WSJ: Hamas, savaş sonrası Gazze’nin yönetimi için El Fetih’le görüşüyor

ABD basınına konuşan kaynaklar, Hamas'ın siyasi liderlerinin İsrail'le çatışmalar sonrası Gazze'nin yönetimiyle ilgili olarak El Fetih ile görüşmeler yaptığını anlattı.

Husam Badran
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas’ın İsrail’le çatışmalar sonrası Gazze’nin yönetimiyle ilgili olarak ‘Filistinli rakipleri’ ile görüşmeler yaptığı iddia edildi. ABD basınına yansıyan haberlerde, El Fetih ile yapılan görüşmelerin Hamas’ın Katar’ın başkenti Doha’da bulunan siyasi liderleri ile Hamas'ın askeri kanadı arasındaki bölünmeyi artırabileceği ifade edildi.

The Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre, Hamas’ın siyasi liderleri, çatışmaların sona ermesinin ardından Gazze ve Batı Şeria’nın nasıl yönetileceği ile ilgili El Fetih ile görüşüyor. Gazete, bu görüşmelerin, Hamas’ın siyasi kanadının çatışma sonrasında ne olacağıyla ilgili plan yapmaya başladığının ‘en açık işareti’ olduğunu kaydetti. WSJ'ye konuşan Hamas Politbüro üyesi Hüsam Badran da “Savaşmak istiyoruz diye savaşmıyoruz. Sıfır toplamlı bir oyunun partizanları değiliz. Savaşın bitmesini istiyoruz” dedi. 

‘YAHYA SİNWAR’IN GÖRÜŞMELERDEN HABERİ YOKTU’

Doha'da bulunan Hüsam Badran, bir Filistin devleti kurmak istediklerini ifade ederek bu devletin Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’te kurulmasını istediklerini anlattı. Görüşmelerle ilgili bilgi sahibi kişiler ve İsrailli bir yetkili ise Hamas Politbürosu ile El Fetih arasındaki görüşmelerin Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinwar ile ‘gerilime sebep olduğunu’ iddia etti. Buna göre, Hamas’ın Gazze’yi yönetmesini istemeyen Sinwar, savaşın henüz kaybedilmediğine inanıyor ve taviz vermek için çok erken olduğunu düşünüyor. 

WSJ’ye konuşan kaynaklara göre, Sinwar, Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi’nin ‘baskın fraksiyonu’ olduğu ifade edilen El Fetih ile görüşmeler konusunda önceden bilgilendirilmemişti. Öğrendiğindeyse görüşmelerin durdurulmasını talep etti. “Bu, ulusal bir diyalog olacak” diyen Badran ise “Biz her zaman Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) herhangi bir Filistin fraksiyonunu içermesi gerektiğini söyledik” diye konuştu. 

‘HAMAS, EL FETİH LİDERLERİNE ULAŞTI’

Gazetenin iddiasına göre, Hamas, son günlerde gizlice El Fetih liderleri ile iletişime geçmişti. Badran ve diğer Hamas yetkilileri, görüşmelerde eski Gazze güvenlik şefi Muhammed Dahlan ile eski Filistin başbakanı Salam Fayyad’ın da olduğunu belirtti.  

Görüşmeler ile ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre, İsmail Haniyeh ve Halid Meşal de dahil olmak üzere Hamas’ın siyasi liderleri ile FKÖ’nün iki numaralı ismi Hussein Al-Sheikh de görüşmelere doğrudan müdahil oldu. El Fetih tarafını temsil eden Al-Sheikh ise görüşmelerden sorumluydu. Al-Sheikh, konuyla ilgili yorum talebini reddederken, Badran, Al-Sheikh’in Doha’da Hamas siyasi liderleriyle görüşmediğini söyledi. 

‘HAMAS’IN SİLAHSIZLANMAK GİBİ BİR PLANI YOK’

Badran, bir koalisyonun parçası olmanın uluslararası kamuoyu ile, özellikle de Hamas ile çalışmak istemeyen Avrupa ülkeleri ile görüşmeleri kolaylaştıracağını belirtti. Buna göre, görüşmelere katılan Hamas siyasi liderleri, FKÖ’ye katılmaya istekli olabileceklerini ve 1967 sınırları içinde bir Filistin devleti için birlik hükümeti altında müzakereleri destekleyebileceklerini bildirdi. Öte yandan, Badran, Hamas’ın silahsızlanmak ya da İsrail ile ilgili yaklaşımında değişime gitmek gibi bir planı olmadığını da ifade etti.

‘HAMAS LİDERLERİ SİNWAR’IN DAHA FAZLA DAYANABİLECEĞİNE İNANMIYOR’

Washington Enstitüsü’nden Yakın Doğu Politikası uzmanı Ehud Yaari’ye göre ise ‘Hamas liderleri, Gazze’nin kaybedilebileceğini düşünüyor ve Sinwar ile ekibinin İsrail saldırılarına uzun süre dayanabileceğine inanmadığından şimdi bir anlaşma yapmak istiyor.’

Badran ise Hamas’ın Gazze’deki kolu ile Doha’daki siyasi liderleri arasında bir bölünme olmadığını söyledi. Badran, “Hamas’ın Gazze içindeki ve dışındaki liderliği pek çok konudaki stratejiler ve siyasi duruşlar konusunda tam bir fikir birliği içinde” ifadelerini kullandı. 

Gazetenin aktardığına göre, Hamas ve El Fetih’in farklılıklarını bir kenara bırakıp ortak bir hükümet kurma çabaları büyük ölçüde Hamas’ın askeri kanadını lağvetmeyi reddetmesi sebebiyle sekteye uğruyordu. İki taraf aynı zamanda seçimlerin yapılması ile ilgili mekanizmalar konusunda da anlaşmazlık yaşıyordu. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Hamas El Fetih Gazze