Yargı Dikmen Vadisi’ni yapılaşmaya açan plan değişikliklerini iptal etti

Ankara 11. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nce yargıya taşınan Dikmen Vadisi’nin yeşil alanlarını yapılaşmaya açan plan değişiklikleri iptal etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşınan Dikmen Vadisi’nin yeşil alanlarını yapılaşmaya açan plan değişikliklerine ilişkin karar çıktı.

Ankara 11. İdare Mahkemesi, kamu yararına ve planlama esaslarına aykırı Dikmen Vadisi Son Etap 1. Kısım KDGPA 1/5000 ölçekli ve 1/1000 ölçekli imar planları değişikliğine ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 11.10.2019 tarih ve 1370 sayılı kararına ilişkin dava konusu işlemleri iptal etti. 

CANDAN: YARGI HAKLI OLDUĞUMUZU ORTAYA KOYDU

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Dikmen Vadisi’ni beton duvarlarla çevirecek, vadiler sistemini bitirecek ve kenti nefessiz bırakacak plan değişikliklerini yargıya taşımaya devam ediyoruz. Yargı kararları da verdiğimiz mücadelenin haklılığını ortaya koymaya devam ediyor” dedi.

'DİKMEN VADİSİ PLAN DEĞİŞİKLİĞİ KAMU YARARINA VE ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI'

Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Bilirkişiler de söz konusu planlarda alana getirilen nüfus ve yapı yoğunluğu hususlarında yargı kararlarının gereği yerine getirilmediğini ifade etmiş, bu durumun Dikmen Vadisi’nin sürdürülebilirliği yönünden önemli bir tehdit oluşturduğunu vurgulamıştır. Bilirkişiler, mahkemeye sundukları raporda ‘Ankara’nın önemli hava koridorlarından biri olan Dikmen Vadisi’nin detaylı analizler yapılmaksızın yapılaşmaya açılması; raporda yer alması gereken plan nüfusu, yoğunluklar, vb. temel planlama bilgilerinin açık olmaması ve plan notlarında yer alan yapılaşmaya yönelik belirsizlikler ilgili mevzuata, planlama ilke ve esaslarına aykırıdır. Ayrıca, vadinin kentsel yeşil sistemin bir parçası olarak değerlendirilmesine engel olacak yapılaşma koşulları getirilmesinin ve vadinin doğal değerlerini koruma kullanma dengesi içinde ele alınmamasının kamu yararına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırıdır’ diyerek, vadi yamaçlarına yapılaşmanın yanlışlığına işaret etmişlerdir.”

'ANKARA’NIN VADİLER SİSTEMİ KORUNMALI'

“Başkent’in nefesini kesmelerine ve rant vadilerine geçit vermeyeceğiz” diyen Candan, “Özellikle İmrahor, Şirindere, Hacıkadın, Zir, Dikmen, Kıbrıs, Büyükesat vadilerindeki plan değişiklikleriyle bir rant organizasyonu söz konusu, bir dolu yapılaşma ile vadiler sistemini bozdular. Bilime ve tekniğe aykırı plan değişikliklerinde ısrar etmek akla ziyan bir durumdur. Coğrafyanın yol göstericiliğinde Ankara’nın vadiler sistemi ve ekolojik dengesi korunmalıdır” ifadelerine yer verdi.