Yargıtay hakiminin kitabında kadınlara yönelik ayrımcı ifadeler: Sorguda kadınlığın etkileme gücünü kullanırlar

Yargıtay hakimi Asım Kaya kitabında kadınların, 'kadınlığın etkileme gücünü' kullanarak erkek memurları etkilemeye çalıştığını belirtti. Kaya tepkiler üzerine ifadelerin alıntı olduğunu açıkladı

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yargıtay tetkik hakimi olarak görev yapan Dr. Asım Kaya’nın, “Cumhuriyet Savcısının Etkin Soruşturma Yapma Görevi” adlı kitabında kadınlara yönelik ayrımcı ifadelerin yer aldığı ortaya çıktı.

Geçmişte Türkiye Adalet Akademisi’nde de dersler veren Kaya, kitabının, “Etkin Soruşturmanın Hukuka Aykırı Delilerle İlişkisi, Etkin Soruşturmaya İlişkin Yargı” başlıklı üçüncü bölümünde kadınların ifadelerinin alınması sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu savundu.

Kadınların erkek memurları etkilemeye çalıştığını iddia eden Kaya, kadınların ifadelerinin alındığı sırada kadın memurun görevlendirilmesinin de önerildiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Kadınların ifadesinin alınmasında bazı hususlara dikkat edilmesi önerilmektedir. Birincisi, kadınların erkek memurları etkilemeye çalışmalarıdır. Bunu kadınlığın etkileme gücünü kullanarak yaptıkları belirtilir. İkincisi kadınların saflığı oynamalarıdır. Üçüncüsü, kadınlardaki kötü hafıza özelliğinin kötüye kullanılmasıdır. Dördüncü olarak da ağlama, bayılma ve fenalaşma hallerinin kullanılmasıdır. Gerçek bir bayılmanın kesin işareti olarak aniden ve göze çarpan sararmalar olduğu ifade edilir. Kadın şüphelinin ifadesi alınırken gerekli olmasa da tutanağı tutmak için kadın bir memurun görevlendirilmesi önerilmektedir. Bunun nedeni ise, daha sonra ifade alanın hukuka aykırı davranışlar yaptığı iddiasında bulunmasının önüne geçilmek istenmesidir.”

AÇIKLAMA YAPTI: ELEŞTİRİLER İKİNCİ BASKIDA DİKKATE ALINACAK

Gelen eleştiriler üzerine sosyal medya hesabından açıklama yapan Kaya, söz konusu ifadelerin atıf olduğunu belirterek şöyle dedi: 
“Değerli okurlar, atıfların orjinal metnini soran arkadaşlar için paylaşıyorum. Atıfların büyük bir kısmı Alman hukuku kaynaklı. Akademik bir çalışmada, övgü kadar yerginin de önemli olduğunu biliyorum. Söz konusu eleştirileriniz, kitabın 2. baskısında dikkate alınacaktır.” (DUVAR)