Yapımı tepkilere neden olan balık çiftliği kapasite artışına gitti

Dikili Denizköy mevkiinde bulunan ve yapımı tepkilere neden olan balık çiftliği bu kez de kapasite artışı başvurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – İzmir'in Dikili ilçesinde bulunan ve koyları ile her yaz ilgi odağı olan turizm bölgesi Denizköy'de, Akvatek Su Ürünleri A.Ş. tarafından 2015 yılında balık çiftliği kuruldu. Bölge halkının itirazlarına rağmen 2 bin 500 ton kapasiteli su ürünleri yetiştirme faaliyetini sürdüren firma, aradan geçen 7 yılın ardından bu kez de kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak ÇED süreci başlattı.

39 ADET KAFES KURULACAK

Söz konusu kapasite artışıyla birlikte yıllık 2 bin 500 ton olan üretimin bin 500 ton artırılarak 4 bin tona çıkarılması hedefleniyor. 117 bin 975 metrekarelik alanda yapılan faaliyetin ise kapasite artışıyla 164 bin 775 metrekareye çıkarılması planlanıyor. Bulunduğu yerden daha açığa taşınmak istenen balık çiftliğinde 39 adet kafese yer verileceği belirtilirken, söz konusu kapasite artışı 6 milyon TL'ye mal olacak.


14 NİSAN'DA HALKIN KATILIMI TOPLANTISI YAPILACAK

ÇED süreci başlatılan projenin halkın katılımı toplantısı 14 Nisan günü Denizköy bölgesindeki Sahil Cafe'de gerçekleştirilecek. Projenin ilk başvurusunun yapıldığı 2014 yılında Dikili'de yapılmak istenen halkın katılımı toplantısı bölge halkının protestoları sonucu engellenmişti. Birçok sivil toplum kuruluşunun destek verdiği protesto eyleminde şirket yetkilileri toplantının yapılamadığına dair tutanak tutarak alandan ayrılmak zorunda kalmıştı.

'ALANIN TAMAMI TURİZM BÖLGESİ'

Kapasite artışı projesi bölgede tepkilere neden oldu. Dikili Çevre Platformu ve Dikili Emek ve Demokrasi Platformu'nun önümüzdeki günlerde konuyu değerlendirerek bir açıklamada bulunacağı belirtildi.

Kapasite artışına tepki gösteren Çandarlı Dayanışma Derneği Başkanı Halil İbrahim Bircan ise "Önceki yıllarda yapılan başvurulara bakanlık izin vermemiş. Ne hikmetse 25 Mart'ta başvuru yapılıyor, 5 gün sonra süreç başlıyor. Daha önce de halkın tepkisi söz konusu oldu" dedi. Balık çiftliklerinin denizlerdeki ekolojik yaşamı yok ettiğini vurgulayan Bircan, "Bu herkesin bildiği bir gerçeklik ve yıllardır tartışılıyor. Balık çiftlikleri denizin ekolojik yaşamını öldürüyor. Çandarlı Körfezi temizlik açısından dünyanın sayılı körfezleri arasındadır. Aynı zamanda bu alanın tamamı turizm bölgesidir. Bu işlemler neden özellikle turizm bölgelerinde yapılıyor anlayabilmek mümkün değil" diye konuştu.

'ÇEVRE BAKANLIĞI'NI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ'

Son olarak firma yetkililerine ve bakanlığa çağrıda bulunan Bircan, "Çandarlı-Denizköy havzasında çok fazla iş sahası olmadığı için de çalışan genç nüfus balık çiftliklerini bir iş sahası olarak görüp serzenişte bulunabiliyor. Ancak şu anda balık çiftliklerinin her ikisinin de bulunduğu yer turizm alanları içerisinde. Denizi ve doğayı mahvediyor. Umarız firma yetkilileri halkın sesini dinlerler ve bu projeden vazgeçerler. Çevre Bakanlığı'nı da göreve çağırıyoruz. Çevre Bakanlığı'nın çevreye duyarlı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Doğu Işık

'DENİZ EKOSİSTEMİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK BU PROJEDE ISRARCI OLUNMAMALI'

Projeye ilişkin değerlendirmeden bulunan Ege Kültür ve Çevre Platformu (EGEÇEP) Eş Sözcüsü Doğu Işık, Dikili'de yıllar sonra balık çiftliği konusunun yeniden gündeme geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıllarda da gündeme gelmişti ancak yurttaşlar halkın katılımı toplantısını yaptırmayarak bir direniş sergilemişlerdi. Balık çiftliğinin adresi Dikili’nin sahilde bulunan Denizköy Mahallesi. İlerleyen günlerde konuyla ilgili olarak halkın katılımı toplantısı yapılacağını öğrendik. Mahallelilerin orada balık çiftliği kurulmasını istemediğini biliyoruz. Yurttaşların tepkisini çeken, deniz ekosistemini olumsuz yönde etkileyecek olan bu projede ısrarcı olunmaması gerektiğini düşünüyoruz."