Yağcıoğlu Apartmanı davası: Tutuklu müteahhit kolon kesildiğini öne sürdü

İzmir depreminde yıkılan Yağcıoğlu Apartmanı'na ilişkin açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmada tutuklu sanık müteahhit Şerafettin Ağar, binada kolon kesildiğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de 30 Ekim 2020'de tarihinde yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremde, Yağcıoğlu Apartmanı'nın yıkılmasına ilişkin davanın ilk duruşması Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi'nde görüldü.

İzmir 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya, tutuklu sanık müteahhit Şerafettin Ağar, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, tutuksuz sanık inşaat mühendisi Orhan Ayber ise duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya taraf avukatları ile müştekiler de katıldı.

MÜTEAHHİT KOLON KESİLDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Duruşmada tutuklu sanık Ağar, binanın yıkılmasında kusuru olmadığını iddia ederek, 1973'ten 2005'e kadar sadece Bornova'da 251 bina yaptığını, 4 ve 5 büyüklüğünde onlarca deprem olmasına rağmen bugüne kadar hiçbirinde hasar ve çatlak meydana gelmediğini söyledi.

Aynı arsada, aynı malzeme ve aynı ustayla yapılan A ve B bloktan sadece birinin yıkıldığını belirten Ağar, B blokun yıkılmasının dış müdahaleden kaynaklandığını öne sürdü.

Dokuz Eylül Üniversitesi raporunda 23 No'lu kolonun yerinde olmadığının ve kesildiğinin belirtildiğini söyleyen Ağar, “Yağcıoğlu Sitesi yöneticileri B blokun bodrum katını soğuk hava deposu yapmak için kime kiraya verdilerse sorumlular bunlardır. Sağlık sorunlarım var, tahliyemi istiyorum” dedi.

Tutuksuz sanık fenni mesul inşaat mühendisi Orhan Ayber ise hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, binanın 1975 deprem yönetmeliğine uygun yapıldığını ifade etti. Ayber, kolon kesme olayından ise haberdar olmadığını beyan etti.

'DUVARLARA ÇİVİ BİLE ÇAKAMIYORDUK'

Apartman sakinlerinden müşteki Halit Sarper Keleş ise daireyi 16 yıl önce aldıklarını dile getirdi.

Keleş, “Aldığımız zaman bodrum katta neredeyse yarım metre su bulunmaktaydı. Zaman zaman su tahliye edilirdi. Yağışlar oldu mu su dolardı. Binanın zemininde su hep vardı” dedi. Keleş'in eşi Yasemin Keleş de duvarlara sağlam olmadığı için çivi bile çakamadıklarını dile getirdi.

Duruşmaya katılan diğer müştekiler de yakınlarını kaybettiklerini ve sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi.

Mahkeme heyeti ise tutuklu sanık müteahhit Ağar'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi. (DUVAR)