Yağmur Önüt duruşması yarın: Katil bu kez tutuklanır mı?

Üniversite öğrencisi Yağmur Önüt'ü öldüren Egemen Vardar, Yargıtay kararı sonrası yarın 2'nci kez hakim karşısına çıkıyor. Kamuoyunun ve siyasetin takip ettiği davada gözler mahkeme heyetinde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Egemen Vardar tarafından katledilen üniversite öğrencisi Yağmur Önüt'ün davası yarın görülecek. Sadece 11 ay cezaevinde kalan Vardar 5 yıldır dışarda geziyor. Yargıtay, Önüt’ün dosyasında 'kasıt var' diyerek davanın yeniden görülmesini istedi. İlk duruşması 9 Eylül’de görüldü ancak bakanlık avukatlarının duruşmaya katılmaması nedeniyle dava ertelenmişti. Öte yandan HDP ve CHP’li milletvekilleri bakanlık avukatlarının duruşmaya katılmamasına tepki göstererek konuyu Meclis gündemine taşımıştı.

DAVA NEDEN ERTELENDİ?

Pompalı tüfekle 19 Nisan 2016’da öldürülen Önüt Davası tam 5 yıldır devam ediyor. Yargılama devam ederken Yargıtay olayda olası kast var dedi, bu karardan sonra savcılık katilin tutuklanmasını talep etti. Yargıtay’ın bozma kararından sonra görülen ilk duruşmada ise Vardar yine tutuklanmazken mahkeme duruşmayı 3 ay sonrasına erteledi. 25 Mayıs 2021'de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın avukatlarına Yargıtay ilamı, duruşma günü ve saati tebliğ edilmesine rağmen bakanlık avukatları duruşmada yer almadı. Mahkeme bakanlık avukatlarına tebligat yapılmasına rağmen tebligat yapılmadığını belirterek duruşmayı ertelemişti. 

 SANIK KENDİSİNİ ‘ŞAKALAŞIYORDUK’ DİYE SAVUNUYOR

Vardar, ‘şakalaşıyorduk’ diyerek Önüt’ü kasıtlı olarak öldürmediğini iddia ediyor ancak otopsi raporu ise durumun öyle olmadığını gösteriyor. Adli Tıp 20 yaşındaki Önüt’ün kasten öldürüldüğü yönünde rapor hazırlamıştı. Yerel mahkeme ise Vardar’a bilinçli taksirle öldürme suçundan önce 7 yıl hapis cezası verdi, ardından ‘sanığın fiilden sonraki hali, yargılama aşamasındaki tutum ve davranışları, sanığın geleceği üzerindeki etkisi lehine takdiri’ indirim sebebi kabul ederek cezayı 5 yıl 10 ay hapis cezasına düşürdü. Vardar, 10 ay cezaevinde tutulduktan sonra tahliye edildi. Ancak her ne kadar yerel mahkemenin cezada indirim olarak gördüğü eylemler sanık lehine işlese de durum böyle olmadı. Görülen her duruşma sonrası tutuklama kararı çıkmadığı için duruşmada hazır bulunan Vardar ve ailesi mahkemelerin kararına alkış tutarak destek çıktı. Fakat Yargıtay, kararı bozdu ve cinayet için ‘olası kast var’ dedi. Önüt ailesinin ve avukatı Esin Yeşilırmak’ın tek isteği ise sanığın hak ettiği cezayı alması.

ÖNERGELERE YANIT YOK

Öte yandan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın Meclis’te Önüt’le ilgili verdiği önergelere henüz yanıt verilmedi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle verilen önergelerde, “Yargılamanın sürüncemede kalmasına yol açmasına neden olan bu eylem sonrası mağduriyet yaşayan kişilerin adalet arayışı gecikmiştir. Yargılamanın sürüncemede bırakılması bir kamu kurumu ve çalışanları açısından kabul edilmezdir ve karşılığında bir yaptırım uygulanması gerekmekte” ifadeleri yer aldı.

Önüt’ün ikinci duruşması yarın Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 14.45'te görülecek.