Wikipedia'nın kurucusu Wales'ten Elon Musk'a 'Türkiye' tepkisi

Wikipedia'ya Türkiye'de getirilen erişim engeli sürecini hatırlatan Jimmy Wales, "Wikipedia, şunu yaptı: İlkelerimiz için güçlü durduk ve Anayasa Mahkemesi'ne dek savaştık ve davayı kazandık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, Twitter'ın 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Milletvekili seçimleri öncesinde mahkeme kararları uyarınca Türkiye'de bazı içeriklerin erişimine engelleme getirmesi hakkında açıklama yaptı. Wales, Twitter'ın sahibi Elon Musk'ın Twitter'dan bir gazetecinin sorusuna yanıt verdiği tweet'ini alıntılayarak Wikipedia'nın erişim engeli karşısında ne yaptığını hatırlatarak Musk'ı eleştirdi.

Wales, Twitter mesajında, "Wikipedia, şunu yaptı: İlkelerimiz için güçlü durduk ve Türkiye Anayasa Mahkemesi'ne dek savaştık ve davayı kazandık. İfade özgürlüğüne bir slogan olarak değil, bir ilke olarak muamele etmenin anlamı budur" dedi.

Ne olmuştu?

Sosyal medya şirketi Twitter, Türkiye'deki seçimler öncesinde bazı içeriklerin sınırlandırılacağını açıkladı. Twitter'ın Küresel Hükümet İlişkileri hesabından yapılan açıklamada, bu adımın mahkeme kararlarına yanıt olduğu ve platformun Türkiye'de erişilebilir kalmasını sağlama amacı taşıdığı kaydedildi. Açıklamada içeriklerin dünyanın geri kalanında erişilebilir olacağı ifade edildi.

Twitter'ın açıklaması şöyleydi: "Twitter’a iletilen erişim engellenmesine yönelik mahkeme kararları uyarınca ve Twitter'ın Türkiye’de kullanıma açık kalmasını sağlamak amacıyla, Türkiye'de bazı içeriklerin erişimine engelleme getirdik. Politikalarımız çerçevesinde ilgili hesap sahiplerini bu işlemler hakkında bilgilendirdik. Engellenen içerikler dünyanın geri kalanında erişilir olmaya devam edecektir."

Twitter hesabından paylaşım yapan Bloomberg çalışanı Matthew Yglesias'ın "Türk hükümeti, Twitter'dan seçimden hemen önce muhaliflerini sansürlemesini istedi ve Elon Musk buna uydu" diyerek kararı eleştirmesi üzerine Elon Musk, yanıt vererek, "Beynin yerinde mi? Seçenekler, Twitter'ın tamamen kısıtlanması veya bazı tweetlere erişimin sınırlandırılmasıdır. Hangisini istersin?" ifadelerini kullandı.

Kararın nedenini soran gazeteci Brian Krassenstein'e de cevap veren Musk, "Türkiye hükümetinin bize gönderdiklerini yayınlayabilirdik. Yapacağız" dedi. (DIŞ HABERLER)