WhatsApp'ta yayılan 'DSÖ otopsiyi yasakladı' iddiası yalan

Türkiye dahil birçok ülkede, DSÖ'nün Covid-19 hastalarına otopsiyi yasakladığı ve bu yasağı delenlerin 'geçeğe ulaştığı' iddiasını içeren bir mesaj yayılıyor. Oysa DSÖ'nün böyle bir yetkisi yok.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - WhatsApp gruplarında, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 'gerçeklerin ortaya çıkmasını engellemek için Covid-19 hastalarına otopsi yapılmasını yasakladığı' ve 'bu yasağı delen' doktorların yeni bulgulara ulaştığı yönünde bir mesaj yayılıyor. Yalan iddialar içeren mesaj Türkçenin yanı sıra Fransızca ve İngilizce, hatta Filipinler'de konuşulan Tagalog diyalektiyle bile yazılmış şekilde yaygın biçimde paylaşılıyor.

NE İDDİA EDİLİYOR?

İlk olarak Mayıs 2020'de yayılmaya başlayan mesajda, İtalyan doktorların 'DSÖ'nün yasağına karşı koyarak' Covid-19 hastaları üzerinde otopsi yaptığı ve 'bu hastalığa esasında bir virüsün değil, bakterinin yol açtığını' keşfettiği iddia ediliyordu. İddiaya göre, doktorlar 'otopsi sayesinde bu bakteriyi keşfedip tedavi bulmuşlardı'. Birebir aynı iddia bugünlerde, Türkiye'deki WhatsApp gruplarında bu kez 'Rus doktorların keşfi' olarak sunuluyor.

DSÖ ÜLKELERE YASAK DAYATAMAZ

Oysa, 'DSÖ'nün Covid-19 hastalarına otopsi yapılmasını yasakladığı' iddiası yalan. Öncelikle, DSÖ'nün ülkelere yasaklar getirme gibi bir yetkisi bulunmuyor. Kurum sadece tavsiyelerde bulunuyor.

UYGUN KOŞULLARDA OTOPSİ TAVSİYE EDİLİYOR

Dahası, DSÖ'nün tavsiye kararlarında, Covid-19 hastalarına otopsi yapılmasının mümkün olduğu vurgulanıyor. DSÖ sadece, otopsi sırasında doktor ve sağlık çalışanlarına virüs bulaşmaması için iyi havalandırma koşulları gibi önlemlerin alınmasını tavsiye ediyor. DSÖ'nün, otopsiyi tavsiye etmese bile ülkeleri otopsi yapmamaya zorlayacak bir yetkisi bulunmuyor.

 

DSÖ'nün bu tür yetkilerinin bulunmaması, hem kuş gribi ve Ebola salgınlarında, hem de mevcut pandemide 'yeterince şey yapmamakla' suçlanmasına da yol açmıştı. Kurum bu eleştirilere yanıtında da, yetki sınırlarına dikkat çekmişti.

BUGÜNE DEK OTOPSİ SAYESİNDE ÖNEML BİLGİLER EDİNİLDİ

Öte yandan, WhatsApp'ta yayılan mesajdaki iddianın aksine, pandeminin ilk günlerinden bu yana birçok ülkede Covid-19'dan ölen kişilere otopsi yapıldı. Bu konuda birçok makale yayımlayan bilim insanları, otopsi sayesinde virüsün vücutta verdiği hasarın boyutunu ve bunun sadece solunum yollarıyla sınırlı olmadığını gördü. (DIŞ HABERLER)