Yalan yangını: Provokasyon, linç, hedef gösterme...

Orman yangınları sürerken birçok kirli bilgi ve hedef gösterme vakası dikkat çekiyor. Yangınların başladığı günden bugüne 'sabotajcı avı' ve linç girişimlerine neden olan birçok yalan haber yayıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orman yangınları dokuzuncu güne girerken, bugüne kadar birçok söylenti ve teyit edilmemiş haber yayılması, bu doğrultuda provokasyon, linç girişimleri ve 'sabotajcı avı' gibi olayların devam etmesi dikkat çekti. Yangına müdahale edenlere yardıma giden iki kardeşin linç saldırısıyla karşılaşması, WhatsApp gruplarından araç plakalarının paylaşılıp hedef gösterilmesi, internet siteleri ve bazı gazetelerde 'sabotaj gözaltısı' denilerek yangından bihaber kişilerin suçlanması gibi olaylar medyaya yansıdı.  

İKTİDAR SORUMLU TUTULUYOR

Antalya'nın Manavgat ilçesinde orman yangınları 28 Temmuz 2021 tarihinde başladı. Bu tarihten sonra Muğla, Uşak, Bolu, Denizli gibi birçok yerde de yangınlar çıktı. İnsanlar mallarını ve hayvanlarını kurtarmak için çırpınırken yangınların ortaya çıkış sebebi de sorgulanmaya başlandı. İktidara yönelik eleştiriler yükselirken, sosyal medya platformlarından yangınları ‘Ateşin Çocukları’ adlı bir grubun çıkarttığı iddiasına ilişkin görüntüler yayınlandı. Ancak bu görüntülerin eski olduğu ortaya çıktı. Sabotaj iddialarının Yeni Şafak gazetesi ve Aykırı adlı internet sitesinde sıkça yer aldığı görüldü. Bu iddiaların ardından Kürtler sosyal medyada ve birçok platformda hedef haline geldi.  

LİNÇ GİRİŞİMİ…

Orman yangınlarıyla ilgili sabotaj iddiaları artarak devam ederken 29 Temmuz’da Manavgat’tan linç girişimi haberi geldi. Yangın bölgesinde evleri ve arazileri bulunanlar, Hocalar Mahallesi girişinde ormanı yaktığını düşündükleri 2 kişinin araçlarını yaktı, linç girişiminde bulundu. İki kardeş jandarma tarafından karakola götürüldü. Babaları Ahmet Yavuz saldırı girişiminin ardından, “Bir sineğe bile zarar veremezler. Hâlâ linç girişimi olabilir. Karakolda olmaları daha iyi" dedi.

Yavuz, çocuklarının neden yangın bölgesinde bulunduklarını da, “Su götürüyorlardı” diyerek açıkladı.

İki kardeş ve baba "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla görüştükten sonra mağduriyetlerinin giderildiğini" söyledi. Soylu da Yavuz ailesine sağduyuları için teşekkür etti.

SABOTAJCI AVI…

Tüm bu olaylar sürerken yangınlar da artarak yerleşim yerlerine doğru ilerlemeye devam etti. İki kardeşin linç girişimine uğramasının ardından bazı gruplar sokak sokak gezerek sabotajcı avına çıktı. Silahlarla nöbet tutanların, resmi araçların dışında sivil araçların geçişine izin vermediğine dair görüntüler ortaya çıktı. Bazı WhatsApp gruplarından sivil araçların plakalarının paylaşıldığı öğrenildi. 

MANAVGAT BELEDİYE BAŞKANI: ACIMIZI ARTIRIYOR

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen de 31 Temmuz’da yaptığı paylaşımla kimi grupların yol kontrolü yaptığını ve havaya ateş açtığını duyurdu. Sözen, “Bu şahıslar ‘kundakçı, şüpheli’ yakalama teşebbüsüyle asılsız ihbarlardan yola çıkarak, sokaklarda kimlik kontrolü, yol kesme ve masum vatandaşları korkutacak derecede havaya ateş etme gibi eylemler gerçekleştirerek yaşadığımız bu süreci daha da zorlaştırmaktadır. Bu tarz hareketler, mevcut acımızı daha çok artırdığı gibi hiç kimseye de bir şey kazandırmaz. Bilindiği gibi hâlâ tehlike geçmiş değildir” ifadelerini kullandı.

KOMUTAN: HEPİMİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Özellikle Kürtlere yönelik sosyal medyada ırkçı hedef göstermeler gözlenirken, 2 Ağustos gecesi Manavgat'ta görev yapan jandarma komutanı da silahla nöbet tutan grupları toplayıp provokasyon uyarısı yaptı. Komutan gruba bugüne kadar gözaltına alınanların suçsuz olduğunu ve serbest bırakıldıkları bilgisini paylaşarak, "Sizin o üye olduğunuz WhatsApp gruplarından sürekli yanlış plaka atıyorlar. Sonra burada çevireceksiniz başınıza büyük olaylar gelecek. O üye olduğunuz WhatsApp gruplarını silin ve bunlara inanmayın. O gruplar takip ediliyor. Gerçekten şüpheli bir durum olursa bize iletin. Sizlerin yaptığınız bu hareketler bizim işimizi aksatıyor. Atılan plakaları biz denetliyoruz zaten. Hepimizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

BİR YALAN HABER DE İSTANBUL’DAN

Hedef göstermeler sadece orman yangınlarının yaşandığı bölgelerle sınırlı kalmadı. Aykırı internet sitesi 31 Temmuz’da İstanbul Adalar’da iki kişinin benzin bidonlarıyla ‘yakalandıklarını’ söyleyerek haberi, ‘İstanbul Adalar'da 3 kişi benzin bidonlarıyla yakalandı, terör örgütü bağlantıları çıktı!’ başlığıyla verdi. Sözcü ve Hürriyet gibi gazeteler de haberi, ‘Sabotaj gözaltısı’ olarak duyurdu.

Gazeteci Baransel Ağca ise gözaltına alınan kişilerin ifade tutanaklarına ulaşarak bu bilgilerin yanlış olduğunu teyit etti: "Gözaltına alınan üç arkadaş denizde yüzerken atık yağ dolu bir bidon bulup, denize karışmasın diye çöp kutusuna bırakıyorlar. Bunu görenler 3 kişiyi ihbar ediyor ve gözaltı işlemleri yapılıyor. Suçsuz oldukları anlaşılan 3 kişi serbest bırakıldı."

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de bu haberlerin yalan olduğuna dair Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Gül söz konusu haberle ilgili, olayın doğru olmadığını söyleyerek, “Provokasyona gelmeyelim. Adalarımızı koruyalım” dedi.