

İçine kapanık Emma ile hayli dışa dönük ve okulun popüler kızlarından ablası Stacey, babalarının annelerini almak için havaalanına gitmesiyle yalnız kalırlar. Çünkü kasaba karantinaya alınır ve baba da dışarıda kalır. Bundan sonrası nereden geldiğini ve amacını anlamadığımız bir virüsün insanları değiştirip saldırganlaşması ve hikayeye dahil olan erkeklerle birlikte kahramanlarımızın hayatta kalma çabası.

Nihayetinde ‘Viral’, korku sosuyla bezeli bir büyüme hikayesi. Emma’nın ablasının gölgesinden kurtulması, utangaçlığını atması, kendisine bir âşık bulması ve finalde artık bir kadın olmasına giden yolları korku unsurlarıyla bezeli bir hikayede izliyoruz. “Paranolmal Activity”nin ruhuna uygun olarak burada da virüsün bir kaynağı ya da nedeni olabileceğine dair imalar olsa da her şey havada kalıyor haliyle. Çünkü ‘paranormal olaylar’ bunu gerektirir.

Tabii ki şehvetli kadının kurban olması, kadınları ‘kötü emellerine alet eden çocuğun’ cezasını bulması, Emma’nın durup dururken ve neden olduğunu anlamadığımız bir şekilde merakından yapmaması gereken şeyleri yapması, baba sözü dinlemenin önemi, ailenin her şeyden önce geldiği gibi onlarca korku klişesini de art arda üzerimize boca etmesini es geçmeyelim.

ORİJİNAL ADI: Viral

YÖNETMEN: Henry Joost, Ariel Schulman

OYUNCULAR: Sofia Black D'Elia, Analeigh Tipton, Travis Tope

YAPIM: 2016, ABD

SÜRE: 89 dk.

VİZYON TARİHİ: 19 Ağustos 2016