WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul, bu yıl Müze Gazhane'de

WOW-Dünya Kadınlar Festivali, 19-20 Mart tarihlerinde İstanbul’un kültür mirası ve yeni yaşam alanı Müze Gazhane’de gerçekleştirilecek.

Jude Kelly, Fotoğraf: Ellie Kurttz
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadınları destekleyerek, kadınların karşılaştığı güçlükleri ve daha eşit bir dünya için ürettikleri çözümleri görünür kılmayı amaçlayan WOW - Dünya Kadınlar Festivali İstanbul, bu yıl WOW – Dünya Kadınlar Vakfı ve British Council ortaklığında ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) desteği ile 19-20 Mart tarihlerinde Müze Gazhane’de düzenlenecek. Kültür ve sanat alanını sivil toplumla bir araya getiren festival, İstanbul’da ilk kez fiziksel katılıma açık olacak. 

WOW Vakfı Kurucu Direktörü Jude Kelly, CBE bu yıl ilk kez fiziksel olarak İstanbul'da ziyaretçiler ile buluşacak festivale dair; “WOW – Dünya Kadınlar Festivali, 2010 yılında Londra’da kurduğumdan bu yana şimdiye kadar altı kıtada 30’dan fazla yerde gerçekleşti. WOW Festivalleri, katılımcıların bir araya gelerek kadınların hayatını etkileyen önemli meseleleri tartışmalarına imkân sağlayan alanlar yaratır. Neşeli, kutlama amaçlı ve önemlidir; şimdiye dek Avustralya, Amerika, Hindistan, Pakistan, Birleşik Krallık ve Brezilya gibi farklı ülkelerde üç milyondan fazla insana ulaşmayı başarmıştır. İlki geçtiğimiz yıl çevrimiçi olarak düzenlenen WOW İstanbul’un, bu yıl yüz yüze bir etkinlik olarak geri dönmesinden dolayı inanılmaz heyecanlıyız. Dünyanın en önemli şehirleri arasında yer alan ve kültür, sanat ve sivil toplum alanlarında merkezi bir konumda bulunan İstanbul’un, WOW küresel ağı olarak hayata geçirdiğimiz değişimin bir parçası olması bizim için çok önemli" ifadelerini kullandı.

FESTİVALK PROGRAMI

WOW İstanbul’un #Birlikteyiz başlığını taşıyan Açılış Paneli, WOW Vakfı Kurucu Direktörü Jude Kelly ile gazeteci ve yazar Zeynep Miraç Özkartal Taner’in sohbetine ev sahipliği yapacak. 19 Mart’ta Müze Gazhane’de düzenlenecek panelde, pandemiyle yaşamaya devam eden dünyada dayanışmanın kadınlar için ne anlam ifade ettiği, göç, iklim değişikliği ve yoksulluk etkileriyle tartışılırken, sanatın kadınların bulduğu farklı direnme yöntemlerini nasıl görünür kıldığı da konuşulacak.

Bu sene WOW İstanbul'da birçok özel kürasyonlu bölüm yer alacak. Bağımsız medya kuruluşu 5Harfliler tarafından oluşturulan 5Harfli Sesler bölümünde, 5harfli yazarlar “hepinizi feminist sesleri paylaşıp çoğaltmaya bekliyoruz” çağrısı ile 5harfli okurlarla buluşacak.

WOW Büyük Fikirler bölümü ise birbirinden farklı deneyimlere sahip kadınlara kendi hikayelerini paylaşacakları ve kısa konuşmalara ev sahipliği yapacak açık sahne olarak kurgulanıyor. Yazar Şebnem İşigüzel ve oyuncu Tamar Çıtak, Şebnem İşigüzel’in 'Gözyaşı Konağı Ada 1876' kitabından performatif bir okuma yapacak. Bu bölüme katılan diğer isimler ise Ayşe Tükrükçü ve Aslı Karataş.

WOW İstanbul’un katılımcılı bölümü olan Atölye Çalışmaları, bu sene de şehirde sürdürdükleri farklı çalışmalar ile alanlarında öne çıkan sivil toplum kuruluşlarını festival izleyicisi ile buluşturacak. Ayrıca festivale çocukları ile gelen katılımcıların çocukları için de İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından atölyeler düzenlenecek.

CANLI PERFORMANSLAR: BENİM ŞEHRİM, BENİM SESİM

WOW İstanbul Festivali bu sene şehirdeki kadınların seslerini müzikle duyurmaya devam edecek. WOW Sesler, Beatsbygirlz Turkey Chapter’dan Beril Sarıaltun ve Birleşik Krallık’tan müzisyen ve eğitimci Mandy Wigby liderliğinde gerçekleştirilen #KültürdeKadınGücü ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ programından bir grup müzisyen kadının canlı performanslarını izleyici ile bir araya getirecek.

Elif Cemal ve EFG Londra Jazz Festivali’nden Pelin Opçin küratörlüğünde Birleşik Krallık ve Türkiye’den müzisyenlerle hayata geçirilen WOW İstanbul Kolektif, festivalin ilk gününde dinleyicilerle buluşacak. Katılımcılar ayrıca, 2021 Birleşik Krallık WOW Festivali’nde sahne alan bazı sanatçı kadınların özel olarak çekilmiş müzik performanslarından oluşan Birleşik Krallık WOW Sesler’i izleyebilecek. 

 FESTİVALDE BU YIL

Festivalin ilk kez bu sene yapılacak fiziksel versiyonunda yer alacak bölümlerinden Hızlı Mentorluk, SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ev sahipliğinde düzenlenecek. Bu yıl ilk defa İKSV Alt Kat tarafından gerçekleştirilen WOWsers İstanbul bölümünde, 18-21 yaş arasındaki katılımcılar, sanatçı ve tasarımcı Pınar Akkurt’un ‘Çöpler, Kilimler ve Pikseller’ başlıklı atölyesinde bir araya gelecek.

Festival boyunca açık olacak Sivil Alan bölümüne festival daveti ile dahil olacak sivil toplum kuruluşları yer alacakları stantlarda hem ürünlerini paylaşabilecek hem de aktivitelerini tanıtabilecek.

 KAPANIŞ PANELİ

WOW İstanbul Festivali’nin İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları iş birliğiyle düzenlenen Kapanış Paneli, kültür-sanat alanının eşitlikçi bir yaklaşımla nasıl yeniden kurgulanabileceğine odaklanacak. Festivalin son günü olan 20 Mart’ta Müze Gazhane sahnesi, Gazeteci Duygu Demirdağ moderatörlüğünde gerçekleştirilecek panelde, Birleşik Krallık’tan araştırmacı ve eğitmen Vick Bain, Türkiye’den Prof. Dr. Itır Erhart ve Oyuncular Sendikası’ndan Ece Dizdar’a konuşmacı olarak ev sahipliği yapacak.

Festival boyunca, simultane Türkçe işaret dili çevirisi ve simultane Türkçe, İngilizce sesli çeviri yapılacak. WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul’un programına ait diğer detaylar ilerleyen günlerde açıklanacak