Yaşamını yitirdi, yine de cezadan kurtulamadı: 3 yıl hapis

Batman'da 2015 yılında yapılan canlı kalkan eylemine katıldığı için hakkında dava açılan Abdullah Bilir'e, yargılama sırasında yaşamını yitirmesine rağmen hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu 

DUVAR - Batman'da aralarında gazeteci, milletvekili ve belediye başkanının da yer aldığı 76 kişilik davada karar veren mahkeme yargılama sırasında hayatını kaybeden bir kişiye 3 yıl, 1 ay, 15 gün hapis cezası verdi.

Batman'ın Sason ilçesinde 18 Eylül 2015'te güvenlik güçleri ile PKK'liler arasında çıkan çatışmayı durdurmak amacıyla aralarında HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, dönemin Batman Belediyesi eş başkanları ile çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin de olduğu 83 kişi bölgeye gitti. 'Canlı kalkan' eylemi yapan gruptakiler gözaltına alındı, 76 kişi hakkında dava açıldı. 

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7 yıl boyunca yapılan yargılamalarda şüphelilere “silahlı örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüte üye olmak”, “görevi yaptırmamak için direnmek”, “suçluyu kayırma”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek”, “Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’na muhalefet etmek” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamaları yöneltildi. 7 yıllık yargılamanın sonunda davada yargılanan 32 kişiye ceza verildi.

Sanıklar arasında yer alan ve “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen Abdullah Bilir'in yargılama sırasında hayatını kaybettiği ortaya çıktı. İddia makamının Haziran 2022 tarihinde görülen davanın duruşmasında sanıklar hakkında mütalaasını sunduğu ve karar duruşmasının görüldüğü 30 Kasım'da mütalaasını tekrar ettiği görüldü. Dava dosyasında Bilir'in nüfus kayıt örneğinin sunulduğu ve kayıt evrağında yargılama sırasında 15 Temmuz 2022 tarihinde hayatını kaybettiği kayıt düşüldü. Nüfus kaydında Bilir'in hayatını kaybetmesine rağmen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmesi dikkat çekti.

GAZETECİYE DE CEZA

Aynı dava kapsamında haber takibi yapan gazeteci Engin Eren de yargılanıyordu. Kamerası, fotoğraf makinesi ve flaş belleği suç delili sayılan Engin Eren'e de “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Diğer sanıklara da 3 yıl 1 ay 15'er gün hapis cezaları verildi. 

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sırasında 76 kişiden 44'ünün dosyası haklarında devam eden başka davalar olması nedeniyle ayrıldı. Davaları diğer dosyalarla birleştirilen kişiler arasında belediye eş başkanları ve HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran da yer aldı.