Yazar ve yayıncılardan sektöre ortak çağrı: Trump’ın anı kitabı çıkarmasına mani olun

Birçok yayıncı ortak bir bildiri yayınlayarak, sektörden Donald Trump’ın yazacağı herhangi kitabı yayımlamayı reddetmelerini istedi: Darbe girişimini teşvik eden, azmettiren ya da destekleyen kişilerin benimsediği fikirler yayınevlerimiz tarafından ödüllendirilmemeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Editörler, yayıncılar ve yazarlardan oluşan birçok isim “Hainlere Kitap Anlaşması Yok” başlıklı ortak bir mektuba imza atarak, sektörden Donald Trump’ın başkanlık sonrası yazacağı herhangi bir anı kitabını yayımlamayı reddetmelerini istedi. Kampanyada imzası bulunan 250’den fazla isim, “çocukları kafese tıkan” ve “darbeye” teşvik eden bir yönetimin hiçbir kitap anlaşması olmaması gerektiğini ifade etti.

Independent Türkçe‘nin aktardığına göre, mektupta imzası olan taraflar birlikte hareket ederek, görev süresinin sonuna gelen ve anılarını yazmayı düşündüğüne dair söylentiler dolaşan Donald Trump dahil olmak üzere Trump yönetiminden herhangi bir yetkilinin gelecekte bir kitap yayımlamasına karşı çıkıyor. Mektubun imzacıları arasında en büyük beş yayınevi olan Penguin Random House, Hachette Book Group, HarperCollins, Simon&Schuster ve Macmillan’dan çalışanlar yer alıyor.

'YAYINCILAR VİCDANLARININ EMRETTİĞİ YÖNDE HAREKET ETMELİ'

Kampanyayı organize eden roman yazarı Barry Lyga, kaleme aldığı metinde şu ifadeleri kullandı:

“ABD’de yazı ve yayıncılık topluluğunun mensupları olarak, Donald Trump yönetimine katılmış olmanın, kitap anlaşmaları söz konusu olduğunda yayınevlerince benzersiz bir hafifletici kriter olarak görülmesi gerektiğini söylüyoruz.

Çocukları kafese kapatan, tutsak kadınlar üzerinde irade dışı ameliyatlar yapan ve milyonlarca insana ölümcül bir virüs bulaşmışken bilimle dalga geçen bir yönetime dahil olmuş hiç kimse, büyük bir kitap anlaşmasının neredeyse ezberci cömertliğiyle ihya edilmemeli.”

Lyga, Los Angeles Times‘a gönderdiği bir e-postada da, Trump yönetiminden herhangi bir kişiye ait bir eseri yayımlamak söz konusu olduğunda yayıncıların “vicdanlarının emrettiği yönde ve değişimi etkileyebilecekleri ölçüde hareket etmeleri” gerektiğini belirtti. 

'DARBE GİRİŞİMİNİ DESTEKLEYEN KİŞİLERİN FİKİRLER YAYINEVLERİ TARAFINDAN ÖDÜLLENDİRİLMEMELİ'

Simon&Schuster kuruluşunun Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley’le kitap anlaşmasını iptal etmesinin ardından yayınevleri Trump’ın müttefiklerine yüz çevirmeye başlamıştı. Trump destekçilerinin ABD Kongre Binası’nı basması ve olayların 5 kişinin ölümüyle sonuçlanmasının ardından Hawley, Kongre’de Joe Biden’ın 2020 seçim galibiyetine karşı oy veren Cumhuriyetçiler arasında yer aldı. 

Lyga yayıncılara hitap ettiği mektupta, “6 Ocak 2021 darbe girişimini teşvik eden, kışkırtan, azmettiren ya da başka bir şekilde destekleyen kişilerin benimsediği fikirlerin sevgili yayınevlerimiz tarafından ödüllendirilmemesi ve yayılmaması gerekir” dedi.