Yargıtay, Canan Kaftancıoğlu’nun aldığı 3 cezayı onadı

Yargıtay, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun 3 davadan aldığı cezaları onadı, 2 davayı ise düşürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yargıtay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında kararını açıkladı.

Yargıtay'ın kararına göre, Kaftancıoğlu'nun 3 davadan aldığı ceza onanırken yargılandığı 2 dava ise düşürüldü. Edinilen bilgiye göre Kaftancıoğlu'na hem cumhurbaşkanına hakaret ve ayrıca hakaret suçundan iki ayrı cezanın onandığı öğrenildi.

Kaftancıoğlu'nun cezası onanan 3 davada aldığı cezaların toplamının ise 4 yıl 11 ay olduğu belirtildi. Gazeteci İsmail Saymaz, Canan Kaftancıoğlu'na verilen bu cezalarla birlikte siyaset yasağı da getirildiğini duyurdu.

KAFTANCIOĞLU’NDAN İLK AÇIKLAMA

Kaftancıoğlu, "Memleketime bahar gelmiş. Asla durmak, yılmak, yorulmak yok! Nerede olursak olalım çalışacak, çalışacak umudu örgütleyerek iktidardaki kötülüğü hep birlikte gönderecek, hukukun üstünlüğünü tesis ettiğimizde hep birlikte nefes alacağız…” notu ile yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

“Burada mesele Canan Kaftancıoğlu’na ne ceza verildi, nasıl verildi meselesinin ötesinde. Bu ülkede hukukun geldiği nokta ve hukuksuzluğun hepimize yaşattığı mağduriyet. Bundan dolayı merak eden, arayan, soran dostlarıma şunu söylemek isterim ki: Biz iktidardaki kötülüğü gönderinceye kadar bu ülkede sadece Canan Kaftancıoğlu için değil, 84 milyon için hukuku ve hukukun üstünlüğünü sağlayıncaya kadar her şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Asla umudunuzu kaybetmeyin. İktidardaki kötülüğü bizler umudu örgütleyerek göndereceğiz. İşte o zaman bu ülkede gerçek adalet ve hukuk tesis edilmiş olacak.” 

Kaftancıoğlu, daha sonra "Şimdi, bir kez daha O ve şürekası düşünsün:) #İnadınaUmut" notuyla yazılı açıklama yaptı:

“Korku bir duygudur, korkaklık ise kabul edilemez" diyen Kaftancıoğlu "Ama umut, sadece bir duygu değil. Umut bir eylem, örgütlü bir direniştir. Yaşamın bambaşka halidir. Umudu örgütlemek için ismimin önünde bir sıfata bir unvana ihtiyaç olduğunu sananlara inat, nerede olduğumdan, sıfatlardan, unvanlardan bağımsız bir şekilde umudu hep birlikte örgütleyecek, iktidardaki kötülüğü defedeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kararlılığının daha arttığını belirten Kaftancıoğlu, "Bugün kararlılığım ve inancım daha fazla arttı. Şimdiden umudu büyütme inadımın cezalarını düşünmeye başlasınlar! O yüzden şimdi, o ve şürekası düşünsün bir kez daha. Korkaklar, kaygılılar umuttan, doğan güneşten anlamayanlar düşünsün. Umudu büyütmeye umudu örgütlemeye devam... Merhaba biz, merhaba doğan güneş, merhaba özgür gelecek, merhaba inadına daha fazla umut" dedi.

HANGİ CEZA ONANDI HANGİSİ BOZULDU? 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Kaftancıoğlu'nun İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanarak 6 Eylül 2019'da mahkumiyetine karar verilen davanın temyiz incelemesini tamamladı.

Daire, Kaftancıoğlu'na "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret"ten verilen 1 yıl 6 ay 20 gün ile "Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak"tan verilen 1 yıl 8 ay hapis cezalarını kanunda öngörülen suç tiplerine uyduğu gerekçesiyle onadı. Kaftancıoğlu'na, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan verilen 2 yıl 4 ay hapis cezası ise 1 yıl 9 ay olarak düzeltilerek onandı.

Kaftancıoğlu'na, "PKK/KCK silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 1 yıl 6 ay hapis ile "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçundan verilen 2 yıl 8 hapis cezaları ise daire tarafından bozuldu.

KAFTANCIOĞLU’NUN SİYASİ YASAĞI İL BAŞKANLIĞINI KAPSIYOR MU?

CHP kaynaklarından edilen bilgiye göre, Kaftancıoğlu siyasi yasaklı olsa da ceza infaz süresi dolduktan sonra il başkanlığı görevine tekrar dönebilir. Ancak, Kaftancıoğlu, ‘hürriyeti bağlayıcı ceza alan kişiler milletvekili olamaz’ hükmünden dolayı milletvekili olamıyor.

KILIÇDAROĞLU DA GELİYOR 

Yargıtay'dan çıkan Canan Kaftancıoğlu kararı ile ilgili, "Partimizin tüm milletvekilleri, derhal İstanbul il başkanlığı binamıza doğru yola çıkın" çağrısı yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun akşamlar saatlerinde binaya gelip bir basın açıklaması yapması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)