Washington Post: ABD operasyonunda IŞİD'in 'Rakka Valisi' yakalandı

ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin bu sabah Suriye'de Türkiye sınırına yakın bir köyde düzenlediği operasyonda yakaladığı IŞİD'linin "Rakka Valisi" Hani Ahmed el Kurdi olduğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon güçlerinin Türkiye sınırına 4 kilometre uzaklıktaki El Humeyra köyünde bu sabah düzenlediği operasyonda yakalanan IŞİD'linin kimliği açıklandı.

Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) kontrolündeki bölgede yapılan operasyonda yakalanan kişinin "Rakka Valisi" olarak bilinen Hani Ahmed el Kurdi olduğu duyuruldu. IŞİD'in en etkili olduğu dönemlerde başkenti ilan ettiği Rakka'dan üst düzey bir isim olduğu belirtilen Kurdi'nin "IŞİD'in bomba uzmanı" olduğu kaydedildi.

'IŞİD TEHDİDİ DEVAM EDİYOR'

Washington Post'un haberine göre, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Michael Eric Corella, operasyonla ilgili açıklama yaptı. Operasyonun başarılı olduğunu belirten Corella,  koalisyon güçlerinin "bölgenin güvenliğine olan bağlılığını gösterdiğini" savundu. 

Koalisyon güçlerinden ABD'li albay Joe Buccino ise IŞİD'in Suriye'de meydan okumaya devam ettiğini belirterek "IŞİD, ABD ve bölgedeki ortaklarımız için tehdit oluşturmaya devam ediyor" dedi. Habere göre, koalisyon güçleri operasyonda herhangi bir kayıp vermedi ve sivil can kaybı yaşanmadı. 

ABD, Türkiye sınırına yakın bölgelerde daha önce de IŞİD hedeflerine operasyon düzenlemişti. Suriye'nin kuzeydoğusundaki İdlib'in Atme ilçesinde şubat ayında dönemin IŞİD lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi, koalisyon güçlerinin düzenlediği operasyonda öldürülmüştü. Operasyon düzenlenen binada bombaların infilak etmesi sonucu aralarında beş çocuğun olduğu 10'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. 

NE OLMUŞTU?

Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı ile kontrol ettiği bölgede bu sabah ABD liderliğindeki koalisyon güçleri tarafından bir eve baskın düzenlenmişti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, operasyon Türkiye sınırına 4 kilometre uzaklıktaki El Humeyra'da gerçekleşirken köye iki helikopterle inen Amerikan güçleriyle kısa süreli bir çatışma yaşandığı belirtilmişti. 

"Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu" tarafından yapılan açıklamada, "Koalisyon güçleri, 16 Haziran'da Suriye'deki bir operasyon sırasında üst düzey bir IŞİD liderini gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişinin, örgütün deneyimli bir bomba yapımcısı, grubun Suriye'deki üst düzey elebaşlarından ve yöneticilerinden biri olduğu değerlendirildi" denilmişti. 

'ABD'NİN İLK HELİKOPTERLİ OPERASYONU'

Suriye Milli Ordusu sözcüsü Yusuf Hamid, operasyonla ilgili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Şu an durum çok belirsiz. Tamamlanan operasyon Al-Humaira bölgesine yani Türkiye sınırına çok yakın. ABD yapımı Chinook ve Black Hawk (Kara Şahin) helikopterleri yer aldı. Bu Suriye Milli Güçleri’nin alanlarına yapılan ABD’nin ilk askeri helikopterli operasyonu" demişti. (DIŞ HABERLER)