Xenon gazı ile akciğer taraması: Covid'in etkilerini netleştirdi

İngiltere'de yapılan bir araştırma, korona virüsünün hastalığı hafif geçirenlerin bile akciğerlerinde hasara yol açtığını saptadı. Araştırma, katılımcıların akciğer taramasına girmesinden önce Xenon gazı solumasıyla yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yeni bir teknolojinin kullanılmasıyla yapılan bir araştırma, Covid-19'un akciğerlere verdiği hasarın zannedilenden daha fazla olabileceğini ortaya koydu. Buna göre, hastalığı ağır geçirmemiş kişilerde bile üç aydan uzun süre sonra akciğer sorunları görülebiliyor. 

Oxford Üniversitesi'nde 10 hasta üzerinde yapılan araştırmada, geleneksel tarama tekniklerinin yakalayamadığı akciğer sorunlarını tespit edebilmek için yeni bir tarama teknolojisi kullanıldı. Araştımacılar, MR taramalarında Xenon gazını kullandı; hastaların tomografi öncesinde bu gazı solumasıyla, akciğerlerindeki hasar daha iyi ölçülebildi.

XENON İLE RESİM NETLEŞTİ

Araştırma, yaşları 19 ile 69 arasında değişen, Covid-19 geçirdiği sırada yoğun bakıma alınmamış veya solunum cihazına bağlanmamış 10 kişi üzerinde yapıldı. Deneklerin tamamının Covid-19'u atlatmalarının üzerinden en az üç ay geçmişti.

KLASİK CİHAZLAR TESPİT EDEMEDİ

Ancak Xenon gazıyla yapılan taramada, sekizinde nefes darlığı ve yorgunluk görüldü. Taramada, oksijenin akciğerde kana karışmakta zorlandığı noktalar görüldü; bu sayede akciğerlerdeki hasar daha net tespit edilebildi. Araştırmacılar, daha geleneksel tarama yöntemlerinde söz konusu akciğer hasarının görülemediğini belirtti.

'BU KADARINI BEKLEMİYORDUM'

Araştırma ekibinin başındaki Prof. Fergus Gleeson, araştırmanın sonuçları hakkında "Bir miktar akciğer hasarı bekliyordum ama bu kadarını değil" ifadelerini kullandı. Gleeson'ın ekibi şimdi, aynı taramayı genç hastalar ve Covid-19'u ağır geçirmemiş 100 kişi üzerinde yapmayı planlıyor. Covid-19'u hafif geçiren kişilerde de akciğer hasarı yaşanıp yaşanmadığını saptamayı amaçlayan bu çalışmanın, korona virüsünün uzun vadeli etkileri konusunda yeni bulgular sağlayabileceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)