Yazar İbrahim Sediyani, Sabah Gazetesi'ne karşı açtığı tazminat davasını kazandı

Yazar İbrahim Sediyani, eserinden izinsiz ve kaynak göstermeden alıntı yapan Sabah Gazetesi’ne açtığı maddi ve manevî tazminat davalarını kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - “Adını Arayan Coğrafya” kitabının yazarı ve yaklaşık 30 yıldır eski yer isimleri mücadelesini tek başına veren İbrahim Sediyani, kitabından kaynak ve yazar ismi belirtilmeden 17 sayfa yayınlayan Sabah Gazetesi’ne açtığı maddî ve manevî tazminat davalarını kazandı.

Almanya’da yaşayan gazeteci-yazar İbrahim Sediyani, hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah Gazetesi’ne 2015 yılında “emek hırsızlığı” davası açmıştı. 9 kitabı bulunan Sediyani, 2009 yılında çıkan ilk kitabı olan ve 4 yıllık yoğun bir araştırma neticesinde tamamlanan “Adını Arayan Coğrafya” kitabındaki 17 sayfanın 2015 yılında kaynak ve yazar ismi belirtilmeden gazete tarafından “kendi araştırmaları gibiymiş” yayınlandığı gerekçesiyle Sabah’a maddî ve manevî tazminat davası açtı. 3 Kasım 2015 Salı günü İstanbul 1. Fikrî ve Sinaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde başlayan dava, 6 yıldır sürüyordu.

Konuyla ilgili açıklama yapan İbrahim Sediyani, “Adını Arayan Coğrafya” kitabını 4 yıllık bir emek harcayarak kaleme aldığını ve bunu Türkiye’de herkesin bildiğini söyleyerek, “Aylarca, şehir şehir, ilçe ilçe gezerek, Almanya’da kütüphane kütüphane dolaşarak, bütün zamanımı ve enerjimi harcayarak, ailemi ve çocuklarımı ihmal edip zamanımın tümünü harcayarak ulaştığım ve kaleme aldığım bilgileri, birileri sadece 30 saniyelik bir emek harcayarak, sadece ‘kopyala – yapıştır’ yaparak ve hiç utanmadan, hâyâ ve edep duygusu taşımadan, Allah’tan korkmadan, kendi çalışmasıymış gibi yayınlıyor. Hırsızlığa, hele hele emek hırsızlığına karşı müsamaha göstermemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

İbrahim Sediyani, dava açıldıktan bir yıl sonra, konuyla ilgili mektup tarzında “Sabah Gazetesi’ni Niçin Mahkemeye Verdim?” başlıklı bir makale kaleme almış, süreci ve mevzunun içeriğini tüm detaylarıyla Türkiye kamuoyu ile paylaşmıştı. Sediyani’nin makalesine şu linkten ulaşılabilir. (HABER MERKEZİ)