Yavuz Ekinci davası ertelendi

Sosyal medya hesabından paylaştığı Newroz ve Kobani temalı mesajları nedeniyle hakkında dava açılan yazar Yavuz Ekinci'nin davası, 11 Ocak 2022'ye ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Newroz'la ilgili paylaşımları ve Kobanê'ye destek açıklaması gerekçesiyle hakkında dava açılan yazar Yavuz Ekinci'nin ilk duruşması, bugün saat 10.00'da İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava, 11 Ocak 2022, saat 11.00'e ertelendi. 

NE OLMUŞTU?

Yazar Yavuz Ekinci, 2013 ve 2014 yılındaki sosyal medya paylaşımları ile Kobanê'ye destek açıklaması nedeniyle hakkında hazırlanan iddianamenin kabul edildiğini duyurdu.

Twitter hesabından açıklama yapan Ekinci, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 2013 ile 2014 yılları arasında sosyal medya da paylaşım yaptığım Diyarbakır Newroz’u, Kobani’ye destek görseli ve yazarlarla birlikte yaptığımız Kobani’ye destek açıklamasını suç sayarak hakkımda iddianame düzenledi. Savcılığın hazırladığı iddianame mahkeme tarafından kabul edildi” dedi.

ULUSLARARASI PEN'DEN YAVUZ EKİNCİ ÇAĞRISI

PEN International (Uluslararası PEN Yazarlar Derneği) soruşturma kararının üzerine bir açıklama yayınlayarak, yazarın sosyal medya paylaşımları nedeniyle yedi buçuk yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalması nedeniyle Türk makamlarının Ekinci hakkındaki tüm suçlamaları düşürmesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası PEN ayrıca yetkilileri, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak barışçıl ifadeyi engellemek için aşırı kapsamlı terörle mücadele yasalarını kullanmayı bırakmaya davet etti. Uluslararası PEN'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Yavuz Ekinci, 2013 ve 2014 yıllarında Twitter hesabından attığı sekiz tweet nedeniyle 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/1 ve 2. maddelerine göre 'terör propagandası yapmak' ile suçlanıyor. Hiçbiri şiddeti teşvik etmeyen tweetler, çoğunlukla Diyarbakır'daki Newroz kutlamaları ve Suriye'deki Kobane savaşıyla ilgili. İddianame, son yıllarda Türkiye'de on binlerce kişinin sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığı sosyal medyaya yönelik sürekli baskının ardından geldi. İçişleri Bakanlığı, yalnızca 2020'nin ilk yedi ayında 6 bin 743 kullanıcı hakkında yasal işlem başlattığını söyledi."