WikiLeaks kurucusu Assange'ın ABD'ye iadesi onaylandı

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, ABD'nin Irak ve Afganistan'daki savaş suçlarını ortaya çıkaran WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın tüm tepkilere rağmen ABD'ye iade edilmesine onay verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Belmarsh Cezaevi'nde bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesi yönünde verilen mahkeme kararı İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandı.

The Guardian'ın haberine göre, Assange'ın avukatlarının, ABD'deki cezaevlerinde can güvenliği olmayacağını belirterek buna ilişkin bir garanti sağlanması yönündeki talepleri karşılanmamasına rağmen onay verildi. 

İçişleri Bakanlığı sözcüsü, tepki çeken onay kararının 2003 tarihli Suçluların İadesi Yasası kapsamında olduğunu belirterek mahkemenin de Assange'ın iade edilmesinin "insan haklarına aykırı" olmadığına kanaat getirdiğini söyledi. 

175 YILA KADAR HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜLÜYOR

ABD, Irak ve Afganistan'da işlenen savaş suçlarına ilişkin 2010 ve 2011'de binlerce gizli belgeyi yayımlaması nedeniyle Avustralya doğumlu 50 yaşındaki Assange'ı 18 farklı suçtan yargılamak istiyor. Avukatları, Assange'ın ABD'de yargılanıp suçlu bulunması halinde, 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söylüyor.

ABD yönetimi ise Assange'ın hapis cezasının muhtemelen 4-6 yıl arasında olacağını belirtiyor. ABD'ye iade edilmemek için Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınan ve burada 6 yıl yaşayan Assange, 2019'dan bu yana İngiltere'de cezaevinde. İngiltere'de ABD'ye iade edilmesi talebiyle görülen davalardan aleyhte karar çıkmış, İngiltere'de Assange destekçileri kararı protesto etmişti. (DIŞ HABERLER)