Yakalandığını Erdoğan duyurdu; 'Kaçma şüphesi yok' diye bırakıldı, kaçtı, yine yakalandı

Necip Hablemitoğlu cinayetinin sanığı olarak Ukrayna'da yakalandığı haberini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu, 'kaçma şüphesi yok' diye tahliye edilip kaçan Nuri Gökhan Bozkır yeniden yakalandı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL – Akademisyen Necip Hablemitoğlu suikastının sanığı olarak Ukrayna'da yakalanıp MİT operasyonuyla Türkiye'ye getirilen ve tahliye olduktan sonra 'Soğan TIR’ları davasından 21 yıl ceza alan eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır, Ankara Emniyeti’nin operasyonuyla bir kez daha yakalandı. Eski Özel Kuvvet Komutanlığı (ÖKK) görevlisi olan Nuri Gökhan Bozkır, 18 Mayıs 2023’te Hablemitoğlu davasından ‘kaçma şüphesi bulunmadığı’ gerekçesiyle tahliye edildi. 27 Mayıs 2023’te 'Soğan TIR’ları davasından ceza alan ancak duruşmalardan vareste bırakılan Bozkır, kayıplara karıştı. Peki, Hablemitoğlu suikastı soruşturmasının “kilit” önemine sahip Nuri Gökhan Bozkır kimdir?

ADI İLK OLARAK SAUNA ÇETESİ OPERASYONUYLA DUYULDU

Uzun yıllar ÖKK’de yüzbaşı rütbesiyle tim komutanı olarak görev yapan Nuri Gökhan Bozkır ismini kamuoyu ilk defa 'Sauna Çetesi' operasyonu ile 2005 yılında duydu. Ordudan da 'Sauna Çetesi' davasıyla olan ilişkisi yüzünden atılan Bozkır; Kırgızistan’da bulunan, uluslararası patlayıcı ve bomba satışı yapan DNS isimli bir şirketin sahibi oldu. Ancak Bozkır’ın ismi askerlikle başlayıp patlayıcı satışı yapan şirketin sahibi olmakla kalmadı, 2015 yılında Urfa Akçakale’de IŞİD’e silah taşıdığı belirtilen 'Soğan TIR’ları davasıyla tekrar duyuldu. O dönem gazetelerde Bozkır’ın adı 'IŞİD'e tonlarca bombayı saunacı yüzbaşı vermiş' başlığıyla geçti.

HABLEMİTOĞLU SUİKASTININ KEŞİFCİSİ OLDUĞUNU İTİRAF ETMİŞTİ

Bozkır’ın karıştığı iddia edilen suçlar 'Sauna Çetesi' davasından öncesine dayanıyordu. 2002 yılında akademisyen Necip Hablemitoğlu'nun Ankara Çankaya’daki evinin bulunduğu Portakal Çiçeği Sokak’ta düzenlenen suikastla öldürülmesine ilişkin soruşturma, Nuri Gökhan Bozkır’ın MİT operasyonuyla Ukrayna’da yakalanıp Türkiye'ye getirilmesi sonrasında yeniden başladı. Bozkır, yakalandıktan sonra duruşmalarda Türk Silahlı Kuvvetleri'nde üst düzey bir komutandan talimat aldığını ve Portakal Çiçeği Sokağı’nda keşif yapmasının istendiğini söyledi.

UKRAYNA’DA YAKALANDIĞINI ERDOĞAN DUYURDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir televizyon programında duyurduğu operasyon sonucunda Bozkır’ın ifadeleri, soruşturmanın yürütülmesindeki en önemli eşiklerden birine dönüştü. Aralarında Eski Özel Kuvvetler Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Alay Komutanı Levent Göktaş’ın da bulunduğu 10 sanıklı davanın seyrini yine Bozkır’ın mahkemedeki ifadeleri değiştirdi. Bozkır, MİT elemanlarının işkencesine uğradığını ileri sürerek bir tabut içinde bekletildiğini ve ifadelerinin iradesi dışında alındığını söyledi. Mahkeme de ifadelerin kanun dışı alındığı ve gelinen aşamada tutukluluğun 'aşırı tedbir' olduğu gerekçesiyle Bozkır’ın 18 Mayıs 2023’te tahliye edilmesine karar verdi.

TAHLİYEDEN 9 GÜN SONRA 'SOĞAN TIR’LARI DAVASINDAN 21 YIL HAPİS CEZASI ALDI

Hablemitoğlu dosyasından tahliye edilen Nuri Gökhan Bozkır aynı zamanda Soğan TIR’ları davasından yargılanıyordu. Bozkır, 'kaçma şüphesi olmadığı' gerekçesiyle tahliye edildikten sadece 9 gün sonra 'Soğan TIR’ları davasından 27 Mayıs 2023'te 21 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Bozkır, duruşmalardan vareste tutulduğu için çoktan kayıplara karışmıştı.

Bozkır, Hablemitoğlu dosyasında işkence gördüğü gerekçesiyle ifadelerini reddetmiş olsa da 'Soğan TIR’ları davası tutanaklarına yansıyan ifadelerinde Levent Göktaş hakkında dikkat çekici bilgiler vermişti.

Hablemitoğlu’nun öldürülme nedenlerine dair pek çok senaryo konuşuldu. Onlardan biri de MİT Müsteşarlığı'ndaki rekabetin tarafı olmasıydı. Hablemitoğlu’nun adının geçtiği MİT Müsteşarlığı'na adaylardan biri de Nuri Gökhan Bozkır’ın komutanı Levent Göktaş’tı. Hatta bu senaryoyu güçlendiren ifadelerden biri de 'Soğan TIR’ları davasına yansımıştı. Sanıklardan Bülent Erol, Bozkır’ın kendisine “Levent Göktaş MİT Müsteşarı olacak ve bu olayı kapatacak. Korkma" dediğini aktarmıştı.

SON DURUŞAMADA AVUKATLARI TUTUKLANMAMA GARANTİSİ İSTEDİ

Aynı dönem kendisine yakın kaynaklar Nuri Gökhan Bozkır’ın “Ölsem de kaçacağım” dediğini belirtti. Bozkır’ın avukatı Mehmet Şerif Felekoğlu, “Ben de en son bir önceki Hablemitoğlu duruşmasında gördüm. O duruşmaya fiziken katılmıştı. Tahliye öncesi görüştüğümüzde çocuklarının yanına gideceğini söyledi. O duruşmada tahliye oldu. Bir daha da görmedim” ifadesini kullanı.
Ayrıca Bozkır’ın avukatları, Hablemitoğlu davasının 27 Kasım 2023’te görülen duruşmasında, Nuri Gökhan Bozkır’ın duruşmalara katılması için tutuklanmama garantisi istediğini belirtse de mahkeme bu talebi reddetmişti.