YAZARLAR

Reva mı kardeşim bu ülkeye tek madalya!*

Bu devlet, başta tüm siyasilerimiz, tüm büyüklerimiz size koca koca stadyumlar yapmadı mı, vergi borçlarınızı bile silmedi mi… Pardon o futboldaydı değil mi? Olsun, spor futboldur.

Onur Salman   

İzninizle duvaR’a karşı biraz konuşacağım. Hatta konuşmak değil de ahkam kesmek diyelim. Konumuz Olimpiyat Oyunları. Hazırsanız başlıyorum. Bu oyunları Eski Kıta’nın dışında bir yere vermeyin kardeşim bakın izlenmiyor, izleyemiyoruz. Yok yok konu bu değildi.

Tamam buldum. Türkiye’nin Olimpiyat Oyunları’ndaki rezaleti nedir allasen. 103 tane sporcu götürüyorsun, ilk hafta geride kalmış bir madalya var. O da gümüş. Reva mı bu bize? Elin oğlu, elin kızı rekordan rekora gitsin, Michael Phelps diye bi çocuk neredeyse koca Türkiye’nin Olimpiyatlar’da aldığı madalyayı tek başına almış, Adam Peaty diye bir çocuk çıkmış Dünya rekoru kırmış, Katie Ledecky diye bir başka çocuk sürekli altın alıyor... 19 yaşında Simone Biles’e bak neler neler yapmış.

Ya bizimkiler? 17 yaşında Türk okçuluğunda değerli bir yer edinmiş Mete Gazoz. Peh. Madalya var mı? Yok. Hangi değerli yeri edinmiş kardeşim. Madalya yok, başarı yok. Neymiş efendim tur geçmiş de, Twitter’da bir anda en çok konuşulanlar listesine girmiş de, halen Google’dan Olimpiyat sayfasına girdiğinizde okçuluk sekmesi altındaki en popüler sporcuymuş da… Hurafe bunlar efendim. Allah bizi affetsin zaten çok kandırıldık. Bunlara kanmayız. Başarı var mı başarı, bana ondan bahsedin.

Tutya Yılmaz diye bir kızımız varmış. Evet, birçoğumuz Olimpiyat’tan hemen önce duyduk adını. 17 yaşındaymış. Allah’ı var çok da sempatik. Ama neden büyüttüler bu kızı bu kadar! Bir bronz bile alamadı. Bakın çıtayı ne kadar geriye çektim, altın demiyorum bronz diyorum. O seviyeye bile ulaşamadı. Herkes hep gülüyor ne pozitif kız diyor. İtirazımız yok efenim bunlara. Ama madem kalktın gittin buradan taaaa Brezilya’lara, işe yarasın bunca yol. Yok denge tahtasında 13. olmuş da, tarih yazmış da. Bana madalyadan bahsedin ey spor ulemaları.

Bu devlet, başta tüm siyasilerimiz, tüm büyüklerimiz size koca koca stadyumlar yapmadı mı, vergi borçlarınızı bile silmedi mi… Pardon o futboldaydı değil mi? Olsun, spor futboldur. Diğerleri de kendi yağında kavrulsaydı. Hem bak onlar için de dandirik Akdeniz Oyunları için bile bir madalyaya say say bitmeyecek kadar Cumhuriyet Altını ödülü vermedik mi? Brezilya’ya giderken sırtınızı sıvazlamadık mı? Ne istediniz de vermedik yahu. Ne bulduk karşılığında? Rakamla 103, yazıyla yüz üç sporcudan bir madalya mı çıkacaktı! REZALET.

Fiji bile Kosova bile altın madalya aldı ey sayın okuyucu. Düşünün halimizi. Ya biz? Dertlenmeyelim de ne yapalım?

Daha bir de ikinci haftası var bu işin demeyin. Orada da devşirme konusu giriyor rüyalarıma. Nedir o benim ülkeme gelmişler, benim çocuklarımın önünü kesiyorlar. Hiiiiç bana anlatmayın, bu bir kişisel yarıştır, dereceler önemlidir, bizim çocuk da geleni geçseydi falan. Kırdınız motivasyonunu bizim çocukların. Spor globalmiş falan yalan dolan. Dünya vatandaşlığı, serbest dolaşım falan karıştırmayın. Biz gider her yerde çalışabiliriz. Zaten bak Avrupa’nın genç nüfus sıkıntısı var. Biz zaten onu dolduracağız. Ama onlar gelip de benim çocuğumun yerini alamaz kardeşim. Milliyetçi duygularımız ne olacak? Bak yarışıyor, desteklemek gelmiyor içimden ya. Hadi Elvan’a alışmıştık, Viktoria da savaştan kaçtı geldi. Ama öyle herkesi de benimseyemem ben bir anda. Olmaz yani. Hem bizim çocuklar, çocuklarımız. Önünü kesiyorlar sporcularımızın. Ama başarı gelirse bir düşünürüz.

Neyse daha ahkam keserim de şimdi ikinci haftada gelebilecek madalyalar var. Onun için de bayrakları hazırlamam lazım. O sebeple kaçtım.

* Dikkat! Yazı yüksek düzeyde ironi içermektedir.


Onur Salman Kimdir?

Basına 2006 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. İki aylık staj ve Cumhuriyet’in spor ekindeki yazılarda sonra Eurosport Türkiye’de spiker ve editör olarak çalıştı. 2009 yılında Radikal gazetesine editör olarak geçerken, Eurosport’ta da yarı zamanlı spikerlik yapmaya devam etti. Medya macerasına 2012-2016 yılında Hürriyet’te devam etti. 2016 yazından beri Gazete Duvar’da çocukluk hayalini sürdürüyor. Köken Eurosport olunca tahmin etmesi kolay. Asıl ilgi alanı ‘başka sporlar.’