Yayıncılar öfkeli: Korsan kitap satışı e-ticaret sitelerine sızdı

Doğan Kitap tarafından yayımlanan Şermin Yaşar imzalı 'Deli Tarla', e-satış sitelerinde korsan olarak satıldı. YAYBİR, hukuki yaptırım talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tüm dünyada e-satış hacmi gün geçtikçe artıyor. Özellikle küresel anlamda yaşanan pandemiyle birlikte doruk noktasına çıkan bu alışveriş alışkanlığı beraberinde ciddi sorunları da getirdi. 90'lı yıllarda sokaklara kadar taşan korsan kitap satışı, yaşanan krizden faydalanarak aralarında Trendyol, N11 ve Hepsiburada'nın olduğu birçok e-satış sitesinde yer almaya başladı. Son olarak, Hepsiburada.com üzerinden satışa sunulan, Şermin Yaşar imzalı 'Deli Tarla'nın korsan olduğu ortaya çıktı.

Canlar Kitap Kırtasiye Gıda Temizlik Tekstil Ticaret Limited Şirketi tarafından Hepsiburada.com'da satışa sunulan 'Deli Tarla'nın üzerinde Alfa Kitap tarafından yayımlanan, İskender Pala imzalı 'Akşam Yıldızı' kitabının bandrolü çıktı.

DOĞAN KİTAP: BAKANLIK HAREKETE GEÇMELİ

Doğan Kitap Yayın Koordinatörü Cem Erciyes konuyla ilgili olarak, "Hem yazarın, hem yayıncının emeğini çalan, okuru niteliksiz kötü basılmış kitaplara mahkum eden korsan yayıncılık Türkiye’nin ne yazık ki çok eski bir meselesi. Son yıllarda korsan kitaplar farklı biçimlerde kendini göstermeye başladı. Bunlardan biri de ‘e-satış siteleri’ aracılığıyla satılanlar. Bir süredir e-satış siteleri aracılığıyla satılan korsan kitaplara dair bize de çokça şikayet geliyor. ‘Pazar yeri’ olarak çalışan sitelerde korsan kitapçılar da satış yapıyor ve işin kötüsü eskiden kendi mahallerine satarken şimdi internet sayesinde bütün ülkeye satma imkanı buluyorlar. Özellikle sevilen yazarların çok satan kitaplarının arkasına kopyalanmış sahte bandrol yapıştırarak yapıyorlar bunu" şeklinde konuştu.

"Konuyla ilgili görüştüğümüz siteler bu konuda hassasiyet gösteriyor ve korsan kitap satan satıcılarını pazar yerinden çıkartıyorlar. Fakat meselenin önü alınabilmiş değil" diyen Erciyes sözlerini şu şekilde bitirdi:

"Bu tür korsan kitap satıcılarının sisteme girmesini engelleyecek daha iyi kontrol mekanizmaları ve daha ağır cezaların gündeme gelmesi gerekiyor. Yayıncı meslek birliklerinin bu konuda önerileri var. Mesela Pazar yerlerinde bu tür mağazaları açacak firmalar için Yayıncılar Telif Hakları Lisanslama Birliklerinden bir onay alınması, dile getirilen yöntemlerden biri. Tabii daha etkili yaptırımlar ve düzenlemeler için Kültür ve Turzim Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün harekete geçmesi gerekiyor..."

ALFA KİTAP: HEPİMİZ MAĞDURUZ 

Alfa Yayınları Genel Müdürü Vedat Bayrak, yaşanan korsancılıkla ilgili Yayıncılar Birliği'yle ortak hareket ettiklerini vurgulayarak, "Hep birlikte mağduriyet yaşıyoruz" dedi.

TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ: BAKANLIK BANDROL STANDARTLARIYLA OYNADI'

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2016 yılında bandrol üretiminde uygulanan uluslararası standartları değiştirerek, kolaylıkla kopyalanabilir formata geçmesinin sektöre büyük zarar verdiğini ve korsanın önünü açtığını dile getiren Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kocatürk, e-satış sitelerinde yayıncılık sertifikası olmayan kişilerin yer almasıyla patlak veren kriz hakkında şunları söyledi: 

"Kültür ve Turizm Bakanlığı, maliyet için bandrollerin teknik özellikleriyle oynadı ve bu bandroller kopyalanabilir hale geldi. Kopyalanabilir bandrolü yapan kişiler, iflas etmiş yayıncıların seri numaralarıyla sahte bandrol üretiyor ve farklı kitaplarda kullanıyor."

Pandemiyle birlikte artan korsancılık faaliyetiyle ilgili çalışmalarda bulunduklarını belirten Kocatürk, firmalara şikayetlerini aktardıklarını ve geri dönüş aldıklarını ifade etti.

YAYBİR: MESLEK BİRLİKLERİNDEN REFERANS MEKTUBU ALINMALI

Sektörün tüm bileşenlerinin zarar gördüğünü ve bu noktada hukuki bir yaptırım olması gerektiğini vurgulayan YAYBİR Genel Sekreteri Şengül Baykal, "Bize ulaşan ihbarlarda e-satış siteleriyle iletişime geçiyoruz ve korsancıları platformdan çıkarıyoruz fakat bu önlem yeterli değil" dedi. e-satış sitelerinde satış için meslek birliklerinden referans mektubu alınmasını öneren Baykal, "Bu mektup denetimi kolaylaştırır. Bakanlığın verdiği bandroller renkli fotokopiyle çoğaltılıyor bu iş çığrından çıkmış durumda. Yasal bir düzenleme gerekli" diye konuştu. 

Baykal, YAYBİR'in, 3 Mart 2021'de Kültür ve Turizm Bakanlığıyla bir araya gelerek e-satış sitelerinde telif hakları üzerine bir görüşme gerçekleştirdiğini ve sürecin takipçisi olduklarını vurguladı. 

HEPSİBURADA.COM SATIŞTAN KALDIRDI

Doğan Kitap tarafından yayımlanan 'Deli Tarla'nın korsan olarak satıldığının tespit edilmesinin ardından Hepsiburada.com satışı durdurdu ve Canlar Kitap Kırtasiye Gıda Temizlik Tekstil Ticaret Limited Şirketi'ni ağından çıkardı.  

BERAT ALBAYRAK DÖNEMİNDE BANDROL BASAN ŞİRKET DEĞİŞTİ

Eski Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak döneminde 'yerli ve milli' yapılacağı iddiasıyla ihalesi iptal edilerek Darphane’ye devredilen sigara ve içki bandrollerinin basım işini, Albayrak'a yakınlığıyla bilinen Halil İbrahim Danışmaz'ın şirketi DNS aldı. 

Bandrol basım işini 2006 yılından 2019 yılına kadar sürdüren Sicpa Türkiye'nin, son yıllardaki yıllık aldığı bedel ortalama 120 milyon liraydı. Bu bedel DNS firmasının bandrol basım işini almasıyla birlikte 500 milyon liraya çıktı. DNS, işi aldıktan hemen sonra bandrollere yüzde 100 ile yüzde 400 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Firma, bundan üç ay sonra da yeni yıla girerken bir zam daha uygulayarak, bandrol basım ücretini yüzde 25 daha artırdı.